11.2 C
Slatina
marți,23 aprilie,2024

Ultimele Articole

Legea rovinietei s-a schimbat. soferii vor plati amenzi mai mici

- Advertisement -

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat modificarea Ordonantei 15/2002 care reglementeaza modul de functionare a sistemului de taxare pe drumurile din Romania. Modificarile aduse se refera la modul in care sunt penalizati cei care nu isi platesc rovinieta, si care au ajuns sa adune amenzi record dupa ce au strans astfel de penalitati si in cursul unei zile.
Astfel, potrivit modificarilor aduse, conducatorului auto care circula fara rovinieta pe drumurile publice i se aduce la cunostinta in termen de treizeci de zile ca a fost amendat, in cazul in care procesul verbal se incheie in lipsa. in aceasta perioada nu mai poate primi si alte amenzi pentru faptul ca circula fara rovinieta – fapta care din acest moment devine contraventie continua. Se elimina astfel fenomenul amenzilor in serie.
Mai jos, textele de lege adoptate cu votul a 240 de deputati din cei 243 prezenti – toate formatiunile politice au votat aceasta lege.
Art. 8. – (1) Fapta de a circula fara a detine rovinieta valabila constituie contraventie continua si se sanctioneaza cu amenda.
Art 9. – (3) Procesul-verbal de constatare a contraventiei se poate incheia si in lipsa contravenientului, dupa identificarea acestuia pe baza datelor furnizate de Ministrul Administratiei si Internelor – Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor sau a conducatorului auto, in cazul utilizatorilor straini. Procesul-verbal se intocmeste si se comunica contravenientului in termen de maximum 30 de zile lucratoare de la data constatarii contraventiei, interval in care nu se pot incheia alte procese-verbale de constatare a contraventiei pentru incalcarea prevederilor art.8 alin.(1).
De asemenea, din lege se elimina si tariful de despagubire, datorata de conducatorul auto care circula fara rovinieta pe langa amenda. Acest tarif este, acum, pentru autoturisme, de 28 de euro (124 de lei la cursul actual), iar banii sunt incasati de Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR).
in cazul in care contravenientul refuza plata acestui tarif de despagubire, i se retinea certificatul de inmatriculare a autoturismului, fara de care masina nu poate fi condusa pe drumurile publice. soferul primea inapoi certificatul dupa ce facea dovada platii tarifului de despagubire. De altfel, din motivatia Comisiei de industrii, ultima pe la care proiectul de lege a trecut inainte sa fie aprobat, Tariful de despagubire a fost introdus prin O.G. nr.8/2010 si s-a dovedit ca a fost principala cauza a contestatiilor multiple avansate in instante.
Amenda contraventionala pentru conducatorii de autotursime suprinsi pe drumurile publice circuland fara rovinieta valabila este cuprinsa, acum, intre 500 si 1.000 de lei.

Fenomenul amenzilor in cascada dispare

O calugarita de la manastirea Ostrov din Valcea a primit 250 de amenzi pentru lipsa rovinietei. Schitul se afla pe raza localitatii unde este montata camera de citire a rovinietei. De fiecare data cand femeia a iesit pe DN7, a fost inregistrata. Legea, care acum a fost modificata de Parlament, era facuta asa incat daca un autoturism trecea de zece ori intr-o singura zi, de exemplu, prin dreptul camerei, era inregistrat si ulterior avea de achitat tot atatea sanctiuni. Acest fenomen a adus un val de procese indreptate impotriva CNADNR.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți