20.2 C
Slatina
marți,10 septembrie,2024

Ultimele Articole

Primaria nu stie cati slatineni si-au asigurat locuintele

- Advertisement -

Reprezentantii municipalitatii au trimis adrese si catre societatile de asigurare, pentru a afla direct de la sursa numarul exact al cetatenilor cu locuinte asigurate. Raspunsul primit de la firmele de asigurari nu a reusit sa clarifice situatia: administratia locala nu are cifra exacta a slatinenilor care au incheiat o asigurare obligatorie de locuinta, iar amenzile prevazute de lege au fost trecute din nou pe planul secund, pentru o perioada nedeterminata. Noi am facut adrese, dar cifra reala nu avem cum sa o stim. Este o situatie neplacuta: in primul rand, asigurarea obligatorie e legata numai de calamitatile naturale, dar pe de alta parte, sunt foarte multi cetateni care si-au incheiat asigurari private. Cand omul si-a facut asigurarea privata, nu a prins numai calamitatile naturale, ci si furturile sau alte elemente. Noi am facut niste adrese la societatile de asigurari, prin care am cerut sa ne comunice persoanele care au asigurare facuta. Problema este ca ei ne-au raspuns numai pe asigurarile obligatorii, nu ne-au raspuns pe totalul de asigurari. Cifra pe care o avem noi la ora actuala nu e foarte concludenta; din aproape 30.000 de locuinte, in momentul de fata exista doar 2.000 de polite facute pe asigurare obligatorie, a explicat Ana Anghel, viceprimarul Slatinei. Noi am inceput sa emitem somatii, in paralel cu recuperarea debitelor, prin care li se cere cetatenilor sa prezinte si polita de asigurare, sa stim sigur daca au sau nu. E destul de greu, pentru ca sunt foarte multe, sunt 30.000 de somatii. Mai e o problema insa; faci o verificare, trimiti somatie anul asta – pentru ca asigurarea de locuinte se face anual – dar e posibil ca la anul, aceeasi persoana sa nu isi reinnoiasca asigurarea. E foarte greu pentru noi ca autoritate locala, sa facem in fiecare an 30.000 de somatii; nu putem nici sa dam amenzi pana nu aflam daca au sau nu polita. Mai sunt doua luni si se incheie anul; pana aflu eu cate ceva, intru intr-un nou an calendaristic, si o iau de la capat, a mai spus Ana Anghel.
in aceasta situatie, un singur lucru i-a mai ramas de facut administratiei locale: sa ceara din nou firmelor de asigurari numarul exact al locuintelor asigurate din municipiul nostru. Nu e bine sa lasi totul pe o administratie publica. Am revenit la ei sa ne dea tot ce inseamna asigurare pe casa, nu numai obligatorie, atata timp cat legea permite omului sa si-o faca, a conchis Ana Anghel.
Potrivit informatiilor postate pe www.paidromania.ro, la nivel de tara cele mai multe polite de asigurare au fost incheiate in mediul urban, in procent de 68%, fata de doar 32% in cel rural. Potrivit aceleiasi surse, pe regiuni geografice, cele mai multe polite de asigurare au fost incheiate in Bucuresti si Muntenia, ambele cu 21%, urmate de Moldova, cu 15 procente si Transilvania, cu 13%. La polul opus, cele mai putine asigurari au fost incheiate in Bucovina si Maramures, cate 2%. in ceea ce priveste tipul locuintei, cele mai multe polite au fost incheiate pentru locuinte de tip A – cu structura de rezistenta, din beton armat, metal sau lemn – 70%, iar 30% pentru locuinte de tip B, construite din caramida nearsa, chirpici sau alte materiale care nu au fost supuse unui tratament termic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți