20.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Sorin Ghita, primarul orasului Draganesti Olt: La ora asta, USL nu exista in teritoriu!

- Advertisement -

Cat de mult a afectat criza orasul Draganesti Olt?
Cel mai mult ne-a afectat inchiderea a doua institutii foarte importante pentru oras. La scurta vreme dupa ce ni s-a inchis spitalul, ni s-a inchis si administratia financiara si aici lovitura este din mai multe unghiuri. in primul rand din punct de vedere social, financiar, toti angajatii de acolo, pentru ca e vorba de peste 100 de persoane care aveau locuri de munca. Apoi e vorba si de alte cheltuieli care afecteaza localitatea. Pe de-o parte, cetatenii care au nevoie de spital sau de Finante trebuie sa mearga la Slatina sau la Caracal, sunt cheltuieli suplimentare ale lor, pe de alta parte, cetatenii dintr-un numar foarte mare de localitati din jurul Draganestiului, cand veneau la spital si la Finante la Draganesti, mai cheltuiau bani in orasul nostru, lucru care era benefic localitatii din punct de vedere financiar. Din pacate, nu s-a gandit nimeni, chiar la nivel de judet, sa faca lobby, sa incerce sa ne ajute in vreun fel, vorbind de institutiile care aveau oarecare influenta la nivel guvernamental, ca Draganestiul sa nu fie lovit atat de mult de criza si de hotararile abuzive ale Guvernului. Dupa ce trec episoadele astea se gasesc destui care sa comenteze si sa-si dea cu parerea ce era mai bine de facut. La vremea respectiva, dupa cum bine stiti, in lupta pe care am dus-o pentru mentinerea spitalului am fost aproape singur. Noi am preluat o policlinica de oras cu datorii si cu doi medici si am adus-o in stadiul in care era un spital cu linie de garda, cu medici multi si ni s-a inchis intr-un mod abuziv. Era un spital care avea o vechime de peste 100 de ani si a fost facut de comunitate, cu mult timp inainte de venirea comunistilor. Un lucru care trebuie mentionat este ca din cele 67 de orase care au fost pe lista rusinoasa facuta de Guvern, decat trei au castigat procesele cu Guvernul. Unul dintre aceste orase este Draganesti Olt. Am castigat procesul la Curtea de Apel dar s-a facut recurs la inalta Curte. Probabil statul va gasi o solutie sa ne impiedice, dar mi-am facut datoria pana la capat.
Ce planuri de viitor aveti?
Am fi vrut sa infiintam un centru de permanenta, dar, conform legislatiei actuale, acesta functioneaza numai cu medici de familie. Din pacate, noi nu am gasit un numar de medici de familie dispusi sa se poata ocupa de treaba asta, am convins cativa, dar sunt insuficienti. Nu am stat degeaba si am scos la licitatie spatii in fosta policlinica pentru cabinete medicale de specialitate in sistem privat. S-au interesat multi medici, deja la prima licitatie s-au prezentat cativa. Sper sa avem cat mai multi. Ne-am dori foarte mult sa putem urni laboratorul de analize medicale, care ar insemna mult pentru locuitorii de aici. Din pacate Casa de Sanatate nu ne permite sa functionam cu un astfel de laborator, nici macar in conditiile date, lucru care din punctul meu de vedere este un abuz al guvernantilor, pentru ca nu dau nici o sansa populatiei din zona. Singura solutie este ca o alta firma, o entitate medicala care functioneaza in alta parte sa preia acest laborator, sa-l acrediteze si sa functioneze. Am avut discutii cu mai multe astfel de persoane si au fost cateva interesate. Speram ca intr-o perioada scurta sa se concretizeze. Chiar daca va fi un laborator cu taxa, tot e mai avantajos pentru cetatenii din zona, care nu ar mai fi nevoiti sa mearga in alte orase pentru analize.
Am inteles ca faceti demersuri pentru infiintarea unei subunitati de pompieri la Draganesti. in ce stadiu va aflati?
in urma cu aproximativ doi ani am avut o discutie cu comandantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, domnul colonel Nastasie, care ne-a promis sprijin pentru aducerea unui pluton de pompieri militari in Draganesti Olt. Singura problema era gasirea unui spatiu adecvat. Anul acesta am reluat discutiile pentru ca am gasit o solutie pentru spatiu – cladirea in care se aflau jandarmii, care s-au mutat in cladirea in care functioneaza Politia orasului Draganesti Olt. Deci in cladirea unde erau jandarmii vrem sa aducem pompierii militari si SMURD. Singura problema pe care o mai avem si de care ne tot lovim este o suma mai importanta necesara pentru construirea unor garaje. Cei de la ISU aduc masinile speciale cu o singura conditie, sa fie adapostite corespunzator. Nu avem banii necesari si nici nu se intrevede ca ar dori cineva sa ne ajute. Vom incerca sa gasim o solutie. Acest pluton de pompieri militari este necesar nu doar pentru orasul nostru, ci si pentru un numar foarte mare de localitati de pe stanga Oltului, pentru ca pana la limita cu judetele Teleorman si Arges nu sunt subunitati de pompieri. Distantele pana la Slatina si Caracal sunt foarte mari, iar in aceasta zona preponderant agricola sunt destul de des evenimente care trebuie rezolvate in scurt timp, lucru care nu se poate face cu autospeciala foarte veche a orasului.
Ati solicitat sprijnul Consiliului Judetean?
Da, l-am cerut… Anul acesta nu l-am cerut pe aceasta tema, ci pe altele, dar l-am primit ca de obicei, adica deloc.
in Consiliul Judetean, PNL are totusi un vicepresedinte. De ce nu insistati?
Domnul vicepresedinte al Consiliului Judetean nu hotaraste de unul singur, si in conditiile in care nu am fost sprijiniti aproape deloc in orasul Draganesti, nici nu ma mai lamentez, nici nu ma mai dau peste cap ca o sa ne ajute cineva. Ar trebui ca atunci cand se impart banii de la CJ sa se tina cont de localitatile cu probleme si aici eu insist pe Draganesti Olt pentru ca este un oras care a fost foarte afectat de ultimele hotarari de guvern, mai ales in ultimul an. in conditiile date, avem foarte mare nevoie de un sprijin pe care din pacate acum nu-l avem. Daca cineva o sa se supere ca spun ca nu am primit ajutor, face o mare greseala. Ca sa-mi demonstreze ca tin intr-adevar la locuitorii acestui judet si implicit la cei din Draganesti Olt, ar trebui sa ne ajute cu o suma care nu e foarte mare pentru Consiliul Judetean, dar cu care am putea face garajul.
Cat de bine functioneaza in teritoriu USL-ul, alianta opozitiei?
Care alianta? Exista o alianta si eu n-am aflat? Pai ar trebui sa intrebam pe domnul presedinte Antonescu si pe Victor Ponta cum functioneaza, ca la noi, mai greu… Nu comentez nimic, dar va spun ca la ora asta nu exista USL in teritoriu.
La nivel declarativ exista, s-a semnat si un protocol.
Nu protocolul rezolva problema. Eu de exemplu in Consiliul Local cu colegii de la PSD am o relatie civilizata, dar nu este suficient. in rest nu exista nici o perspectiva, nu exista un proiect clar pentru o alianta care se vrea castigatoare la alegerile urmatoare.
De la nivel central s-a avansat ideea unor candidaturi comune USL la nivelul tuturor localitatilor, nu doar la consilii judetene si muncipii resedinta de judet. Ce se va intampla daca, la alegerile din 2012 veti fi nevoit sa sustineti candidatura unui membru PSD la primaria Draganesti?
Daca vor fi intr-adevar candidaturi comune, atunci e evident ca membrii celor doua partide trebuie sa se inhame la treaba si sa duca lucrurile la bun sfarsit. Daca la Draganesti va fi un candidat al USL de la alt partid decat PNL, ramane de vazut. Trebuie sa ne evaluam pozitiile si posibilitatile fiecaruia, asta n-o stabilim noi acum. Eu ce pot sa spun este ca vreau sa candidez in continuare, pentru ca am demarat niste proiecte, nu am stat aici degeaba. Nu judec eu lucrurile astea, va avea cine sa ma judece la momentul potrivit. Ca sa nu existe confuzii, pentru ca unii contracandidati ai mei au mai incercat sa spuna ca nu o sa mai candidez, vreau sa precizeze foarte clar ca voi candida cu siguranta la Primaria orasului Draganesti Olt. La ora asta sunt sustinut de catre PNL si cred ca voi fi sustinut si in continuare.
Cum se simte un liberal convins cand este pus in postura de a face campanie unui social democrat?
Pai pana la campanie mai e, sa ajungem acolo si vedem.
Presupunand totusi ca maine ar incepe campania…
Eu am inceput sa nu mai presupun nimic, am inceput sa discut fapte concrete, nu presupuneri. Presupunand ca cineva ar da orasului foarte multi bani sa asfaltam drumuri, presupunand ca cineva ar avea grija sa nu ni se mai inchida spitalul, ca ne-ar ajuta sa supravietuim si sa aducem niste investitori, multe alte lucruri s-ar intampla, dar aceastea sunt doar presupuneri. Presupunand ca atat guvernul cat si Consiliul Judetean ar sprijini orasul sa primeasca o gura de oxigen, sa fie putin privit altfel, lucrurile astea ar fi intr-o directie buna.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți