5.2 C
Slatina
marți,8 octombrie,2024

Ultimele Articole

Rapita – o alternativa durabila in agricultura romaneasca

- Advertisement -

Actiunea a fost organizata de compania Monsanto Romania, care a venit in intampinarea fermierilor care au nevoie de informatii si ajutor pentru a-si pregati urmatoarea cultura de toamna, si anume rapita. Prezentarile au fost sustinute de Viorica Guzu, director regional vanzari zona de Sud Monsanto Romania, Cosmin Chioreanu, director de marketing, Andrezej Domachowski, director dezvoltare produs Europa de Est, si Gabriel Ghita, director tehnic Monsanto Romania.
Fiecare din reprezentantii companiei au sustinut prezentari referitoare la agricultura durabila, hibrizii de rapita si bunele practici agricole care ar veni in sprijinul fermierilor pentru ca acestia sa poata obtine productii cat mai mari pe aceeasi suprafata de teren arabil.
Ganditi-va la Planeta Pamant ca la un mar. Taiati-l in 4 sferturi. Trei sferturi din acestea reprezinta oceanele lumii, al patrulea sfert reprezinta aproximativ suprafata globala de pamant. Taiati acest sfert in jumatate – o jumatate reprezinta suprafata de teren ce nu este locuita de oameni, cum ar fi zonele polare, deserturile. Cealalta jumatate din acest sfert este locul unde populatia globului traieste, dar nu neaparat cultiva si plante ce sunt necesare vietii. Aceasta bucata separati-o in 4 sectiuni si inlaturati 3 din ele. Acestea 3 reprezinta zonele prea stancoase, reci, umede, orase, autostrazi, centre comerciale, scoli, parcuri, locuri unde locuiesc oamenii dar nu pot produce hrana. Restul care a mai ramas din acest mar, adica 1/32, reprezinta de fapt terenul nostru arabil, terenul de care depinde obtinerea hranei. Estimarile arata ca pierdem anual 25 de miliarde de tone din terenul acesta prin eroziune si este necesar sa hranim in plus 71 de milioane de persoane utilizand aceasta resursa aflata in scadere, a precizat Viorica Guzu, director regional vanzari zona de Sud Monsanto Romania.
Potrivit informatiilor oficiale, in judetul Dolj, cultura de rapita infiintata anul trecut a avut cea mai mare rata de supravietuire peste iarna, de respectiv 60%, dintr-o suprafata cultivata de 15.590 ha; Oltul se claseaza pe locul al doilea, cu 13.071 ha cultivate si o rata de supravietuire de 47%, Giurgiu, pe locul III, cu 27%, Teleorman cu 26%, iar judetul Ilfov, cu doar 15% din 9.139 ha cultivate anul trecut.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți