22.3 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Noul an scolar prinde sute de unitati de invatamant neautorizate sanitar

- Advertisement -

Potrivit raportului DSP prezentat miercuri la Prefectura Olt, in cadrul sedintei Comisiei de Dialog Social, din cele 639 de unitati de educatie ale judetului, doar 389 sunt autorizate sanitar, sapte dintre acestea beneficiind de autorizatie sanitara de functionare cu plan de conformare. Din cele 250 de unitati neautorizate, 167 au solicitat autorizatie la DSP, dar au fost respinse pentru ca nu indeplineau conditiile cerute de lege. Printre motivele pentru care sutele de institutii de invatamant nu au obtinut ASF se numara lipsa sursei proprii de alimentare cu apa potabila, existenta unor suprafete deteriorate ale imobilelor, degradarea mobilierului scolar, iluminatul natural sau artificial necorespunzator, problemele legate de amenajarea grupurilor sanitare, lipsa sistemului de canalizare si a platformelor betonate necesare colectarii reziduurilor solide, inexistenta sau existenta partiala a gardurilor imprejmuitoare.

Apa, problema comuna pentru mediul urban si rural

Potrivit unei situatii a DSP, din totalul de 266 de gradinite, cate numara mediul rural al judetului, 143 sunt neautorizate sanitar, cauza neobtinerii autorizatiei pentru 78 dintre ele fiind fie lipsa sursei de apa potabila, fie apa necorespunzatoare din punct de vedere igienic. Tot in spatiul rural solicitarile a zeci de scoli pentru obtinerea autorizatiei au fost respinse din aceleasi cauze. Motivele legate de apa sunt prezente si in mediul urban, unde noua gradinite si sase scoli nu au sursa de alimentare cu apa sau au apa necorespunzatoare.

Solutii

Conform Ordinului ministrului Sanatatii 1955/1995, criteriile privind evaluarea unitatilor de invatamant prescolar si scolar sunt diferite, insa in multe cazuri cele doua entitati functioneaza in acelasi imobil, astfel ca evaluarea nu se poate realiza diferit, in temeiul si litera actului normativ. Avand in vedere existenta in aceeasi locatie a celor doua tipuri de activitati, propunem gasirea, impreuna cu Inspectoratul scolar Judetean si consiliile locale, a unor solutii viabile pentru organizarea corespunzatoare a gradinitelor – structuri ale scolii; in caz contrar gradinitele nu pot obtine autorizatia sanitara de functionare, iar responsabilitatea functionarii neautorizate revine I.s.J. Olt, se arata in raportul DSP. Pentru obtinerea autorizatiei DSP Olt mai propune gasirea unor solutii imediate in cazul cladirilor care prezinta risc pentru sanatatea si siguranta copiilor in vederea desfasurarii in bune conditii a procesului instructiv – educativ, solicitarea de avize sanitare pentru constructia de cladiri noi, destinate spatiilor de invatamant, sau, dupa caz, reconstructia ori reabilitarea celor existente.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți