Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Slatina are de recuperat sume enorme pe cativa ani in urma. Este vorba de aproximativ 1000 de cazuri nerezolvate intre iunie 2008 – iulie 2011. Sute si sute de persoane agresate in evenimente rutiere sau in conflicte violente ajung anual la spital in stare mai mult sau mai putin grava, unitatea sanitara fiind nevoit sa cheltuie pentru fiecare caz in parte bani. Pacientul vine, se insanatoseste si pleaca, urmand ca institutia spitaliceasca sa identifice agresorul, sa-l actioneze in instanta si sa-si recupereze astfel banii cheltuiti cu ingrijirea. Teoretic, totul pare usor. in practica, insa, povestea se schimba. Procedura este extrem de greoaie si nu da randament. Victima agresiunii se interneaza la noi, este ingrijita, este externata, Casa de Asigurari de Sanatate ne deconteaza toate cheltuielile, apoi noi trebuie sa recuperam banii in contul CAS. si aici incep problemele. Este posibil ca victima sa fi fost agresata nu in localitatea de domiciliu, ci undeva aiurea. Daca victima ne-a furnizat date false sau pur si simplu nu il cunoaste pe agresor, incepe calvarul. Facem somatie victimei sa vina sa ne dea date, dar ea nu vrea sa ne furnizeze informatii sau nu stie ce ne trebuie noua. Solicitam, prin adresa, informatii de la Postul de Politie din localitatea de domiciliu a victimei, care, daca incidentul nu a avut loc in raza sa de competenta, nu cunoaste nimic. Sa luam in considerare cazul ca victima a depus plangere la parchet. De multe ori partile se impaca tacit si plangerea este retrasa. Trebuie sa urmam procedura, sa deschidem proces ca sa putem recupera banii prin executare silita. in fine, o intreaga tevatura, declara unul dintre juristii spitalului, Octavian Iana.
in jumatate dintre cazuri sunt implicati oameni ai strazii de la care nu mai poti recupera nimic
Pana in urma cu cativa ani, atributiile recuperarii banilor cheltuiti pe acest tip de ingrijiri reveneau caselor de asigurari de sanatate. Apoi, printr-o modificare a Legii 95 / 2006 privind reforma in domeniul sanatatii, toata responsabilitatea le-a revenit furnizorilor de servicii medicale, adica spitalelor. Persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii altei persoane raspund potrivit legii si au obligatia sa repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentand cheltuielile efective ocazionate de asistenta medicala acordata. Sumele reprezentand cheltuielile efective vor fi recuperate de catre furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile avand ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subroga in toate drepturile si obligatiile procesuale ale caselor de asigurari de sanatate si dobandesc calitatea procesuala a acestora, in toate procesele si cererile aflate pe rolul instantelor judecatoresti, indiferent de faza de judecata. Furnizorii de servicii care acorda asistenta medicala prevazuta la alin. (1) realizeaza o evidenta distincta a acestor cazuri si au obligatia sa comunice lunar casei de asigurari de sanatate cu care se afla in relatie contractuala aceasta evidenta, in vederea decontarii, precum si cazurile pentru care furnizorii de servicii medicale au recuperat cheltuielile efective in vederea restituirii sumelor decontate de casele de asigurari de sanatate pentru cazurile respective, se arata la articolul 313, aliniatele 1 si 2, din Legea 95/2006. inainte, de aceste recuperari se ocupau casele de sanatate, prin acei inspectori care functionau in cadrul acestor institutii. Ulterior, acestia au intrat in directiile de finante, iar casele de sanatate au scapat, prin modificarea legii, de aceasta obligatie. Cum, necum, sumele de bani ce rezida din astfel de cheltuieli trebuie recuperate. Vorbim aici de persoane cu identitate si domiciliu. Dar jumatate dintre cazuri au implicat oameni ai strazii de la care nu poti recupera nimic, sustine managerul SJU Slatina, Nicu Vladu.
Solutii
Pentru ca numarul cazurilor ce aduc pierderi la bugetul sanatatii sa nu mai creasca, spitalul din Slatina a initiat o masura speciala: la internare, pacientul care a suferit o agresiune trebuie sa completeze o fisa cu informatii despre imprejurarile in care a fost agresat, precum si informatii despre agresor. Masura inca nu si-a dovedit, insa, eficienta. in opinia juristului Octavian Iana, singura solutie ar fi responsabilizarea victimei, care ar trebui sa-si suporte costurile cu ingrijirea medicala, urmand apoi sa-si recupereze banii de la agresor, in instanta sau prin alte mijloace legale. Daca nu se modifica legea care reglementeaza sanatatea publica, o mare parte din bani nu va mai putea fi recuperata niciodata. in opinia mea, o varianta ar putea fi responsabilizarea victimelor; ele sa-si plateasca spitalizarea, apoi sa-si recupereze banii de la agresori. in cadrul reglementarilor actuale, recuperarea sumelor cheltuite presupune un proces greoi si ineficient. Este o situatie generala in toata tara. in trei sferturi din cazuri victimele nu depun plangeri impotriva agresorilor. Alte victime nu vor pur si simplu sa vorbeasca. Sunt oameni agresati care poate nu-i cunosc pe agresori. Ce sa mai spun, repet ca trebuie modificata legea, mai spune juristul Octavian Iana.