Obligatii
Beneficiarii programului Casa Verde nu pot dispune dupa bunul plac de sistemele de incalzire cu energie regenerabila pentru care vor obtine fonduri nerambursabile de la Administratia Fondului pentru Mediu, se arata intr-un comunicat remis ieri EvdO de catre Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Olt. Investitiile astfel realizate nu pot fi instrainate si nici nu pot fi utilizate in alte scopuri decat cele pentru care sunt realizate. Titularii fondurilor alocate sunt obligati sa mentina investitiile realizate pentru o perioada de cel putin un an dupa finalizarea lor. in perioada de monitorizare personalul Administratiei Fondului pentru Mediu sau reprezentantii institutiilor desemnate pentru controlul programului pot efectua vizite in teren pentru a verifica daca beneficiarii programului se achita de obligatiile stipulate in contractele de finantare.
Finantarea nerambursabila acordata va fi recuperata in cazul in care obiectivele finantate nu sunt folosite conform scopului stabilit, precum si in cazul in care acestea au fost vandute in timpul derularii proiectului sau dupa finalizarea proiectului, se mai arata in comunicat.
Bataie pe fonduri
De la 1 iunie, cand a demarat cea de-a doua sesiune a programului Casa Verde, si pana la 1 iulie, cand sesiunea s-a incheiat, nu mai putin de 677 olteni au depus dosare de finantare, valoarea sumelor solicitate ridicandu-se la peste patru milioane de lei, dupa ce suma initiala de peste 2,2 milioane de lei a fost epuizata in doar o saptamana de la inceperea sesiunii. Potrivit reprezentantilor APM, 373 de dosare intra in finantarea din suma alocata initial si 404 dosare intra in finantarea suplimentara. Din cele 677 de dosare de finantare depuse, 543 sunt pentru montare de panouri solare, 116 pentru instalarea de centrale termice pe baza de peleti sau tocatura lemnoasa si 18 dosare pentru montarea de pompe de caldura. in cadrul acestui Program, persoanele desemnate din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Olt au avut obligatia de a verifica documentele necesare intocmirii dosarelor de finantare, de a completa fisa conformitatii administrative pentru fiecare dosar in parte si ulterior de a inregistra cererea de finantare nerambursabila intr-un registru special. Toate dosarele de finantare conforme din punct de vedere administrativ au fost transmise catre Administratia Fondului pentru Mediu, unde vor fi analizate de catre Comisia de analiza din cadrul acestei institutii, sustine directorul APM Olt, Dorel steomlega.
Dupa analiza, proiectele aprobate, ca si cele respinse, se comunica prin afisarea pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu : www.afm.ro.
Pentru proiectele aprobate urmeaza apoi acordarea finantarii, decontarea cheltuielilor eligibile si monitorizarea proiectului. Pentru proiectele respinse, solicitantii pot depune contestatii la sediul Administratiei Fondului pentru Mediu, in termen de 10 zile de la data comunicarii rezultatelor.