18.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Trio-ul Balbeck-Truica-Rotea incaseaza 10 miliarde din fonduri publice cu binecuvantarea AJOFM

- Advertisement -

Cand a fost acuzat public ca ar fi un instrument de care se folosesc altii cu lipici la fondurile publice, seful AJOFM, Cristinel Cirloganu, a sarit ca ars si a organizat repede o conferinta de presa, incercand sa linisteasca presa locala ca proiectele pe care agentia le deruleaza cu finantare europeana s-au desfasurat si continua sa se desfasoare corect. N-a reusit. Cel putin din punctul nostru de vedere. si iata de ce.

Un contract care agita

Proiectul O sansa tinerilor din mediul rural, demarat la data 2 august 2010 si care are ca obiectiv combaterea saraciei extreme in randul somerilor tineri din mediul rural, are o valoare totala de peste 6,7 milioane de lei si este finantat din fonduri europene in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Concret, proiectul prevede cheltuieli pentru consilierea, orientarea si asigurarea accesului pe piata muncii pentru persoanele cuprinse in grupul-tinta, precum si pentru organizarea mai multor cursuri de formare profesionala. Proiectul mai prevede cheltuieli privind cazarea si masa cursantilor in locatii stabilite prin concurs de oferte organizate de beneficiar, adica de AJOFM. Toti acesti pasi au fost parcursi. Deci, in puzderia de achizitii facute in numele si litera generosului proiect identificam si contractul prin care AJOFM a achizitionat servicii de cazare si masa pentru cursantii veniti la Slatina din spatiul rural al judetului.
Un contract in valoare totala de 1.073.000 lei (peste 10 miliarde lei vechi) incheiat pentru perioada 1 martie – 30 septembrie 2011. in cele sapte luni la Hotel Palace au fost cazati, in transe, 73 de cursanti care au beneficiat de formare in meseriile de lucrator hotelier, camerista, ospatar si bucatar. Ca s-a platit cat s-a platit, nu-i bai. Ca s-a platit pentru ce s-a platit – nici atat. Daca formulam insa intrebarea cui si in ce conditii s-a platit, lucrurile incep sa puta urat, iar unii incep sa se agite. Printre agitati se numara si directorul AJOFM Olt, care miercuri, desi intrevederea noastra cu el pentru mici discutii pe tema, a inceput sub auspicii bune, si-a iesit brusc din pepeni si s-a revoltat: Ba, ce mama dracu’ stau eu sa dau explicatii tuturor ce e cu contractul acesta? in loc sa-mi vad linistit de serviciu, stau sa dau toata ziua explicatii!. Cand am dat cateva detalii despre ce am aflat despre firma castigatoare, omul s-a calmat si discutiile au continuat pasnic. De ce sa se fi atacat Cristinel Cirloganu in acest fel? Poate pentru ca stie si el, ca si noi, ca firma care a castigat licitatia a fost infiintata cu nici trei luni inainte de organizarea acesteia? Sau poate pentru ca s-a aflat ce personaje s-au infruptat copios din fondurile proiectului?

Potriviri suspecte

Firma Accredo Resort SRL care a castigat concursul de oferte anuntat oficial pentru data de 21 februarie 2011 a fost infiintata cu nici trei luni inainte de organizarea acestuia, respectiv la data 9 decembrie 2010, potrivit datelor Oficiului Registrului Comertului Olt. Ca sa vezi potrivire. Obiectul principal de activitate a societatii: hoteluri si alte facilitati de cazare similare. Ca sa vezi nimereala. La distanta de numai doua zile de la infiintare, firma Accredo Resort SRL inchiriaza Hotel Palace din Slatina. Ca sa vezi fler. Dupa circa o luna apare si anuntul AJOFM Olt nr. 773/14.02.2011 prin care institutia invita public firmele de profil la un concurs de oferte avand drept obiect achizitionarea de servicii de cazare si masa. Se spune ca oferte au depus mai multe firme, dar comisia de evaluare a ales drept cea mai avantajoasa oferta, din punct de vedere tehnic si economic, fix oferta firmei infiintate cu doar doua luni inainte de Martinescu, Truica si Catalin Rotea. si asa cei 73 de cursanti sunt cazati la Hotel Palace inchiriat cu doar cateva zeci de zile inainte. si asa trioul Balbeck-Truica-Rotea se vad cu peste 10 miliarde lei vechi in conturi pentru o treaba cu bataie foarte scurta. Toate acestea sunt pure intamplari, lasa sa se inteleaga directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, Cristinel Cirloganu. Din punctul meu de vedere concursul de oferte a fost unul corect, castigand oferta cea mai avantajoasa tehnic si economic. Nu s-a putut intampla nimic ilegal pentru ca totul a fost controlat, s-au facut verificari, a fost auditul proiectului si auditul institutiei, sustine Cirloganu.

intrebari

Noi nu spunem ca seful AJOFM n-ar avea dreptate. Spunem insa ca exista mari indoieli asupra conditiilor despre care se spune ca SC Accredo Resort SRL le-ar fi indeplinit cap-coada intr-o masura care s-o scoata invingatoare din concurs. De pilda, cum faci rost de toate documentele prevazute in caietul de sarcini intr-un timp extrem de scurt pentru a putea participa la o licitatie (ma rog, concurs de oferte) cu mari pretentii? Cu atat mai mult cu cat firma ta e nou-nouta, fara pic de experienta in domeniul hotelier? Cum faci rost, de pilda, de certificatul de clasificare cat ai pocni din degete, si acesta sa se si pupe cu cerintele oficiale? Cum te invarti ca firma pe care abia ai nascut-o sa fie aproape instantaneu si certificata ISO? Gurile rele spun ca unele documente de acest gen ar avea ceva probleme. De pilda, ca autorizatia sanitara de functionare depusa in copie la dosar n-ar fi datata. Aceleasi guri rele spun ca conditia privind depunerea bilantului contabil pe ultimul an al firmei ar fi fost usor adaptata la faptul ca firma nu a prea avut functionare in sensul obiectului principal de activitate. in sfarsit, n-ar fi rau daca ofiterii de monitorizare din cadrul Autoritatii de Management aflati in aceste zile la AJOFM Olt pentru verificarea tuturor documentelor financiare si tehnice survenite in acest proiect ar deschide mai mult ochii asupra acestui contract. Care, desi Cristinel Cirloganu a dat asigurari ca contractele de achizitii publice vor fi publicate pe pagina de internet a institutiei pe care o conduce, nu apare neam pe site-ul AJOFM. seful agentiei o da la intors pe ideea ca pentru un asemenea act ar avea nevoie de acceptul partenerului de contract. Apropo, am tot incercat sa dam de urma anuntului de atribuire a contractului pe internet si nu am reusit. Nici de caietul de sarcini pe speta aici tratata n-am dat. Sa aiba asta vreo legatura cu zvonul potrivit caruia concursul de oferte ar fi fost oleaca intarziat din motive pe care le banuim nu tocmai la locul lor? si inca ceva: la cat de serioasa este firma Accredo Resort SRL, la nici un an de la infiintare s-a pricopsit cu o amenda de peste 100 de milioane de lei vechi pentru munca la negru. Informatia vine pe surse judiciare, care spun ca reprezentantii societatii comerciale au contestat amenda in instanta. Vom reveni.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți