13.1 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Seceta compromite agricultura Oltului

- Advertisement -

Autoritatile judetene sunt tot mai ingrijorate de la o zi la alta. Dan Baragan, seful Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), sustine ca pregatirea pamantului pentru culturile de toamna este aproape imposibil de realizat. Ne pandeste un mare pericol, pentru ca pamantul nu poate fi arat. Pe straturi de la 0 la 20 de centimetri nu prea este apa deloc. Acolo unde se incearca pregatirea terenului acest lucru se face foarte, foarte greu. Ca sa pregatesti terenul agricol in asemenea conditii inseamna consum mare de motorina si uzura de utilaje. Este foarte delicata situatia. Rapita a fost semanata in conditii, de asemenea, grele doar pe o suprafata de 20% din totalul suprafetei programate, se plange Baragan.

Disperare

Primarii din sudul judetului devin, si ei, din ce in ce mai sceptici in privinta viitorului an agricol. La Tia Mare oamenii nu pot decat sa taie buruienile si sa priveasca, in fiecare dimineata, cerul in speranta norilor salvatori. La noi, oamenii nu au tras o brazda macar, pamantul este dur. Localnicii taie iarba si se uita la cer, doar-doar s-o indura Dumnezeu sa dea ploaie. Au mai incercat unii sa dea cu discul, dar n-au facut treaba, este prea tare pamantul. Este greu si cu seceta, si cu valorificarea productiilor recoltate anul acesta. Ar fi ceva pret, dar nu cumpara nimeni, asa ca porumbul si graul raman in hambare, s-a plans, ieri, Petre Raducea, primarul din Tia Mare, unde localnicii asteapta mila Domnului pentru a pregati pentru semanat circa 1.800 hectare de teren.
Disperarea nu ocoleste nici Izbicenii, unde desi seceta a betonat pamantul, reprezentantii administratiei publice recomanda fermierilor sa foloseasca, in disperare de cauza, discul. Situatia campaniei agricole de sezon este foarte grea, avand in vedere faptul ca in ultimele 60 de zile nu a dat strop de ploaie. Deja epoca optima pentru semanatul rapitei a fost depasita. Sa vedem ce facem cu graul si orzul. Nu se poate intra cu plugul in pamant, nu se poate pregati terenul de pe care au fost recoltate porumbul si floarea-soarelui. tinand cont ca prognoza meteorologica pune sub semnul intrebarii si luna octombrie pentru judetul Olt, eu as recomanda fermierilor ca pe terenurile mai putin imburuienate sa inceapa pregatirea pamantului pentru semanat trecand de doua ori cu discul cel mare, a declarat joi si primarul comunei Izbiceni, Mircea Velica.

La cheremul naturii

Contactat ieri de Eveniment de Olt pe tema secetei, prefectul judetului, Leonid Moisiu, a declarat ca singura solutie ar fi fost aceea ca oamenii sa nu distruga, dupa 1989, sistemele de irigatii existente in judet. Ce am putea face acum? Ne putem pune cu natura? Nu. Daca dupa 1989 am fi avut mintea romanului de pe urma si nu distrugeam sistemele de irigatii, acum nu am fi ajuns sa depindem in totalitate de natura. Din pacate, noi am inteles ca trecerea de la comunism la capitalism inseamna sa distrugem, sa lichidam totul, iar acum suportam consecintele. Mai ales aici, in sudul tarii, fara un sistem de irigatii foarte bine pus la punct este foarte greu, sustine prefectul judetului. El afirma ca singura solutie pentru ca judetul sa nu mai depinda de toanele naturii este refacerea sistemelor de irigatii, lucru posibil doar prin infiintarea de exploatatii agricole mari. Acum este foarte complicat de refacut ceea ce s-a distrus dupa 1989. O solutie ar exista, dar ea tine tot de intelepciune: asocierea fermierilor in exploatatii agricole mari, capabile sa faca investitii. Fara asemenea asocieri nu pot exista agriculturi performante. Problema este ca, la noi, fermierii nu doar ca nu au astfel de initiative, ci refuza de-a dreptul sa se asocieze. Sunt atatea si atatea procese pe rol in instantele de judecata demarate de oameni care cer sa li se dea terenurile agricole acolo unde le-au avut si bunicii si strabunicii lor. Asa ca este greu sa le fie influentata in mod pozitiv gandirea, mai spune Leonid Moisiu.

An bun, an rau

Una calda, alta rece. La semnificatia acestei zicale s-au convertit, se pare, si anii agricoli. Daca anul acesta s-au inregistrat productii agricole record pentru ultimii ani la culturile de sezon, anul viitor ramane sub semnul intrebarii. Recoltele de anul acesta au fost foarte, foarte bune. si la grau, si la floarea-soarelui, la care s-a inregistrat o productie medie de 1.800 kg / hectar. Pentru lucrarile de toamna, daca nu da ploaie se incurca lucrurile, pentru ca epoca optima pentru semanatul graului este 10 – 20 octombrie, spune Dan Baragan.
in anul agricol 2010 – 2011, graul a fost insamantat pe 131.346 hectare, obtinandu-se o productie medie de 3.300 kg/ha. La orz, insamantat pe o suprafata de 7.160 ha, productia medie a atins 4.000 kg/ha, iar de pe cele 16.419 ha insamantate cu rapita s-a adunat 1.500 kg/ha.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți