31.7 C
Slatina
miercuri,26 iunie,2024

Ultimele Articole

Auditul Ministerul Muncii la DGASPC-uri a bagat spaima in angajati

- Advertisement -

Auditul demarat de Ministerul Muncii la nivelul directiilor generale de asistenta sociala si protectie a copilului din intreaga tara a generat panica in randul angajatilor din aceste institutii. in contextul numeroaselor discutii pe marginea descentralizarii si reorganizarii institutiilor, oamenii se tem ca auditul ar urmari de fapt desfiintarea directiilor, lucru care i-ar aduce in postura de someri.

Zvonul respectiv a avut ecouri si in Olt, starnind panica in randul angajatilor. Directorul DGASPC Olt, Emil Mot, a declarat ca verificarile nu au inceput inca in institutia pe care o conduce, precizand ca, din punct de vedere legal, directiile nu pot fi desfiintate fara acordul consiliilor judetene.
Se aud tot felul de zvonuri in ultima vreme legate de soarta directiilor, stiu ca oamenii sunt ingrijorati, dar singurul lucru pe care pot sa-l confirm este ca la nivelul intregii tari este in curs de derulare un audit pentru verificarea modului cum se cheltuie banii, cum sunt serviciile sociale prestate, cum merg institutiile, in general. si noi am fost instiintati de minister, printr-o adresa, ca se va face auditul, dar nu stiu la ce data va incepe. Noi ii asteptam, sa vina si sa vada cum ne descurcam cu 5 oameni acolo unde ar fi nevoie de 10, sa vada cu ce probleme ne confruntam, a afirmat seful DGASPC Olt. Acesta a precizat ca nu crede ca directiile s-ar putea desfiinta.
Eu am discutat si cu alti sefi de directii din tara, si la ei se vehiculeaza astfel de zvonuri, dar nu cred ca acest lucru ar fi posibil. in primul rand, din punct de vedere legal, directiile nu pot fi desfiintate fara acordul Consiliului Judetean. Sunt infiintate de minister, dar prin CJ. Se mai vehiculeaza ca centrele vor fi preluate de primarii, dar nu cred ca acest lucru este posibil. Centrele nu pot fi sustinute financiar de primarii. La noi, de exemplu, centrul de la Babiciu are un buget de trei ori mai mare decat bugetul primariei din localitate. Cum l-ar putea sustine? De la minister ni s-a spus ca directiile nu vor fi desfiintate. Vom vedea ce se intampla dupa ce se va finaliza auditul. La sfarsitul lunii septembrie, inceputul lui octombrie ar trebui finalizat acest audit si in functie de rezultate si concluzii se vor lua probabil unele decizii, a spus Emil Mot.

in parteneriat cu fundatia Hope and Homes for Children Romania (HHC), ministerul a demarat luna aceasta primul audit national al serviciilor sociale. Potrivit unui comunicat de presa al HHC, rezultatele evaluarii vor arata pentru prima data transparent care este situatia reala a sistemului de protectie: cati copii sunt in sistem, care este nivelul de pregatire al angajatilor, calitatea serviciilor oferite copiilor aflati in protectia statului, care este eficienta financiara a sistemului, cat de functionala este structura directiilor de protectie a copilului, care sunt politicile de protectie a copilului la nivelul managementului, cat timp petrec pe teren asistentii sociali, dar si cat de relevante sunt dosarele intocmite pentru asistenta sociala.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți