Expozitia deschisa ieri este una itineranta si cuprinde lucrari care au facut obiectul unei expozitii retrospective organizata cu cativa ani in urma la Muzeul de Arta din Craiova. Evenimentul de la Artis s-a bucurat de prezenta unor mari artisti precum caricaturistul craiovean Gabriel Bratu, pictorii Ovidiu Barbulescu si Iulian Segarceanu din Banie, criticul de arta Florin Rogneanu, director al Muzeului de Arta Craiova, nelipsit la manifestarile de acest gen de la Slatina, pictorul Marcel Dutu, care si-a adus si elevii de la Colegiul National Vocational Nicolae Titulescu, Alexandru Pascu etc. Prezentarile catre public au cazut, ca de obicei, in sarcina amfitrionului Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean, iar printre vorbitori s-a numarat criticul Florin Rogneanu, care a tinut asistentei neavizate o adevarata lectie despre ce inseamna tehnica acuarelei in artele plastice, creand astfel o necesara familiaritate intre public si tablourile expuse ieri pe simezele Muzeului Judetean, in majoritate lucrari in acuarela. Excursul istoric si tehnic al criticului craiovean asupra fenomenului acuarelei a mai avut ca scop evidentierea faptului ca tehnica acuarelei nu este nici pe departe una usoara, inferioara practicii artistice in ulei, reliefand astfel in context abilitatile de exceptie ale pictorului Nicolae Predescu, unul dintre cei mai buni acuarelisti din Romania, in opinia criticului din Banie. Potrivit acestuia, compozitia pictorului din Craiova, uneori non-obiectiva, aproape abstracta, ajunge la o exprimare sintetica pe care nu oricine o reuseste.
Un mare artist, maestru in compozitie si un mare pedagog sunt termenii in care a vorbit si pictorul Ovidiu Barbulescu despre prietenul si colegul sau care si-a vernisat ieri expozitia, in vreme ce parintele Ion Radoi, consilier pe probleme de cultura in cadrul Episcopiei Slatinei si Romanatilor, a gasit artei expuse corespondente mistice cu frumosul inconjurator, ce nu poate avea decat provenienta divina. Un cuvant frumos despre tablourile expuse si despre arta in general l-a avut si Petre Lupu, care a reprezentat Institutia Prefectului.
Salon al acuarelistilor la Ramnicu Valcea
Autorul a deplans ieri faptul ca tehnica imbratisata de el cu zeci de ani in urma, acuarela, nu este apreciata la adevarata sa valoare si nici nu este o resursa foarte exploatata in tara. Drept pentru care unul dintre scopurile fundamentale ale lui Nicolae Predescu este incurajarea fenomenului cu precadere in spatiul Olteniei. El este cel care a creat Aquarelle Group, care a organizat expozitii anuale la Craiova si Piatra Neamt. Nicolae Predescu a contribuit si la crearea structurii artistice 6+1, grup format din sase membri ai Uniunii Artistilor Plastici – Filiala Craiova si o pictorita din Valcea. Artistul a anuntat la evenimentul consumat ieri la Slatina ca, alaturi de alti confrati, incearca sa puna pe picioare un salon al pictorilor acuarelisti la Ramnicu-Valcea.
Nascut la Fauresti (Valcea), Nicolae Predescu este absolvent al Academiei de Arte Nicoale Grigorescu din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Craiova. Repartizat, dupa absolvirea facultatii, in 1965, in municipiul Craiova, aici a functionat vreme de peste 35 de ani ca profesor, iar timp de 9 ani a coordonat, de pe pozitia de inspector scolar, activitatea de arte plastice si muzica. Are peste 22 de expozitii personale de pictura, acuarela si grafica si numeroase expozitii de grup in tara si in strainatate. incepand din 1992, a participat la toate saloanele organizate de Muzeul de Arta din Craiova, iar lucrari ale sale se gasesc in colectii particulare din Franta, Belgia, Germania, Canada, Grecia, Italia si SUA.