in anumite cazuri le decontam si carburantii consumati cu autoturismele proprietate personala. Cat de bine isi fac ei treaba in schimbul tuturor acestor beneficii? si, mai ales, cat de pregatiti sunt pentru a raspunde rigorilor pe care calitatea de ales le presupune? Am vrut sa aflam raspunsuri testand cunostintele catorva consilieri judeteni pe marginea celui mai elementar act normativ care le reglementeaza activitatea: Regulamentul privind organizarea si functionarea (ROF) Consiliului Judetean. si ne-am dumirit: unii stiu cate ceva, altii bajbaie ca sa dea un raspuns, iar altii – tamaie. Printre acestia din urma se numara si alesi care nu sunt la primul mandat.
Trei intrebari elementare
Pentru consilierii alesi de noi in a fi chestionati am formulat trei dintre cele mai simple intrebari care se puteau formula: Exista relatii de subordonare intre Consiliul Judetean si primarii? in ce conditii poate fi dizolvat Consiliul Judetean? in ce conditii se poate prelungi mandatul Consiliului Judetean?
Liberalul Hristea si dizolvarea CJ
Liberalul Marin Hristea are state vechi ca ales in Consiliul Judetean (CJ) Olt, nefiind la primul mandat. Care sunt ratiunile pentru care PNL Olt il mentine pe liste o data la patru ani n-am putea spune (sau am putea, dar n-avem dovezi). Cert este ca omul n-are habar de multe lucruri pentru care este, totusi, platit. Potrivit acestuia, primariile sunt subordonate Consiliului Judetean pentru ca ele primesc bani de la aceasta institutie. in conformitate cu propria-i declaratie, mandatul Consiliului Judetean nu poate fi niciodata prelungit niciodata. La intrebarea: in ce conditii Consiliul Judetean poate fi dizolvat, fostul si actualul consilier judetean si-a inghitit limba. Nu l-am mai chinuit pe bietul om cu alte intrebari. A fost destul pentru o zi.
Sa-i dam insa posibilitatea sa afle raspunsurile corecte la intrebari aici. Potrivit articolului 2, alin. 1 din Regulamentul privind organizarea si functionarea Consiliului Judetean se arata ca intre Consiliul Judetean si autoritatile administratiei publice locale din comune, orase si municipii nu exista raporturi de subordonare. Simplu si fara putinta de interpretare.
La cea de-a doua intrebare, la care alesul a ramas mut, raspunsul il da articolul 30 din Regulament: Consiliul Judetean se dizolva de drept:
a) in cazul in care acesta nu se intruneste timp de doua luni consecutiv;
b) in cazul in care nu a adoptat in trei sedinte ordinare consecutive nici o hotarare;
c) in situatia in care numarul consilierilor judeteni se reduce sub jumatate plus unu si nu se poate completa cu supleanti.
La intrebarea cu numarul trei, potrivit aceluiasi Regulament, Consiliul Judetean se alege pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.
Daca nu stii, cea mai potrivita este fuga
Consilierul judetean din partea PSD Petre Idoras a fost si el supus chestionarii. Ce-i
drept, nu pe de-a-ntregul, pentru ca, atunci cand a auzit ca vrem sa-l intrebam cate ceva din Regulamentul de organizare si functionare a CJ, l-a apucat subit o graba care l-a facut sa dispara in timp record din fata camerei de luat vederi. Ce? Din regulament? Tocmai acum v-ati gasit sa ma intrebati? Ce facem? Avem o sedinta de terminat, a aruncat peste umar in timp ce disparea pe usa salii de sedinte, desi sedinta se terminase.
Cat pe-aci s-o bungheasca
La intrebarea privind dizolvarea Consiliului Judetean, consilierul PD-L Gheorghe Alin Sorin Ciucu a avut nevoie de timp de gandire pentru a formula un raspuns. si s-a gandit, mai mestecand un pic guma din gura, mai uitandu-se intr-o parte, precum un elev care, intrebat de profesor, cauta raspunsul in soapta salvatoare a colegilor. intr-un tarziu, a raspuns: acest for se dizolva daca nu se intruneste trei luni consecutiv sedinta ordinara. Noi am spune doua luni. A fost cat pe-aci s-o bungheasca. Dar n-a nimerit-o. Asta e. Poate data viitoare.
Din greseala-n greseala
Aceeasi intrebare pe tema dizolvarii si pentru alesul liberal Florea Niculae. Care mai intai tasteaza cateva numere de telefon (il intelegem, ii trebuie timp). Apoi raspunde; vizibil incurcat, greoi, dar raspunde. Consiliul Judetean se dizolva cand majoritatea nu se mai constituie la nivelul Consiliului Judetean sau cand jumatate din consilieri isi dau demisia. Ca sa vezi. si inca: Mandatul Consiliului Judetean se prelungeste atunci cand nu se pot realiza alegerile locale. Oau! De unde i-or veni atatea idei acestui omului, nu stim. La atatia cai verzi pe pereti, ne oprim si ne retragem. si uite asa ajungem la Rudelf Onica, om cu ceva belele la activ, dar care a frunzarit ROF-ul. Ce-i drept, cam in graba. Consiliul Judetean se dizolva cand membrii CJ nu se prezinta la mai mult de doua sesiuni, si in conditiile in care jumatate plus unu din membri demisioneaza…. Corect, dar mai trebuia un punct. Dupa domnia-sa, mandatul Consiliului Judetean se prelungeste in caz de calamitati naturale sau in caz de alte urgente. Foarte aproape.
Liberalul Viorel Dumitrescu crede ca mandatul Consiliului se poate prelungi, conform legii, in situatii de calamitate, razboi, de maxima urgenta. Punct ochit, punct lovit. Apoi, daca ar fi sa-l credem pe cuvant, Consiliul Judetean ar trebui dizolvat in momentul in care nu se tin trei sedinte consecutiv… (una greseala la mana, pentru ca ROF specifica altceva), … afara de criteriul… conditii de calamitate sau… (ce-o cauta criteriul calamitatii pe-aici?!) … asa, sau cand isi dau demisia jumate plus unu din consilieri (aici a nimerit-o, bravo lui).
Mai mult decolteu decat…
si, in sfarsit, o femeie consilier judetean, singura prezenta ieri la sedinta ordinara a CJ din cele doua cu mandat de ales. Este vorba de frumoasa Milena Mandres (PD-L), care la una dintre intrebari ne-a oferit posibilitatea de a gasi singuri raspunsul prin hotararile Consiliului Judetean pe care vi le dau eu. Potrivit acesteia, mandatul Consiliul Judetean poate fi prelungit in conditiile stabilite de Consiliul Judetean. Un dialog scurt, dar cu mult zambet si cu multa generozitate la… decolteu.
–
Un consilier judetean aduna, doar din indemnizatia de ales, aproape 100 de milioane de lei vechi pe an. Este mult? Este putin? Vine la sedinta, ridica sau nu mana la vot, tace malc sau citeste cu voce tare cate un proiect de hotarare, se termina sedinta, se da la glume colegiale, isi saluta colegii si pleaca. Cam asta este activitatea la sedintele ordinare sau, mai rar, extraordinare ale Consiliului Judetean. si mai sunt sedintele pe comisii. Mai sunt iesirile, mai sunt oportunitatile, precum cursurile de perfectionare cine stie pe unde, mai este si puterea pe care ti-o confera statutul oficial de ales si care deschide usi despre care juri ca sunt inchise. Mai este si ziua de plata, cand nu-i intreaba nimeni pe alesi daca si-au insusit sau nu macar partile generale ale Regulamentului de organizare si functionare dupa care dainuie in timp si pentru sporul lor financiar Consiliul Judetean.
Apasa pe link-ul de mai jos pentru a vizualiza raspunsurile in format video ale consilierilor judeteni.
Gheorghe Alin Sorin Ciucu: www.youtube.com/watch
Marin Hristea: www.youtube.com/watch
Milena Mandres: www.youtube.com/watch
Niculae Florea: www.youtube.com/watch
Petre Idoras: www.youtube.com/watch
Rudelf Onica: www.youtube.com/watch
Viorel Dumitrescu: www.youtube.com/watch