Despre singura crama-expozitie inaugurata nu demult la subsolul muzeului a aflat multa lume, dar putini stiu ca, pe langa finantarea asigurata de Consiliul Local Draganesti-Olt pentru amenajarea si popularea spatiului, Traian Zorzoliu a scos din buzunar 7 milioane de lei vechi. Dar nu scrieti asta, este treaba mea, mai trebuie sa fac si asa cateodata, spune omul daca il intreaba cineva despre marinimia sa pentru cultura. Nu-mi pare rau, ca a iesit ceva unic in zona, adauga Zorzoliu. Crama-expozitie cuprinde o colectie cu toate obiectele folosite la producerea si conservarea vinului, de la storcatoare primitive la piese din lemn pentru imbuteliere. Crama, amenajata intr-un beci al cladirii Polihronie (care dateaza din anul 1780), reface istoria viticola de pe Olt si ofera informatii despre istoria vinului dacic. De altfel, conducerea muzeului intentioneaza ca anul viitor crama sa lanseze primul vin dacic provenit din vie-de-vita foarte veche, de tip dacic. A iesit ceva frumos dupa o munca asidua, patrimoniul muzeului s-a imbogatit cu inca o sectiune si asta este tot ce conteaza. Cine si cu ce a contribuit nu mai conteaza, spune directorul institutiei.
Daca nu scoate din buzunar bani (pentru ca si buzunarul are fund), Traian Zorzoliu gaseste solutii financiare spre care alti sefi de institutii nu s-ar apleca niciodata. Anul acesta, functionarii muzeului au creat o serioasa concurenta romilor care traiesc din colectarea si vanzarea fierului vechi. Au cautat si au vandut fier vechi firmelor care valorifica astfel de resurse, realizand astfel venituri suplimentare la bugetul anemic al muzeului din Draganesti.
De asemenea, Traian Zorzoliu este ctitorul unei troite ridicate in Padurea Sarindaru de langa Draganesti. Tot el a pictat in mod gratuit mai multe troite din Campia Boianului.
Traian Zorzoliu scoate bani din buzunar pentru muzeul pe care-l conduce
- Advertisement -
- Advertisement -