in Olt, din totalul de 7.649 de polite de asigurare , mai mult de jumatate au fost incheiate de locuitorii din mediul rural, respectiv 4.476. Pe regiuni, Bucurestiul si Muntenia se afla pe primul loc in ceea ce priveste procentul celor care si-au asigurat locuintele, avand fiecare cate 21%; pe locul al II-lea se afla Moldova, cu 15%, Transilvania, cu 13%. Sub 10 procente au regiunile Dobrogea – 9%, Oltenia – 6%, Banat si Crisana cu cate 5% fiecare, Bucovina 3% si Maramures 2%.
Potrivit celor declarate de presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Angela Toncescu, citata de Realitatea.net, amenzile pentru neasigurarea locuintelor ar putea fi aplicate incepand cu 5 august 2011. Proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective in baza listei cu proprietarii neasigurati transmisa de PAID. Pe de alta parte, in cazul in care le este distrusa casa in urma unei calamitati naturale (inundatii, cutremur, alunecari de teren), proprietarii care nu au locuintele asigurate nu vor beneficia de niciun sprijin din partea statului.
Prima obligatorie de 10, respectiv 20 de euro
Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Suma maxima asigurata este de 10.000 euro pentru locuintele de tip B si de 20.000 euro pentru cele de tip A. De incheierea asigurarii obligatorii sunt scutiti cei care detin asigurari facultative in care sunt incluse si cele trei riscuri – inundatii, cutremur, alunecari de teren.