Despre omul Traian Zorzoliu si despre opera sa au vorbit Laurentiu Gutica, directorul institutiei-gazda, profesorul si artistul plastic Marcel Dutu, care i-a fost elev, protopopul Nicolae Nicolaescu, reprezentantul prefectului de Olt, Petre Lupu, primarul orasului Draganesti-Olt, Sorin Ghita si criticul de arta Florin Rogneanu, directorul Muzeului de Arta Craiova, care i-a conturat sarbatoritului din vorbe calde senitatatea si deschiderea pe care o manifesta atat in relatia directa cu ceilalti, cat si in pictura. Traian Zorzoliu este omul care are mereu zambetul pe buze, omul cu care poti sa comunici deschis, omul bucuriei. De altminteri, si pictura sa are o mare calitatea, aceea ca transmite bucuria creatorului. El ne spune de fapt prin arta sa ca lumea in care traim este uluitor de frumoasa, o lume caruia nu trebuie decat sa-i pui luminile potrivite, a spus Florin Rogneanu. in preajma sarbatoritului s-au mai aflat, printre multi altii, artistii plastici Catalin Podoleanu, Paul Tudor-Bals, Cristina Botez si poetul Ioan Smedescu.
O viata in slujba culturii
Traian Zorzoliu s-a nascut la 15 decembrie 1936, in comuna Stoicanesti, provenind dintr-o familie respectabila de tarani, care a avut o mare influenta in evolutia umana si profesionala a artistului de mai tarziu. A urmat scoala primara si gimnaziul in satul natal. in anul 1954 a absolvit Liceul Sfantul Sava din Bucuresti. intre anii 1956-1958 a urmat scoala Postliceala de Contabilitate din Lugoj, timp in care a frecventat si cursurile scolii Populare de Arta Ion Vidu din Lugoj, sectia pictura. in anul 1974 este absolvent al Facultatii de Desen din cadrul Universitatii Timisoara, iar in anul 1985 absolvent al Facultatii de Muzeologie din cadrul Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti.
A lucrat 22 de ani in invatamant, ca profesor de desen, iar din 1980 este director al Muzeului Campiei Boianului din Draganesti-Olt.
Pe linia artelor plastice, Traian Zorzoliu a participat la 35 de expozitii de grup
in tara, la mai multe expozitii colective in Elvetia, Bulgaria si Republica Moldova, semnand si zeci de expozitii personale in tara si strainatate. Tot el semneaza mai multe busturi ale unor personalitati de seama politice si culturale. Lucrari ale sale se gasesc in zeci de colectii particulare si institutii publice din Romania, Republica Moldova, Elvetia, SUA, Bulgaria si Israel.
O activitate prodigioasa a desfasurat si in domeniul muzeal, infiintand, de-a lungul anilor, Casa Memoriala Nicolae Titulescu, muzeul Manastirii Curtea de Arges, muzeul Manastirii Brancoveni, Complexul muzeal Stoicanesti si reconstituind un sat neolitic la Draganesti. A sprijinit si sprijina infiintarea unor institutii muzeale la serbanesti, Izvoarele si Izbiceni, a reconstituit o crama-muzeu la Draganesti si, potrivit marturisirilor pe care le-a facut luni in fata publicului, nu se va lasa pana cand nu va reconstitui o cetate dacica la Sprancenata si pana nu va sculpta, prin tehnica basoreliefului, una dintre cladirile Muzeului Campiei Boianului de la Draganesti-Olt, pe care tot el l-a infiintat in urma cu 30 de ani si pe care de atunci il conduce.
Zorzoliu dupa Zorzoliu
Meritele lui Traian Zorzoliu au fost recunoscute ieri oficial (nu pentru prima oara) si de primarul Draganestiului care, dupa cuvinte calde si pline de admiratie la adresa artistului, l-a anuntat public pe acesta ca va fi inlocuit la conducerea muzeului in fruntea caruia de afla de trei decenii de un tanar: batranul Zorzoliu va fi inlocuit cu tanarul Zorzoliu, a anuntat mucalitul edil Sorin Ghita, referindu-se, evident, nu la vreun alt Zorzoliu, ci la vivacitatea care nu l-a parasit pe omul de cultura nici la cei 75 de ani pe care i-a implinit ieri.