3.1 C
Slatina
luni,25 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Sărbătoarea „Încuratul cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni, un succes și anul acesta. Poate fi catalogată una națională, la care au fost concurenți din nouă județe

- Advertisement -

Tradiția sărbătorii „Încuratul cailor de Sân’ Toader” a fost continuată și anul acesta de Primăria Brâncoveni, evenimentul cultural artistic ajungând la cea de-a XII-a. La startul concursului hipic s-au adunat zeci de armăsari din nouă județe ale țării, printre care Olt, Cluj, Sibiu, Hunedoara, Teleorman, Dolj, Gorj și Argeș.

Ion Cheroiu, primarul comunei oltene, a spus că sărbătoarea ar putea fi declarată una națională, având în vedere prezența proprietarilor de cai și din alte județe ale României, la aceasta fiind așteptați sâmbătă, 4 martie, nu mai puțin de 2.000 de persoane.

„Este o nouă ediție a Sărbătorii ‘Încuratul cailor de Sân’ Toader’ de la Brâncoveni, pot spune că este o sărbătoare națională, având în vedere numărul mare de spectatori, ne așteptăm la peste 2.000 de oameni, dar și la un număr foarte mare de concurenți. Avem concurenți din nouă județe ale țării, printre care Cluj, Sibiu, Hunedoara, Teleorman, Dolj, Gorj (Târgu Jiu), Argeș, dar și din Olt. Această sărbătoare a devenit foarte cunoscută, dacă zici Sân’ Toader, toate lumea să gândește la Brâncoveni, județul Olt. Vrem să trecem prin toate etapele pe care ni le am propus, să avem botezul cailor, concurs de echitație, concurs pentru desemnarea celui mai frumos cal, cel mai frumos ponei, cea mai frumoasă trăsură și, bineînțeles, concursul nostru forte, tracțiune cai la buștean. În paralel cu desfășurarea concursului, pe scenă vor urca reprezentanții ‘Mugurașilor Brâncovenilor’. Pentru prima dată în istoria comunei, vom decerna premii pentru cuplurile care au peste 50 de ani de căsătorie (55 la număr care au primit fiecare câte 500 de lei n.r.), iar mai târziu va avea loc un frumos spectacol folcloric, susținut de interpreți naționali”, a declarat edilul din Brâncoveni.

Ion Cheroiu a povestit pe scurt și legenda care stă la baza acestei sărbători dedicată cailor, eveniment care anunță și deschiderea sezonului la arat și semănat.

„Se discuta că Sân’ Toader își trimitea câte un cal pe pământ să vadă dacă femeile mai lucrează, cum își gospodăresc locuințele și cât de bine își îngrijesc caii. Îmi amintesc că, în vinerea lui Sân’ Toader, toți băieții, flăcăii din sat, își pregăteau frumos caii ca sâmbătă dimineață să iasă cu ei, să-i încure pe ulițele satului și astfel să îndepărteze relele adunate peste iarnă. Este și o sărbătoare care la Brâncoveni deschide sezonul de ieșit la arat, la semănat. Cu siguranță vrem să păstrăm această tradiție mulți ani de aici încolo, având în vedere că este înființată de mine”, a adăugat primarul din Brâncoveni.

În organizarea evenimentului, edilul a fost sprijinit de viceprimarul Marius Cătălin Filip, echipa sa din Primăria Brâncoveni, dar și de consilierii locali.

Oprescu: „Este foarte bine ca noi să păstrăm aceste tradiții și obiceiuri ale oamenilor”

Ca și în ceilalți ani, la sărbătoarea din Brâncoveni a fost prezent și Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, alături de echipa sa de social democrați din care au făcut parte, printre alții, subprefectul Cosmin Floreanu, vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, senatorul Siminica Mirea, deputații Emil Albotă, Florin Barbu și Cătălin Grecu. Șeful forului județean a spus cât este de important ca aceste tradiții și obiceiuri să fie păstrate și transmise mai departe.

„Veneam la această sărbătoare dinainte de a lucra în Consiliul Județean Olt, o sărbătoare frumoasă care a ajuns la a XII-a ediție. Consiliul Județean Olt încearcă să sprijine tradițiile locale din județul Olt, să ducem mai departe aceste obiceiuri locale. Aceste sărbători sunt importante pentru păstrarea identității locului, iar cea de la Brâncoveni tinde să se transforme în una națională, pentru că sunt participanți din nouă județe. Astfel, sărbătoarea a căpătat o anumită dimensiune. Sunt tradiții și obiceiuri ale oamenilor locului și cred că este foarte bine ca noi să le păstrăm, pentru că viitoarele generații nu vor mai auzi de ele, dacă nu suntem în stare să le ducem mai departe. Și anul acesta am venit cu drag, nu am venit singur, sunt cu întreaga echipă politică și administrativă a județului, parlamentarii de Olt, senatori și deputați, subprefectul județului Olt, vicepreședinții CJ Olt, președinții de la Tineret, femei, pensionari ai PSD. Sunt nostalgic când vin aici, pentru că pe aceste locuri vin încă de când eram elev, fiind din Piatra Olt aveam colegi de aici și ne vizitam”, a declarat Oprescu.

Evenimentul cultural de la Brâncoveni se va încheia târziu, după lăsatul întunericului, până atunci administrația pregătind un concert extraodinar oferit de Ansamblul Folcloric „Mugurașii Brâncovenilor” și îndrăgiții interpreți de muzică populară Niculina Stoican, Violeta Constantin, Cornel Cojocaru, Mady de la Slatina și orchestra condusă de maestrul Marinel Rizea. De asemenea, publicul se va bucura de un spectaculos foc de artificii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți