23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

APIA va anunta fermierii prin intermediul SMS-urilor si al e-mail-urilor

- Advertisement -

Tehnologia va fi folosita in sprijinul beneficiarilor solicitanti de fonduri de la Uniunea Europeana (UE)E si de la bugetul national. Astfel, incepand din acest an, beneficiarii de pe intreg teritoriul tarii vor primi – fie prin SMS, fie prin e-mail – notificari, solicitari de clarificare sau alte informatii solicitate de fermier, daca au in baza de date a APIA un numar de telefon mobil sau o adresa de e-mail. Tema a fost abordata in cadrul ultimelor sesiuni de informare la care au participat reprezentantii APIA, cu scopul de a asigura beneficiarilor un serviciu public de calitate sporita, tradus prin costuri si elemente de birocratie diminuate, siguranta, transparenta si precizie suplimentara a datelor, si nu in ultimul rand o mai mare viteza de transmitere a datelor spre si dinspre beneficiari, se arata intr-un comunicat al APIA.

4 masuri in diverse stadii de implementare
Cele 4 masuri sunt optionale pentru fermieri, si unele dintre ele sunt in implementare sau in curs de implementare. Astfel, transmiterea de date prin mesaj telefonic scris si/sau e-mail este una din masurile care va fi implementata din aceasta saptamana, datele transmise putand fi de tip financiar (momentul platii), notificari, solicitari de clarificare. Transmiterea de acest gen va asigura o reducere de peste 90% a costurilor specifice, avand in vedere faptul ca pana acum, acest lucru se realiza prin intermediul serviciilor postale sau chiar prin deplasarea la fermieri a unor functionari ai APIA sau ai primariilor. Prin aceasta masura, 150.000 de fermieri care au depus cereri in campania SAPS 2011 vor fi anuntati in momentul efectuarii platii avansului de 42 de euro/ha.
Depunerea cererilor in format electronic folosind aplicatia informatica IPA Online este o alta masura implementata de cativa ani; este o aplicatie gratuita pusa la dispozitia fermierilor care depun cereri pentru accesarea platilor directe pe unitate de suprafata (SAPS), plati pentru zone defavorizate, respectiv platilor complementare de la bugetul national. in baza unei parole si a unui identificator, fermierul poate sa isi vizualizeze din orice locatie parcelele din propria exploatatie, sa le masoare, sa le marcheze, sa introduca date cu privire la suprafetele utilizate, blocurile fizice in care apar, precum si culturile infiintate. in anul 2011, un procent de 99,7 fermieri au depus cereri in format electronic, utilizand aplicatia IPA Online.

Doua masuri vor fi implementate din 2012
in campania SAPS 2012 sunt prevazute a fi implementate alte doua masuri. Este vorba de crearea pe site-ul APIA a unei interfete (ferestre de dialog), prin care fermierii vor avea posibilitatea ca, in baza unei parole si a unui identificator primite acasa, sa poata afla stadiul in care regaseste cererea de plata depusa pentru plati directe.
O alta masura presupune utilizarea de date din Registrul Agricol informatizat; APIA, impreuna cu Ministerul Agriculturii, a incurajat si realizat demersuri pe tot parcursul anului 2011, la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, pentru transpunerea din format hartie in format electronic a datelor din Registrul Agricol tinut si actualizat la primaria fiecarei localitati. in acest fel, s-ar elimina o serie de deplasari pe care fermierii le au pentru clarificari, implicit o serie de documente in format scris (adeverinte, contracte) si nu in ultimul rand o mai mare coerenta, precizie si trasabilitate a datelor. Masura va fi implementata incepand din campania SAPS 2012, la preluarea cererilor de sprijin pe unitate de suprafata pentru fermierii din localitatile care au demarat deja procesul de informatizare a datelor din Registrul Agricol.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți