27.3 C
Slatina
vineri,5 iulie,2024

Ultimele Articole

Amenzi de pana la 8.000 de lei pentru proprietarii care nu vor reabilita fatada cladirilor

- Advertisement -

Legea privind reabilitarea fatadelor va intra in vigoare la 30 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial. Consiliile locale vor avea la dispozitie un termen de trei luni pentru a face inventarierea tuturor cladirilor, dupa care vor instiinta proprietarii ca trebuie sa refaca aspectul imobilelor, in termen de maxim un an.
Dupa cele 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, consiliile locale trebuie sa faca, in termen de trei luni, inventarierea cladirilor, cu specificarea problemelor identificate pe baza unor fise anexate legii. Proprietarii imobilelor ale caror fatade trebuie reabilitate vor primi acasa instiintari si vor fi obligati sa raspunda in cat timp vor face reabilitarea, precum si forma de finantare. Reabilitarea fatadei poate fi facuta cu surse proprii, cu imprumut de la banca, sau ca masura de protectie sociala. Cei aflati in imposibilitatea de a asigura sumele ce le revin pot face cerere de sprijin la primarie. Ei trebuie sa faca dovada ca realizeaza venituri nete lunare pe membru de familie sub castigul salarial mediu net pe economie. Proprietarul cladirii este obligat sa raspunda instiintarii primite si sa isi reabiliteze fatada cladirii in termen de maxim un an. Se poate face o derogare de maxim 6 luni. Amenzile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi sunt usturatoare. Consiliile locale pot fi amendate cu sume cuprinse intre 80 si 150 milioane lei vechi, iar proprietarii, cu sume cuprinse intre 20 si 80 milioane lei, a explicat Minel Prina, city-managerul Slatinei.

Cladirile monument istoric, reabilitate termic sau cu risc seismic, exceptate

Minel Prina a precizat ca, in opinia sa, legea privind reabilitarea fatadelor este in ansamblu buna, deoarece creeaza un cadru prin care se poate interveni asupra cladirilor proprietate privata, mai ales in cazul proprietarilor aflati in nevoi sociale. Printre inconveniente se numara insa neincluderea in prevederile legii a cladirilor monument istoric.
Prin facilitatile acordate este o lege buna, dar lipseste un lucru, cel care ne interesa pe noi foarte mult – reabilitarea monumentelor istorice. in centrul istoric se reabiliteaza imobilele, dar cele care nu sunt clasate sau in curs de clasare. Nu putem reabilita imobilele monument istoric, cladirile cu risc seismic si cele reabilitate termic. Acestea sunt cele trei categorii de cladiri care nu fac obiectul acestei legi. Daca erau cuprinse si cladirile monument istoric era bine, pentru ca am fi avut posibilitatea sa ne apucam de centrul istoric. Din pacate, se precizeaza ca sunt exceptate cladirile expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic, cladirile reabilitate termic sau in curs de reabilitare la data intrarii in vigoare a acestei legi, precum si cladirile si ansamblurile clasate sau in curs de clasare ca monumente istorice, a spus Prina.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți