1.9 C
Slatina
duminică,22 decembrie,2024

Ultimele Articole

Episcopia Slatinei si Romanatilor tulbura apele intre confesiuni

- Advertisement -

Povestea a inceput cu trei ani in urma, cand Consiliul Judetean a cerut oficial primariilor din tot judetul, prin adresa nr. 4431/04.06.2009, sa excluda din inventarul bunurilor publice cimitirile si imprejmuirile acestora. Semnatarul adresei, Paul Stanescu, presedintele institutiei, invoca nu legea, ci o alta adresa, ce apartinea Patriarhiei Romane reprezentate in ecuatie, evident, de Episcopia Slatinei si Romanatilor. Prin adresa nr. 844/28.06.2009, Patriarhia Romana – Episcopia Slatina a transmis Consiliului Judetean Olt anumite observatii. Va rugam ca la intocmirea inventarului bunurilor care apartin domeniului public al comunei sa aveti in vedere cele precizate in adresa pe care v-o transmitem in copie. Mentiuni: Nu se trec in inventarul bunurilor care apartin domeniului public al comunei cimitirele si imprejmuirile acestora, monumentele istorice care se gasesc amplasate in incinta curtilor bisericesti, precum si cele amplasate in incinta cimitirelor, se arata in documentul CJ Olt. Unul dintre efectele nefaste ale unui asemenea demers a fost razboiul dintre confesiunile ordodoxa si baptista din Potcoava, unde preotul paroh Marin Oprea din Valea Merilor s-a opus in 2009 unei inmormantari pentru simplu fapt ca decedatul si familia care urma sa-l inmormanteze erau de rit baptist. Omul Domnului pe linie ortodoxa sustinea atunci, sus si tare, ca cimitirul este confesional si ca, pe linie de consecinta, apartine bisericii. Dupa un scandal public si prin interventia politiei, persoana moarta a fost, in sfarsit, inmormantata in cimitirul care, dupa lege, este bun public.

La tranta si cu primaria
La scurt timp, preotul pornit impotriva baptistilor porneste proces impotriva primariei, hotarat sa dovedeasca in instanta ca cimitirul este al bisericii. Pentru a-si apara drepturile, in proces s-a cerut parte, in interventie si nume proprii, Biserica Crestina Baptista Harul, ca reprezentanta a comunitatii de baptisti din Valea Merilor. Desi anul trecut procesul nu era incheiat, preotul Marin Oprea s-a opus pentru a doua oara unei inmormantari pentru acelasi motiv: mortul fusese de credinta baptista. Omul, nascut in Potcoava dar traitor in Bucuresti, isi exprimase dorinta pe patul mortii de a fi ingropat alaturi de parinti, in cimitirul din Valea Merilor. Dupa un alt tam-tam public, decedatul a fost ingropat in cimitirul satului, dar nu in locul dorit de el pe cand era inca in viata, ci izolat, undeva intr-o margine. Aceste lucruri reprezinta un precedent periculos si este motivul pentru care noi ne-am implicat in proces, pornit pe un motiv fals, acela ca cimitirul nu este bun public, ci este confesional, deci ar apartine bisericii. Pe acest considerent noua, baptistilor, ni se refuza drepturi care ne apartin ca restului populatiei si nu putem admite asta, , spune pastorul Viorel Cruceru, presedintele Comunitatii Bisericilor Crestine Baptiste din Oltenia, care suspecteaza si unele instante de judecata ca l-ar favoriza pe reprezentantul BOR. Cum este posibil ca de-a lungul a 10 termene procesul sa fie judecat de 10 complete de judecata diferite? Este nefiresc in practica de specialitate, mi-au spus-o si specialisti in domeniu. La capatul celor zece infatisari la Judecatoria Slatina, am pierdut, dar am facut recurs la Tribunalul Olt. Cauza a fost intoarsa judecatoriei spre rejudecare. Apoi am castigat noi, dar cealalta parte a facut si el recurs, si din dou cauza a fost trimisa Judecatoriei Slatina spre rejudecare, sustine pastorul Cruceru. Sa nu uitam: Primaria Potcoava s-a pierdut pe drum in proces, in sensul ca, desi citata mereu, nu s-a mai prezentat in fata instantei.

in afara legii
Desi fara nici un temei legal, ci doar la solicitarea Consiliului Judetean Olt si Episcopiei Slatinei si Romanatilor, patru consilii locale au exclus din inventarul bunurilor din domeniul public cimitirele. S-a intamplat anul acesta la Potcoava, Valea Mare, Corabia si Gura Padinii, unde au fost aprobate hotarari locale in acest sens, desi Legea 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia prevede ca cimitirele comunale si orasenesti fac parte din domeniul public al localitatilor. Actele normative au fost restituite de Prefectura pentru modificare. Pentru ca alesii din Potcoava au refuzat reintroducerea celor patru cimitire in inventarul bunurilor ce apartin domeniului public, Prefectura a atacat in instanta hotararea, solicitand anularea acesteia. Un proces similar Institutia Prefectului l-a avut si cu Consiliul Local Valea Mare, dar actiunea in instanta a ramas fara obiect dupa ce consilierii au adoptat un alt act normativ prin care cimitirele erau reintroduse in domeniul public, potrivit sefei Serviciului Juridic al Prefecturii Olt, Nicoleta serban. Actiunea impotriva Consiliului Local Potcoava a ramas inca pe rol, pentru ca acolo preotii au sustinatori puternici printre consilieri, termenul de judecata fiind stabilit pentru 15 noiembrie.
De ce doreste Episcopia Slatinei si Romanatilor cu atata ardoare ca cimitirele sa intre in proprietatea bisericilor, cu riscul de a provoca diferende manifeste intre confesiuni, aidoma celor de la Potcoava? Eveniment de Olt a solicitat Episcopiei un raspuns care sa elucideze fie si in parte acest mister. Raspunsul n-a sosit. Sosesc insa din judet informatii conform carora unii preoti ar vinde locurile de veci pentru sume intre 500 si 1000 de lei.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți