9.6 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Criza de medici si asistenti in caminele de batrani

- Advertisement -

sedinta de Dialog Civic, pe a carei ordine de zi s-a regasit imbunatatirea asistarii si confortul in caminele pentru persoanele varstnice, monitorizarea activitatii centrelor de ingrijire si asistenta sociala, s-a desfasurat ieri in lipsa prefectului si subprefectului de Olt, directorul cancelariei, Dan Stoichicescu, fiind cel care a gazduit intalnirea dintre reprezentantii varstnicilor si cei ai DGASPC Olt.
Principala problema cu care se confrunta institutia olteana in subordinea careia se afla caminele de batrani este lipsa personalului de specialitate, de la asistenti sociali pana la medici si psihologi. As semnala faptul ca in urma HG 23/2012, pentru stabilirea standardelor de cost, s-a creat un normativ de personal care spune ca la doi beneficiari trebuie sa existe un salariat. S-au aplicat aceste standarde de cost, s-a diminuat personalul, si in plus, exista acea ordonanta care blocheaza posturile vacante, desi ni s-a promis ca, alaturi de sanatate, si in asistenta sociala vor fi deblocate posturi, s-a plans Sorin Gheorghe, directorul adjunct al Directiei Generale de Asistenta si Protectie Sociala Olt.
Aceste doua componene conduc la o lipsa de personal de specialitate, pe care si asa il gasim cu greu; posturile sunt vacante, nu poti sa le scoti la concurs, si ca atare avem o lipsa de personal in general. Nu am o estimare, dar spre exemplu la Spineni nu avem asistent social, nu avem medic, nu avem psiholog, ceea ce e destul de complicat, si lucrurile sunt la fel si in celelalte centre. Personalul pe care il avem l-am prins in echipele multidisciplinare si incercam sa rezolvam problemele la toate centrele, a mai adaugat acesta.

Aproape 20 de locuri libere in caminele de batrani

Potrivit directorului adjunct al DGASPC, caminele de batrani din judet dispun inca de locuri libere, nu foarte multe la numar, insa suficiente pentru cei care ar avea nevoie de ajutor. E ocupat la capacitate cel de la Spineni, iar la celelalte trei exista locuri libere, cam 20 din ce stiu eu; la Babiciu e un loc liber, la Falcoiu sunt 9 libere si restul la Slatina. Nu avem cereri in asteptare, avem doar dosare in lucru, pana se pun la punct cu toate documentele necesare. Pe moment, cu aceste camine se pare ca facem fata. Exista cladiri care pot fi reamenajate, dar trebuie sa elaboram strategia pentru 2012-2013 si cu siguranta, toate acele nevoi se vor regasi in aceasta strategie, a afirmat Sorin Gheorghe.
Potrivit conducerii DGASPC, intr-un camin de batrani, cheltuiala medie lunara este in jur de 1.500-1.700 lei, iar contributia la nivelul costului mediu lunar e de 690 de lei pe luna; persoana varstnica plateste 60% din pensie, iar diferenta este suportata in unele cazuri de apartinatori (familie) – daca exista, daca nu, Consiliul Judetean suporta restul de 40%.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți