2.8 C
Slatina
duminică,22 decembrie,2024

Ultimele Articole

Creatorul popular Nicolae M. Nica, la 95 de ani: Am trait putin! Ne mai vedem

- Advertisement -

De ziua sa, Nicolae M. Nica s-a bucurat de oaspeti pe care-i simte aproape sufleteste, a cantat ca in vremurile sale bune, a batut cu piciorul in pamant a joc si si-a deschis fiinta, daruind celor din preajma amintiri-pilde si sfaturi, dar si secretele longevitatii sale: bucuria de a trai, veselia care i-a infrumusetat spiritul si lupta continua pentru cauze nobile, darzenia.
Ceea ce l-a inmuiat totusi, storcandu-i lacrimi, a fost surpriza pe care oaspetii i-au pregatit-o sarbatoritului: un volum care contine scrierile sale autobiografice, publicat dupa ce manuscrisul la care a lucrat o mare parte din viata a ajuns la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (CJCPCT) Olt, care l-a editat sub titlul original Ciochia fermecata (ciochie – un obiect ascutit cu are se taie si se modeleaza lemnul). si l-au mai trecut lacrimile pe artist ori de cate ori a venit vorba de neam, de anii de razboi si de perioada de prizonierat traita in Rusia. A mai plans omul vorbind de semnificatia obiectelor din muzeu, unele adunate cu multa truda, altele create gratie harului cu care Dumnezeu l-a inzestrat. Cei prezenti – Florian Dumitrescu, directorul CJCPCT Olt, Valeru Ciurea, referent in cadrul aceleiasi institutii, Ioan Ciugulea, vicepresedinte al Consiliului Judetean, Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt, scriitorul Gheorghe Atanasescu, actorul Nicolae Popa, primarul comunei, Constantin Popescu, cele trei fiice ale sarbatoritului, jurnalisti – au putut desprinde sfaturi din cuvintele simple ale artistului care locuieste peste drum de muzeu, intr-o casuta modesta, dar cu stindardul national la poarta sculptata de el insusi. si ce a putut spune Nicolae M. Nica oaspetilor sai? Ca, de pilda, sa nu fie tristi niciodata; sa fie veseli pentru ca veselia da seninatate fiintei; sa nu se lase niciodata doborati in viata, ci sa dea dovada de curaj, pentru ca el este esential pentru oameni. Daca pierzi averea adunata in viata – pierzi ceva. Daca pierzi insa curajul de a merge mai departe – ai pierdut totul. Sunt cuvintele omului-artist de la Chilia – Fagetelu pe care nimeni nu-l vede imbracat decat in straie nationale.

Biografie

Nascut la 7 februarie 1917 la Chilia – Fagetelu, Nicolae M. Nica este incorporat in 1939 pentru satisfacerea stagiului militar. in 1940 este mobilizat pentru participarea la cel de-al doilea razboi mondial. La 24 noiembrie 1943, cu ocazia luptelor de la Melitopol a fost declarat disparut de razboi. El, insa, cazuse prizonier la rusi.
La 25 mai 1948 a fost eliberat din prizonierat si a revenit in tara. intre 1959-1962 a urmat cursurile scolii Populare de Arta din Pitesti, specializarea sculptura. Dupa 1965 s-a dedicat activitatii de cercetare si colectionare a unor vestigii istorice din satul natal, fiind cel care a infiintat, la 1 iunie 1979, Muzeul Satesc din Chilia, contribuind in mod direct la salvarea patrimoniului istoric si etnografic din nordul judetului Olt. De tanar am vrut sa fac in satul meu muzeu. Mi-am dat seama cat de important este ca lucrurile sa se pastreze ca martori tacuti ai vremurilor. Eu am citit mult ca sa-mi dau seama de cand dateaza localitatea noastra, iar prin probele pe care le-am descoperit si care se afla aici, in muzeu (cinci topoare de piatra cu orificiu, silexuri, pumnale, cruci de morminte) si prin alte dovezi stiintifice, pot dovedi ca localitatea noastra este mai veche decat o atesta documentele.
Cand am venit aici, in ’48, m-au primit ca pe un comunist; au vrut sa-mi dea servicii pe care eu nu am putut sa le accept: fie sa iau declaratiile de la oamenii de prin sat, fie sa spun care sunt cei care vorbesc impotriva colectivizarii. Dupa ce le-am spus ca nu pot sa fac asa ceva, am zis ca vreau sa fac un muzeu, la care mi-au raspuns in batjocura: <>. Apoi, tot in 1948, am hotarat plecarea de aici. Am luat doua zavelci ale mamei, o lada de zestre, o masa rotunda dintr-un lemn si ceva maruntisuri. Cu ele am umblat din toamna lui ’48 in Pitesti, apoi la stefanesti, iar in 1979 am revenit la Chilia si am deschis o expozitie cu tot felul de lucruri. in perioada amintita pana la intoarcerea mea aici am facut scoala populara de arta pentru a-mi imbogati cunostintele despre arta, am studiat tratate de istorie pentru a sti mai multe despre Chilia si m-am gandit sa fac totusi muzeul aici, nu la Golesti, unde am fost chemat sa-l fac, pentru ca la Golesti erau Bratienii, fratii Golesti, Liviu Rebreanu, iar eu am zis ca nu puteam fi pe langa ei, marturiseste artistul in scrierile sale diaristice.
in perioada 1994-2003 si-a desfasurat activitatea in cadrul Muzeului Judetean Olt, indeplinind functia de custode al filialei de la Chilia-Fagetelu.

Creator

Nicolae M. Nica s-a remarcat in timp ca un creator popular de arta extrem de talentat pe zona sculpturii pe teme folclorice. A participat de-a lungul vietii la numeroase manifestari cultural-artistice (expozitii personale, de grup, simpozioane, colocvii, targuri ale mesterilor populari etc.) judetene, nationale si internationale, de fiecare data reprezentand cu onoare judetul Olt. Premiile obtinute, originalitatea si valoarea creatiei sale artistice au determinat alegerea sa ca membru de onoare al Academiei de Arte Traditionale Astra din Sibiu. Pasiunea pentru deslusirea tainelor mestesugului lemnului l-au situat intotdeauna in atentia mass-mediei, numeroase documentare de televiziune imortalizand pentru posteritate existenta sa ca personalitate inconfundabila a meleagurilor oltene.
Este fondatorul Fundatiei Culturale Nicolae M. Nica, organism ce s-a preocupat de infiintarea unei biblioteci scolare si de organizarea unor cursuri de arte si meserii (sculptura in lemn, tesut-cusut) pentru tineri, in comuna Fagetelu, judetul Olt.
(Materialul contine informatii puse la dispozitie de Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt).

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți