14.1 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Bisericile din Olt nu au documente de proprietate. Ce pierd lacasurile de cult?

- Advertisement -

Un exemplu edificator este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult din judet, Manastirea Seaca-Musetesti (Poboru), introdusa de Institutul National al Patrimoniului intr-un proiect-pilot privind consolidarea si restaurarea bisericilor. Proiectul a fost demarat, iar manastirii i s-a cerut dovada proprietatii si cartea funciara. Ia-o de unde nu-i. Responsabilii lacasului au initiat rapid o actiune in constatare la Judecatoria Slatina, etapa obligatorie in dobandirea titlului de proprietate. Norocul manastirii este ca proiectul se deruleaza pe perioada 2011 – 2012, asa ca este ceva timp pentru ca lacasul de cult sa intre in posesia titlului de proprietate, iar la Bucuresti am gasit oameni intelegatori printre cei care se ocupa de proiectul-pilot. in 2 noiembrie initiatorii actiunii in constatare au termen la Judecatoria Slatina si speram ca lucrurile vor avea finalitate, declara Gheorghe Iorga, inspector superior in cadrul Directiei pentru Cultura si Patrimoniu National (DCPN) Olt. Cazul Manastirii Seaca-Musetesti este insa unul cu noroc. DCPN a primit verde de la Ministerul Culturii sa faca propuneri de monumente istorice din Olt care sa intre in 2012 in Planul National de Restaurare a Monumentelor Istorice. Aici intra si biserici-monumente istorice, dar la noi exista o stare de lucruri deplorabila, in sensul ca multe, foarte multe biserici nu detin acte de proprietate, conditie fundamentala la capitolul atragerii de fonduri publice pentru refacere. Judetul Olt se numara, din acest punct de vedere, printre cele mai nefericite. Pe timpul cand la Episcopia Slatinei si Romanatilor exista domnul jurist Andrei Vladureanu s-a inceput o actiune de obtinere a titlului de proprietate de catre bisericile din zona Caracal. Dar actiunea nu a continuat, nu s-a extins dupa ce domnul Vladureanu a plecat la Patriarhie, spune Gheorghe Iorga.

Episcopia, actor principal

Actorul principal la acest capitol este, sustine Gheorghe Iorga, Episcopia Slatinei si Romanatilor, care trebuie sa se implice in rezolvarea chestiunii legate de titlurile de proprietate. Am atras atentia cu mult timp in urma Episcopiei ca trebuie sa rezolve problema titlurilor de proprietate, ca trebuie sa ia masuri in acest sens. Altfel, multe dintre lacasurile de cult care sunt indreptatite sa atraga fonduri pentru restaurare nu pot face acest lucru. Acest neajuns trebuie sa inceteze, pentru ca se vor pierde bani, mai spune Iorga.
in judetul Olt exista 250 de biserici incluse pe lista monumentelor istorice, din care mai multe au nevoie de constructii de refacere si consolidare. Este cazul Manastirii Mainesti, Bisericii Chilia-Fagetelu, Bisericii Sfintii Arhangheli din Poboru si cel al Bisericii Samburesti, care arata groaznic, potrivit lui Gheorghe Iorga.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți