10.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ion Toma, senator UNPR: ,,Cred sincer ca tinerii trebuie sa se implice mai mult. Nu ne-am facut calcule politice

- Advertisement -

in primul rand, vreau sa le multumesc colegilor mei din UNPR pentru deschiderea pe care au manifestat-o fata de aceasta idee si pentru ca au acceptat propunerea mea de modificare a Constitutiei. Aceasta propunere este rezultatul nenumaratelor discutii pe care le-am avut cu tineri, fie in judet, fie in alte parti ale tarii. A fost o concluzie naturala a acestor discutii purtate cu ei si cred ca este o masura necesara. Aceasta initiativa este benefica pentru democratia romaneasca: rr creste participarea la vot, deci alegerile ar fi mai reprezentative si alesii ar fi mai reprezentativi si am stimula participarea tinerilor in politica si am face un prim pas real spre deschiderea politicii romanesti si spre reformarea ei.
Tinerii de 16 si 17 ani sunt buni sa fie contribuabili si sa munceasca si sa plateasca taxe si impozite, dar nu au dreptul sa voteze. Cred ca asta este o greseala care trebuie corectata neaparat. in plus, tinerii sunt mai bine informati si au acces la mai multa informatie. Daca un tanar de 16 ani poate sa conduca o masina, in anumite conditii tehnice ale vehiculului, de ce sa nu aiba si dreptul la vot?

Am vazut ca mentionati si procentul altor tari care au introdus aceasta masura. Credeti ca ele sunt un model adevarat pentru Romania?

Eu cred ca Austria, tara care a introdus deja din 2007 varsta minima de vot la 16 ani pentru toate alegerile mai putin cele europarlamentare, este un model pentru Romania. Austria a fost prima tara membru UE si prima democratie consolidata care a luat aceasta decizie. Sa stiti ca Europa se gandeste de mult la acest subiect si deciziile au fost luate gradual. in Austria, varsta de vot a fost redusa la inceput pentru alegerile municipale inca de la inceputul anilor 2000. in mai 2003 si in Viena s-a putut vota incepand cu varsta de 16 pentru alegerile locale, iar in iunie 2007, cand s-a votat in Consiliul Federal legea care prevede reducerea varstei de vot de la 18 la 16 ani, niciun partid nu a votat impotriva. in plus, in Slovenia varsta de vot este 18 ani, dar tinerii de 16 ani pot vota daca sunt angajati. Aceleasi discutii se poarta si in anumite parti din Germania si din Elvetia.

Ce alte argumente mai aveti?

Cred ca cel mai important argument este furnizat de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care se apleaca asupra acestui subiect de cel putin doi ani de zile. in mai 2009, Mogens Jensen, membru al delegatiei daneze la APCE, a prezentat o initiativa in cadrul Adunarii Parlamentare de la Strasbourg pentru reducerea varstei de vot in Europa la 16 ani. in acest an, Rezolutia APCE 1826 le sugereaza tuturor statelor membre sa investigheze posibilitatea reducerii de vot la 16 ani pentru toate tipurile de alegeri. Rezolutia arata ca tinerii de 16 si 17 ani au deja responsabilitati in cadrul societatii in lipsa unui drept de vot, iar introducerea varstei de 16 la ani inseamna o mai buna participare a celor care voteaza pentru prima oara, ceea ce va insemna apoi o mai buna participare generala la alegeri. in plus, APCE mentioneaza ca o mai larga participare la vot va face ca cetatenii sa fie mai constienti de responsabilitatile lor si va ajuta la definirea pozitiei si rolului lor in societate.

Care sunt calculele politice care stau in spatele deciziei? Cate voturi sperati sa castigati?

Vreau sa fiu perfect sincer cu dumneavoastra. Nici nu stiu cati tineri sunt implicati si care este impactul acestei prevederi in sensul numarului de oameni care sunt beneficiari. Nu am facut niciun fel de calcule, nici eu, nici UNPR. Nici nu ne-am gandit la asta. Pentru mine a fost important principiul de a da tinerilor o voce si o arma in procesul decizional. Am sustinut si voi sustine mereu tinerii si nu vreau sa fac rabat de la nimic pentru a-i ajuta. Sper ca si parlamentari de la celelalte partide sa inteleaga faptul ca aceasta nu este doar propunerea lui Toma sau propunerea UNPR, ci este o propunere de care Romania si tinerii acestei tari au nevoie.

– A consemnat Andreea STAICU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți