4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Focar de pestă porcină într-o gospodărie din comuna Seaca

- Advertisement -

Județul Oltul a fost în ultima vreme unul liber de pestă porcină, însă, pe parcursul săptămânii trecute, un nou focar a fost confirmat într-o gospodărie din comuna Seaca. Informația a fost confirmată de doctorul Marius Mihai Iancu, șef interimar al Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural desfășurată joi după-amiaza la sediul Prefecturii.

Proprietarul avea un număr de șase suine, însă patru dintre aceștia au fost uciși, așa cum cere procedura.

„Avem un focar de pestă porcină în județ, în localitatea Seaca, de săptămâna trecută, este într-o gospodărie. A avut un efectiv de șase animale, unul a fost sacrificat pentru consum propriu, unul a murit, iar patru au fost uciși, conform procedurii”, a declarat reprezentantul DSVSA Olt.

Toamna anului 2018 a fost perioada în care au apărut în județ primele focare de pestă porcină, acestea izbucnind în curtea unui cetățean din comuna Rusănești, pentru ca apoi aproape întregul efectiv de porci din localitate să fie ucis.

Însă, în ultimii mai bine de patru ani, serios afectate au fost fermele de suine din județ. Sute de mii de animale au fost ucise preventiv, din cauza apariției focarelor de pestă porcină în acestea fiind închise luni bune. Dar acum, așa cum spune și doctorul Iancu de la DSVSA Olt, acestea au început să se redreseze, fiind din nou populate. Situația din gospodăriile oltenilor este totuși mai gravă, pentru că aceștia au început să nu mai crească porci temându-se să nu apară pesta porcină și în rândul efectivelor pe care le au prin curte. Acum, oamenii continuă aibă porci doar pentru consumul lor, fără a mai crește și pentru a vinde pentru a face un mic profit, așa cum o făceau până acum câțiva ani.

„La nivelul exploatațiilor comerciale a fost o scădere semnificativă în anii anteriori, doar că acum suntem la o capacitate normală a fermelor de porci, au populat la capacitate, în urma măsurilor pe care le-au luat, pentru prevenirea reapariției acestor focare. În schimb, se constată o diminuare a efectivului de suine la nivelul gospodăriilor. Oamenii încearcă să mai crească, doar că s-au limitat la consumul propriu, înainte încercau să mai vândă, să mai obțină profit pentru familiile lor, dar au renunțat din cauza riscului pestei porcine ce este destul de mare”, a precizat doctorul Marius Iancu.

În cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de joi, reprezentantul DSVSA Olt a ținut să aducă în atenția șefilor sau reprezentanților de instituții oltene prezenți într-una din sălile Prefecturii care sunt activitățile pe care instituția din care face parte le va desfășura în preajma Sărbătorilor Pascale, care bat la ușă. Direcția Sanitar Veterinară este una dintre instituțiile care verifică dacă operatorii economici din județ, și nu numai, respectă normele sanitare veterinare cu privire la comercializarea produselor de origine animală și nonanimală în perioada imediat următoare.

La aceeași întâlnire, ai cărei amfitrioni au fost prefectul de Olt Florin Hokorean și subprefectul Cosmin Floreanu, au mai fost prezentate sinteza privind evaluarea rezultatelor activităților desfășurate de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt în anul 2022; raportul privind activitatea desfășurată de Serviciul de Gospodărire a Apelor Olt și Sistemului Hidrotehnic Independent Olt în anul 2022 și prezentarea propunerilor de lucrări de întreținere curentă la construcțiile hidrotehnice și decolmatare cursuri de apă pentru anul 2023; raportul privind activitatea desfășurată de Agenția pentru Protecția Mediului Olt, în anul 2022 și evaluarea planului de activități al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Olt pentru anul trecut.

Raportări care au constat în diverse activități preventive sau în controale în urma cărora s-au dat amenzi și avertismente. Dar cam atât. Cifre peste cifre, fără a fi comunicate însă și anumite soluții concrete găsite la problemele cu care comunitatea județului Olt se confruntă și nu de puține ori au fost aduse în atenția reprezentanților instituțiilor amintite. Printre acestea, consumul de droguri care pare să fie un fenomen la nivelul unor instituții de învățământ, dar care se practică și la colț de bloc, sau poluarea fonică și poluarea mediului înconjurător de către societăți aflate, spre exemplu, în zona industrială a municipiului Slatina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți