Absolventii de liceu de anul acesta, care au promovat sau nu bacalaureatul in prima sesiune sunt asteptati pana pe 31 iulie la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Olt, pentru a beneficia pe viitor de indemnizatia de somaj. Cristinel Cirloganu spune ca cei care nu au absolvit examenul de bacalaureat sunt intr-o situatie speciala, in sensul ca daca nici in sesiunea a doua nu trec examenul, atunci nu mai pot beneficia de acest drept daca nu se inregistreaza in aceasta perioada. Pentru a fi luat in evidenta institutiei ca persoana aflata in cautarea unui loc de munca, absolventii trebuie sa depuna urmatoarele documente: actul de identitate, original si copie, certificatul de nastere, original si copie, certificatul de casatorie, original si copie, actul de studii si calificare, original si copie, adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este apta de munca sau ca are eventuale restrictii.
Principala problema pe care doresc s-o semnalez este aceea ca tinerii absolventi sunt obligati, pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj, sa se inregistreze la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile locale, in termen de 60 de zile de la absolvirea studiilor, pentru a putea beneficia de drepturile prevazute de lege, respectiv indemnizatia de somaj. Inspectoratul scolar Judetean ne face cunoscut ca data absolvirii studiilor in acest an este – pentru cei care nu au absolvit examenul de bacalaureat – 27 mai. in consecinta, acest termen de 60 de zile, curgand de la 1 iunie 2011, se refera la lunile iunie si iulie 2011. Cei care nu au absolvit examenul de bacalaureat sunt intr-o situatie speciala, in sensul ca daca nici in sesiunea a doua nu iau examenul, atunci nu mai pot beneficia de acest drept daca nu se inregistreaza in aceasta perioada. Deci, recomandarea mea e ca toti cei care nu au trecut bac-ul in prima sesiune, ca sa aiba siguranta ca vor obtine drepturile prevazute de legea 76/2002, sa se inregistreze in evidentele noastre pana la data de 31 iulie. Altfel, exista posibilitatea sa nu ia bacul nici in sesiunea a doua si pierd acest drept, a explicat directorul AJOFM, Cristinel Cirloganu. Acelasi lucru este valabil si pentru elevii care au promovat bacalaureatul, cu diferenta ca ei mai au la dispozitie intreaga luna august pentru a se inregistra. Pentru cei care au absolvit liceul si au luat si examenul de bacalaureat, termenul de inscriere este inclusiv luna august 2011, a adaugat Cristinel Cirloganu. Absolventii inregistrati beneficiaza de o perioada de 60 de zile in care sunt considerati someri neindemnizati, dupa care, daca nu si-au gasit de lucru, se adreseaza agentiei, vin si isi completeaza dosarul cu adeverinta de la Finante, care atesta faptul ca nu realizeaza venituri, si devin someri indemnizati. Faptul ca a devenit somer indemnizat, in urma absolvirii fara diploma de bac, si intre timp ia si examenul de bac, ii continua somajul stabilit in prima faza, pentru ca legea spune ca poate beneficia de indemnizatie de somaj dupa fiecare forma de invatamant absolvita, cu conditia sa nu urmeze o alta forma de invatamant. Indemnizatia de somaj este cea stabilita de lege, de 50% din indicatorul social de referinta, respectiv 500 de lei, timp de 6 luni, a spus acesta.
Facilitati pentru absolventi si angajatori
Directorul AJOFM a subliniat faptul ca prin masurile active prevazute de lege, absolventii care primesc indemnizatia de somaj si intre timp reusesc sa se angajeze, vor mai beneficia de alte drepturi, respectiv primele de incadrare. Pentru absolventi, ne referim la articolul 73, stiti ca ei beneficiaza la incadrare de o prima egala cu doi indicatori sociali de referinta, adica 1.000 de lei. Daca se incadreaza intr-o alta localitate decat cea de domiciliu (la limita a 50 de km), beneficiaza de o alta prima de incadrare egala tot cu doi indicatori de referinta, tot 1.000 de lei. Daca se incadreaza in alta localitate si isi schimba si domiciliul, atunci beneficiaza de o prima de incadrare egala cu valoarea a 7 indicatori de referinta, respectiv 3.500 de lei. Fondurile disponibile la acest capitol bugetar sunt de 629.831 de lei; acestea sunt sume disponibile si sunt posibil de angajat la momentul asta, adica sa incheiem conventii pentru ei cu angajatorii. La fel, pe legea 116, pentru prevenirea marginalizarii sociale, pentru acei tineri aflati in dificultate, mai avem de angajat inca 215.219 lei, a precizat Cirloganu. Spre deosebire de anii precedenti, cand nu aveam posibilitatea sa mai angajam astfel de cheltuieli, in aceasta perioada avem suficiente sume disponibile pentru a stimula incadrarea in munca, inclusiv a absolventilor, pentru ca aici e vorba si de persoanele peste 45 de ani sau sustinatori ai familiilor monoparentale, precum si de alte categorii, ca persoanele cu handicap, iar locurile de munca sunt subventionate pentru angajatorii care ii incadreaza. De aceea, fac un apel la toti angajatorii care doresc sa incadreze persoane, sa se adreseze agentiei pentru a incheia conventii, in vederea subventionarii locurilor de munca destinate acestora. Valoarea subventiei este cea stabilita de lege, respectiv un indicator social de referinta pentru cei cu studii gimnaziale, 1,2 indicatori pentru cei cu studii medii (liceale), si 1,5 indicatori sociali pe luna, timp de un an de la data angajarii, a conchis directorul AJOFM.
Anul trecut s-au incadrat in munca un numar de 1.756 de absolventi de liceu si facultate.