3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Aceti a executat ilegal lucrari la un monument istoric

- Advertisement -

Fosta proprietate a familiei Stelea din Slatina, aceasta a garantat cu imobilul un imprumut bancar, pe care nu l-a mai putut rambursa. Banca a scos cladirea la licitatie, pe care a castigat-o o societate comerciala din Bucuresti. Ulterior, in urma unei tranzactii, imobilul a ajuns in proprietatea societatii Aceti din Slatina. Dupa un timp, tocaria veche din lemn de la ferestre a fost inlocuita cu tamplarie din PVC care imita lemnul, pentru a se pastra caracteristicile vechii infatisari. De asemenea, in interior au fost executate lucrari de zugraveala. Toate acestea n-au fost finalizate, fiind sistate de Politia Locala, care mai nou are si atributii privind disciplina in constructii si care, la sesizarea presei locale, a descoperit ca lucrarile au fost executate cu incalcarea Legii 50/1991 privind autorizarea executarii de constructii, republicata si Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Potrivit Legii 50/1991, lucrari de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum si orice alte lucrari, indiferent de valoarea lor, care urmeaza sa fie efectuate la constructii reprezentand monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil – teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate se pot realiza numai cu respectarea autorizatiei de construire, precum si a reglementarilor privind proiectarea si executarea constructiilor, dupa cum se arata la articolul 3, alin. B din actul normativ.

Declaratii contradictorii

Politia Locala recunoaste ca lucrarile au fost sistate pentru ca nu s-au respectat prevederile legale, dar sustine ca lucrurile nu sunt intr-atat de condamnat incat sa recurga la aplicare sanctiunilor prevazute de lege. stiti ca reabilitarea imobilelor monumente istorice din Slatina este un vechi deziderat si ca multi dintre proprietarii acestora nu au bani pentru asta. Macar cei care isi permit sa faca astfel de investitii trebuie incurajati in acest sens. in astfel de cazuri se poate merge pana la a se intocmi dosar penal. Este insa atat de grava speta de fata? Am dispus sistarea lucrarilor pana la intrarea in legalitate. Am inteles ca cei in drept au si demarat procesul de obtinere a documentatiilor necesare, sustine directorul Politiei Locale, Adrian Pop.
Directia pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt este insa de alta parere. La acest monument istoric s-au schimbat ferestrele vechi cu altele din PVC, de culoare maron inchis, fara modificari de goluri si cu pastrarea configuratiei tabloului vechi de tamplarie, intrucat tamplaria existenta inainte era degradata. Pentru aceasta lucrare trebuia sa se obtina autorizatie de construire. Din discutiile pe care le-am purtat telefonic cu directorul societatii Aceti, am inteles ca proiectul este in executie si ca acesta va cuprinde atat lucrari de interior, cat si de exterior. Practic, dansii nu aveau voie sa demareze aceste lucrari de inlocuire a tamplariei pana cand nu aveau avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice si autorizatie de construire. Lucrarile au fost sistate pe data de 7 octombrie 2011 pana la intrarea in legalitate. Dar sistarea lucrarilor nu este o sanctiune. Se va da o sanctiune care cu siguranta va fi amenda, a declarat Gheorghe Iorga, inspector superior in cadrul DCPN Olt.
Conducerea Aceti nu a putut fi contactata ieri pentru un punct de vedere pe aceasta tema.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți