18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Fabrica din Caracal, singura din Romania specializata in reciclarea bottle to bottle

- Advertisement -

Reciclarea in Romania trebuie sa reprezinte un act de educatie si de cultura. Atunci cand vom consitentiza ca, avand gija de mediul inconjurator, avem grija de noi, in momentul acela mediul va arata mai bine, a declarat Alina Stancescu, directorul firmei caracalene.
La eveniment au fost prezenti si Marin Anton, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, prefectul judetului Olt, Leonid Moisiu, primarul municipiului Caracal, Gheorghe Anghel, reperezentanti ai institutiilor judetene de mediu, dar si primari si reprezentanti ai firmelor care folosesc PET-uri. Printre activitatile desfasurate in cadrul seminarului s-a numarat si vizitarea fabricii de la Caracal, singura din Romania si Europa de Est specializata in reciclarea pet-urilor. Felicit proprietarii acestei fabrici. Din informatiile pe care le am, este cea mai moderna fabrica din Romania si din Europa de Est. Lucreaza cu aceleasi tehnologii ca si tarile avansate din Uniunea Europeana. in materie de reciclare, este un debut pentru Romania. Sper ca acesta sa fie un exemplu preluat de romani, a precizat subsecretarul de stat Marin Anton.

Deseul de Pet din gunoi, repus in circuitul alimentar

Pet-urile reciclate la Caracal se transforma in granule, care ulterior sunt folosite la fabricarea altor ambalaje. Alina Stancescu a declarat ca investitia in reciclare a inceput in anul 2009 si a costat 5.5 milioane euro. Investitia a fost facuta din fonduri proprii si din bani de la banca. A fost foarte riscant, mai ales ca anul 2009 a venit si cu o criza la nivel mondial care a afectat pretul petrolului, acest combustibil fiind materia prima din care sunt confectionate aceste granule. A fost insa o investitie care a meritat. A fost facuta destul de greu, dar satisfactiile sunt mari, mai ales ca suntem pionierii acestei reciclari, care se cheama bottle to bottle. Aceasta tehnologie reprezinta transformarea deseului de Pet din gunoi intr-un Pet care este din nou repus in circuitul alimentar. Aceasta idee ne-a venit de mult timp, mai ales ca, la inceputul anilor 90, noi am adus ambalajele de Pet pe piata din Romania, iar acum, tot noi le reciclam, a declarat Alina Stancescu.

Productia merge la export

Firma de la Caracal are aproximativ 300 de angajati, 200 de persoane care isi desfasoara activitatea in fabrica si peste 100 de sortatori si colectori. Anual, in fabrica sunt reciclate 12.000 tone de deseuri, dar proprietarii spera ca din 2012 sa se dubleze capacitatea de reciclare. in prezent reciclam 1000 de tone de deseuri lunar, deci 12.000 de tone anual. Speram ca de la anul sa ne dublam capacitatea de reciclare. Cea mai mare parte din productia de granule reciclate aici, aproximativ 90 %, merge la export. Principalul nostru client este unul dintre cei mai mari producatori de apa minerala si plata din Europa. in Europa de Vest sunt apreciate foarte mult produsele reciclate. Speram ca acest trend sa vina foarte curand in Romania si speram ca Ministerul Mediului sa aiba un aport important in acest pas decisiv al consolidarii reciclarii pe piata romaneasca, a mai adaugat directorul fabricii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți