Petre Daea, ministrul Agriculturii, a fost prezent sâmbătă după-amiază în Parcul Tineretului, din municipiul Slatina, unde a fost organizat târgul dedicat Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești. În timpul vizitei sale fulger, oficialul de la București nu a ezitat să poarte discuții cu comercianții, să își cumpere legume și fructe proaspete, produse lactate, precum și alte mărfuri pe care vânzătorii le aveau expuse pe tarabele lor.
Undeva la aproximativ o sută de fermieri din țară, dintre care puțin peste 70 sunt din județul Olt, sunt prezenți cu marfă la Ziua Recoltei de la Slatina, iar unii dintre ei au ținut să îi arate ministrului Daea inclusiv oile și caprele pe care le cresc în propriile gospodării sau la stână.
Petre Daea a fost însoțit, printre alții, de consilierul său personal Florin Ciobanu, președintele Asociației Tinerilor Fermieri Olt, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreședinții aceleiași instituții, dar și de deputații Marius Iancu, Florin Barbu, care este și președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Emil Albotă și Cătălin Grecu.
Cu toții au fost întâmpinați cu tradiționala pâine și sare. Mai bine de o oră și jumătate a petrecut ministrul Agriculturii pe meleagurile Oltului, după ce înainte de a ajunge la Slatina a fost prezent la târguri asemătoare ce au avut loc și în Capitală.
„Am putut constata aici, în Olt, aceeași atmosferă de bucurie generată de evenimentul de astăzi ce își are sorgintea într-o decizie parlamentară la care parlamentarii din Olt au avut un mare rol, Legea aceasta a produselor agroalimentare românești, ce a devenit ca zi națională, a plecat de aici. Vreau să-l salut pe Alexandru Stănescu (fost deputat PSD de Olt și fost președinte al Comisiei pentru Agricultură n.r.) cu această ocazie, care a contribuit la construcția acestei legi. În baza acestei inițiative legislative, avem posibilitatea să ne întâlnim cu agricultorii din toată țara. Ministerul Agriculturii, împreună cu autoritățile locale, au construit această platformă expozițională, unde producătorii vin cu produsele și se întâlnesc cu consumatorii. Un an greu pentru fermieri, iată că a fost depășit cu bine, produsele pe care le-ați văzut demonstrează hărnicia oamenilor din Olt. Este un bazin legumicol foarte important, Izbiceni este recunoscut la nivelul țării. Astăzi am zăbovit în fața fiecăruia și nu am rezistat să nu cumpăr ceea ce îmi este necesar”, a declarat Daea.
Ministrul a cumpărat, printre alte produse, ardei capia, ardei iute, gogoșari, varză, fasole verde, varză, mere, castraveți, roșii, pastramă și a plătit pe loc imediat după ce producătorii locali i-au cântărit marfa.
Legat de prețurile achitate pe produse, Daea a spus că acestea sunt din respect pentru muncă: „Prețurile… sunt prețuri din respect pentru muncă, pentru că dacă dați mâna cu acești agricultori puteți să constatați că sunt numai bătături, bătătura vine din muncă, de dimineață și până noaptea. Când am plecat afară, am luat prețurile din alte zone ale Europei, unde sunt mult mai scumpe și de o calitate mai puțin recunoscută în comparație cu produsele noastre”.
Marius Oprescu, președintele CJ Olt, a făcut, de asemenea, o scurtă declarație despre acest eveniment, reluat după doi ani de absență din cauza pandemiei COVID, desfășurat și într-un alt loc decât cel care era până acum, respectiv Esplanada de lângă fostul magazin Oltul.
„Ziua Națională a Produselor Agroalimentare este o inițiativă a parlamentarilor de Olt, acum cinci ani, și iată astăzi suntem la a doua sau a treia ediție, pentru că, în perioada pandemiei, nu am putut să ținem această sărbătoare. Produsele românești au întâietate în fața produselor din import, prețul lor a crescut foarte mult și lumea le caută de fiecare dată, încercând să evite produsele din import. Cred că, în ultimul timp, oamenii au început să se întoarcă către produsele noastre, le caută, cred că este și un pic de naționalism aici, pe lângă gustul autentic”, a spus șeful forului județean.
Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești din Parcul Tineretului, care se va încheia duminică seara, este organizată de Asociația Tinerilor Fermieri Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și Primăriei municipiului Slatina. În târg se găsesc legume, fructe, produse lactate, pastramă, sucuri, dulciuri, dar și alte produse tradiționale românești preparate.
Pe parcursul întregului eveniment, în fața publicului prezent, au susținut și vor avea spectacole soliștii de muzică populară și dansatorii Ansamblului Folcloric Profesionist „Doina Oltului”, precum și formații de tineri călușari.