sedinta Consiliului Judetean s-a desfasurat ieri in absenta consilierilor PD-L, care au refuzat sa participe pentru ca pe ordinea de zi figura, printre alte proiecte, si cel privind organizarea unui referendum impotriva desfiintarii judetului. Proiectul de hotarare a fost oricum adoptat, social democratii si liberalii detinand majoritatea in CJ. in favoarea referendumului s-a pronuntat si consilierul judetean Gheorghe Zlavog, ales pe listele PD-L, dar trecut de aproximativ o luna in barca PRM.
Data consultarii populatiei a fost stabilita pentru 24 iulie, costul organizarii, de 4 miliarde lei vechi, urmand a fi suportat din bugetul Consiliului Judetean. in cazul suspendarii executarii hotararii Consiliului Judetean ca urmare a exercitarii controlului de legalitate in fata instantelor judecatoresti competente, data referendumului se stabileste ca fiind prima duminica dupa trecerea termenului de 20 de zile prevazut de art. 16 din Legea nr. 3/2000, calculat de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti si incetarea suspendarii hotararii Consiliului Judetean, se arata in hotararea CJ.
Dispusi sa faca referendum in corturi
in cadrul unei conferinte de presa ce a urmat sedintei, Paul Stanescu, presedintele PSD Olt, a declarat ca este convins ca hotararea va fi atacata in instanta de Prefectura Olt, dar a afirmat ca o eventuala suspendare a hotararii nu va presupune decat amanarea datei de organizare a referendumului.
Sunt convins ca justitia va face dreptate pentru ca este obligatorie consultarea populatiei inainte de modificarea granitelor unei unitati administrative teritoriale. Nota de fundamentare care sta la baza hotararii este foarte solida si cred ca instanta ne va da dreptate, a spus Paul Stanescu.
Acesta a mentionat ca primarii PD-L sunt obligati prin lege sa permita desfasurarea referendumului in scoli si sa puna la dispozitie logistica necesara, amenintandu-i ca in caz contrar Consiliul Judetean ii va actiona in instanta.
Fac apel la primarii PD-L sa respecte legea, pentru ca nu vom ezita sa ii actionam in instanta. Potrivit legii, sunt obligati sa puna la dispozitie toata logistica necesara desfasurarii referendumului. Oricum, chiar vorbeam cu domnul Ciugulea (n.r. Ioan Ciugulea, presedintele PNL Olt), daca nu ne vor da spatii, vom face rost de corturi si tot vom merge pana la capat cu referendumul, a spus Stanescu.
Atat Paul Stanescu cat si Ioan Ciugulea au afirmat ca in cadrul USL s-a decis ca, in cazul in care reorganizarea teritoriala se va face fara consultarea populatiei, toti parlamentarii si alesii locali ai PSD, PNL si PC sa demisioneze din functii, ca forma finala de protest.
Primarii, interesati de bani
Tot ieri, pe tema referendumului au fost chemati la instruire toti primarii din judet. La intalnire au participat doar edilii opozitiei. Dupa o scurta prezentare a calendarului de desfasurare a referendumului, doar doi dintre participanti au avut nevoie de lamuriri suplimentare. Prima intrebare a fost daca referendumul este obligatoriu in toate localitatile, iar cea de-a doua a vizat plata celor care se implica.
Pe noi cine ne plateste?, a fost intrebarea unuia dintre primarii prezenti. Lamurirea a venit, spre dezamagirea curiosului, din partea lui Paul Stanescu:
Costurile sunt suportate din bugetul Consiliului Judetean si fac apel la dumneavoastra, la toti primarii si oamenii care vor fi in sectii, sa faceti aceasta munca voluntar. Chemati toti oamenii la vot, sa demonstram ca suntem o forta, a spus Stanescu.