1.3 C
Slatina
luni,23 decembrie,2024

Ultimele Articole

Patru expozitii, un singur nume: Marcel Dutu. Artistul la 44 de ani

- Advertisement -

Evenimentul de la Artis a adunat artisti, colegi si prieteni ai artistului aniversat, reprezentanti ai institutiilor de cultura judetene, admiratori si elevi de la clasele de arte plastice ale Colegiului National Vocational Nicolae Titulescu, unde Marcel Dutu preda cursuri de specialitate. Despre parcursul artistic al autorului si despre felul sau de a fi in plan uman au vorbit criticul de arta Florin Rogneanu, director al Muzeului de Arta Craiova, artistul plastic Traian Zorzoliu, care i-a fost profesor si indrumator in arte la inceputurile sale, Catalin Podoleanu, colegul sau de catedra si de breasla artistica, sefa Sectiei de arta plastica a Muzeului Judetean, Aurelia Grosu si directorul acestei institutii, Laurentiu Gutica.
Marcel Dutu face parte din putinii artisti plastici de avangarda ai zonei, el situandu-se intr-un punct al cautarilor in arta postmoderna care cuprinde analogii cu cercetarile stiintifice. Printre tablourile expuse ieri se numara multe care contin elemente ce, luate separat, nu au nimic de-a face cu arta plastica, dar care, puse in anumite combinatii cu elemente folosite in pictura, incep sa raspunda unui discurs plastic nervos, cu o dinamica pusa in lumina de planul vertical al liniei drepte. A pornit, la inceputurile sale artistice, cu linia serpentinata de sorginte renascentista, dar de factura baroca, apoi a trecut la compozitii pe format vertical care aminteau de acele stampe japoneze care circulau in Europa la inceputul secolului al XIX-lea. Pentru un spirit citatin, aceste compozitii arhitecturale pe care Marcel Dutu le expune astazi vorbesc de niste viziuni spatiale, de niste harti ale unei asezari omenesti vazute de la inaltimi foarte mari. Arta contemporana, de secol XX si de inceput de secol XXI, se apropie de ceea ce inseamna cercetarea stiintifica si mai putin de ceea ce inseamna simtire. Sensibilitatea autorului s-a mutat catre un tip de postmodernism pe care Marcel Dutu, unul dintre cei mai moderni pictori din zona Olteniei, il construieste, s-a exprimat, despre teblourile expuse, Florin Rogneanu.
in alti termeni, care apartin pictorului Catalin Podoleanu, expresia artistica a lui Dutu ar imbina mijloace traditionale cu elemente straine, in ele insele, artei (piese electronice: circuite, rezistente, diode etc.), dar care, in cazul operelor lui Dutu, reusesc sa creeze planuri suprapuse ce dau vitalitate planului initial. Un demers artistic care dovedeste, spune Catalin Podoleanu, un mare curaj din partea autorului.
Din discursuri n-au lipsit, evident, amintirile despre Nicolae Truta, aprecierile la adresa marii sale umanitati si la harul artistic caruia maestrul i-a dat forme artistice de mare valoare in viata si despre care Marcel Dutu a vorbit cu emotie si respect.
Alte doua expozitii cu lucrari ale artistului aniversat au fost deschise ieri la Centrul Cultural Oltul si la Biblioteca Judeteana Ion Minulescu.
Nascut la 9 februarie 1968, in Slatina, Marcel Dutu si-a facut studiile gimnaziale la Draganesti-Olt, unde parintii sai s-au mutat pentru totdeauna. De la varsta frageda vadeste aplecare catre desen, asa ca se inscrie la aceasta disciplina predata de pictorul Traian Zorzoliu la Palatul Copiilor din oras. in anul 1993 se inscrie la Facultatea de Arta a Universitatii de Vest din Timisoara. Dupa 4 ani se transfera la Universitatea de Arta Bucuresti, absolvind studiile in 1999, la 31 de ani. La ora aceasta, palmaresul artistic al lui Marcel Dutu numara circa 17 expozitii personale in mai multe orase din tara. Lucrari ale artistului se gasesc in numeroase colectii particulare si de stat din Romania, precum si in colectii particulare din Germania si Italia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți