5.2 C
Slatina
marți,8 octombrie,2024

Ultimele Articole

Crucea Rosie vrea, dar nu are cu ce: Resurse financiare insuficiente pentru ajutorarea batranilor cu pensii mici

- Advertisement -

sedinta de Dialog Civic desfasurata ieri a readus in atentia prefectului de Olt problemele cu care se confrunta pensionarii. Mai precis, pensionarii cu venituri foarte mici, care solicita spijinul Filialei de Cruce Rosie din Olt. Simona Capisizu (foto), directorul filialei oltene, a prezentat in cadrul sedintei serviciile sociale si programele pe care institutia le-a derulat in sprijinul batranilor. in urma evaluarii dosarelor sociale depuse la sediul Filialei de Cruce Rosie Olt, am identificat o problema comuna, si anume insuficienta resurselor financiare (pensii de la 324 RON), din care deriva altele, care perturba asigurarea confortului zilnic minim. Aceasta duce la o alimentatie insuficienta, accesul scazut la servicii furnizate – electricitate, caldura, asigurarea incompleta sau chiar lipsa tratamentului medicamentos, vizite rare sau absente la medicul de familie, a explicat aceasta. Au mai fost identificate si nevoi de asigurare a unor dispozitive medicale necesare recuperarii in urma fracturilor (carucior de invalid, cadru de sustinere, carje), ;I a aparatelor auditive. in limita produselor pe care Filiala de Cruce Rosie Olt le detine (4 carucioare pentru invalizi, 3 dispozitive cadru de sustinere si 20 de perechi de carje), acestea pot fi imprumutate pentru recuperare si apoi returnate, de catre orice categorie sociala, a adaugat Simona Capisizu.

Fonduri insuficiente = ajutor limitat

in ultimii doi ani, Crucea Rosie Olt a derulat doar 6 proiecte pentru ajutorarea batranilor cu pensii mici, sub 500 de lei. Cu fonduri acordate de Consiliul Judetean Olt – 7.000 de lei, donatii de medicamente de la farmacia Bircii, alimente si paturi oferite de Banca Comerciala Romana, filiala olteana a Crucii Rosii a reusit sa ajute unii pensionari cu venituri mici. Cu toate astea, batranii care au nevoie de ajutor sunt inca multi in evidentele institutiei. Pentru persoanele varstnice desfasuram proiecte de scurta durata, deoarece nu exista continuitate financiara pentru asigurarea permanenta a unor servicii pe termen mediu si lung. Aceste proiecte constau in asigurarea de pachete alimentare cu alimente de baza, greu perisabile, produse de igiena (sapun, detergent, dezinfectant), medicamente, haine, paturi, combustibil solid, in functie de nevoile evaluate si prezentate in dosarele depuse la sediul filialei si in functie de disponibilitatile financiare, a precizat Simona Capisizu.

Sursele financiare

Donatii, sponsorizari, prestare cursuri de prim-ajutor si Surori voluntare de Cruce Rosie, 1% din taxa de timbru colectata din valoarea biletelor la spectacole, concerte, competitii sportive, 2% impozit pe venit, cotizatia de membru sustinator al Crucii Rosii, de 10 RON/an/persoana – acestea sunt sursele din care Crucea Rosie Olt supravietuieste si ii ajuta si pe altii sa supravietuiasca. Anul trecut, din cei 2% din impozitul pe venit, Crucea Rosie a strans doar 1.200 de lei vechi, o suma mult prea mica, in opinia prefectului Leonid Moisiu. Ar trebui sa-mi reamintiti de aceasta problema, sa vedem cum convingem deconcentratele noastre sa se implice mai mult. 12 milioane de lei vechi mi se pare prea putin, a declarat acesta. Cu toate acestea, pensionarii sunt intelegatori. Avem o relatie foarte buna cu Crucea Rosie. Am gasit o usa deschisa aici. stim ca institutia isi desfasoara activitatea pe baza de sponsorizari si donatii, si in numele colectivului Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice, nu am obiectii. Sa dea Dumnezeu sa ramanem in aceleasi relatii bune, a conchis Florea Mitroi, presedintele Consiliului Varstnicilor.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți