Anuntul i-a luat pe nepregatite pe sefii institutiilor din judetul nostru, care au declarat ca nu au fost instiintati oficial de schimbare, cu atat mai mult cu cat o astfel de decizie ar fi trebuit sa se ia in urma unei dezbateri publice.
Daca seful CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat ca e aberant, directorul DSP, medicul Talia Cinca, a spus ca daca se va produce schimbare, nu au alta solutie decat sa se conformeze.
Am aflat azi (n.red. marti), de la televizor. Se zvonea de mult timp ca se va ajunge aici, dar nu avem decat sa ne conformam. La nivelul directiei, pe tot judetul sunt 50 de cadre medico-sanitare, si 50 personal TESA. Din ce am citit, schimbarea va fi pe plan birocratic, insa nu e un lucru imbucurator. Initial ziceau ca e proiect, si se credea ca se va face dupa regionalizare, dar lucrurile s-au miscat mult mai repede, din ce vad. Am inteles ca ar vrea sa faca un departament de sanatate publica, dar nimic nu e sigur. Scopul lor e sa desfiinteze toate functiile, sa reduca cumva din salariu. Schimbarile de felul asta nu sunt bune, a declarat Talia Cinca.
Desfiintarea caselor judetene de sanatate si a directiilor de sanatate publica este, in opinia ministrului Sanatatii, o masura menita sa aduca economii la buget.
Potrivit Mediafax, Nicolaescu a spus ca directiile de sanatate publica judetene consuma 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene mananca, potrivit legii bugetului, 3% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Ministrul a precizat ca desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate va permite economisirea a aproximativ unu la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbunatatirea programelor nationale de sanatate.
Anul 2013 va fi anul si altor mari schimbari (dupa desfiintarea caselor de asigurari de sanatate si a directiilor de sanatate publica judetene, n.r.). Este anul in care vom introduce ceea ce nu s-a facut de 65 de ani in Romania, asa, sincer, pe fata, cum se spune, vom introduce pachetul de servicii medicale de baza. Acel pachet pe care il vom numi, probabil, simplu, social, la care toata lumea sa aiba acces, dar sa aiba acces atunci cand are nevoie. Chiar daca va fi mai mic decat ne asteptam, vom sti ca pe acela il avem si ca avem acces la el fara spaga, fara programare, fara a face nu stiu cate artificii ca sa obtinem acel serviciu medical, afirma ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, potrivit mediafax.ro.
Ministerul Sanatatii vrea sa desfiinteze casele de asigurari de sanatate si directiile de sanatate publica
- Advertisement -
- Advertisement -