Participantii vor avea de trecut doua probe. Prima dintre ele, respectarea regulilor de circulatie de catre biciclisti intr-un poligon, respectiv parc scoala, a avut loc aseara, incepand cu ora 18:00, pe strada Libertatii din municipiul Slatina, urmand proba teoretica de cunoastere a regulilor de circulatie sa se desfasoare astazi, la scoala Generala nr. 5.
Deschiderea oficiala a concursului a avut loc miercuri dimineata la sediul Consiliului Judetean Olt, in prezenta a numeroase autoritati locale si reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane, Inspectoratului de Politie Judetean Olt si Serviciilor Rutier din mai multe judete ale tarii.
Prezent pentru prima data la o faza finala a concursului de educatie rutiera, comisarul sef Lucian Dinita, directorul Directiei Rutiere din cadrul IGPR, a vorbit importanta educatiei rutiere in randul copiilor.
Evenimentele rutiere din ultima perioada ne demonstraza faptul ca atat timp cat educatia rutiera nu incepe din copilarie vom avea mult mai multe probleme mai tarziu. Suntem ingrijorati de numarul mare de evenimente rutiere grave din ultima perioada in care sunt implicati copii. Nu mai tarziu de ieri am avut un eveniment rutier care pe mine m-a marcat pentru ca este un caz unic in analele politiei rutiere romane. Un copil care era pasager pe bancheta din spate a unui autoturism a iesit cu capul pe geam pentru a se aerisi si a fost lovit de un tir care circula din sens invers. Cutremurator si de asemenea ingrijorator este si faptul ca numarul soferilor care isi tin copii pe locurile din fata, chiar la geam, este in continua crestere. De aceea cred ca aceste concursuri de educatie rutiera sunt deosebit de importante pentru noi ca societate, sa intelegem ca siguranta rutiera inseamna si siguranta populatiei dar si viitorul copiilor, a precizat seful Directiei Rutiere.
Cresterea gradului de siguranta rutiera
De asemenea, comisarul sef Lucian Dinita a declarat ca prin acest gen de concursuri se urmareste cresterea gradului de siguranta rutiera.
Anul trecut comisia europeana a clasat Romania pe locul 9 in ceea ce insemna siguranta rutiera si daca facem o comparatie cu 2008, cand eram pe ultimul loc, insemna ca am facut niste progrese majore. in anul 2011 am avut 2000 de morti in accidente rutiere fata de 3800 cat erau in 2008, iar anul acesta tendinta este de scadere, ceea ce inseamna ca inregistram o mortalitate echivalenta cu cea pe care o inregistram in 1985. Deci, din punctul meu de vedere, sa ajungem la nivelul anului 1985 este o performanta. De acea tin ca aceasta editie finala a concursului de educatie rutiera sa isi atinga scopul. Nu conteaza cine castiga, conteaza participarea si faptul ca de aici copiii trebuie sa plece cu o formare in domeniul sigurantei rutiere, a mai adaugat comisarul sef Lucian Dinita.
Lideri de opinie
La randul sau, inspectorul general Rodica Diana Cherciu, din cadrul Ministerului Educatiei, a precizat ca doreste ca participarea la acest concurs sa ii ajute pe elevi sa devina formatori de opinie in randul colegilor lor.
in calitate de coordonator al programului de educatie rutiera, doresc ca voi sa ne ajutati si sa puteti sa deveni lideri de opinie si formatori de comportamente sanatoase pentru colegii vostri. Cei care participati la concursul de biciclete sa-i invatati pe prietenii si amicii vostri sa circule corect, sa-i atentionati cand savarsesc unele greseli de circulatie si sa-i ajutati sa aiba un viitor, le-a transmis inspectorul general Rodica Diana Cherciu elevilor.
Castigatorii concursului vor fi anuntati vineri, in cadrul unui spectacol care va avea loc la Casa de Cultura a Tineretului. Echipajele ocupante ale primelor trei locuri vor primi sume de bani din parte Ministerului Educatiei, in timp ce restul participantilor vor primi medalii si tricouri oferite de Inspectoratului de Politie Judetean Olt si Primaria Municipiului Slatina.