2.6 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Ioan Ciugulea, presedintele PNL Olt: Relatia mea cu Paul Stanescu are la baza o strangere de mana!

- Advertisement -

Pai in primul rand din pacate la Olt nu avem opozitie care sa ne atace si noi sa dam replici, iar pentru ca trebuie sa respectam un protocol, conceput la nivel national si semnat la nivel judetean, nu putem sa spunem mare lucru in afara de faptul ca ne reorganizam, ca avem grija de primarii si consilierii nostri, ca-i ajutam si-i consiliem. Am putea iesi intr-o conferinta de presa pe tema ideilor mari – de ce nu am fost de acord, la nivel national, cu taxa de haiducie, sau de ce nu avem ministru al Justitiei, dar cred ca se comenteaza suficient pe plan national. Sper sa reluam conferintele de presa curand, dar eu inca cred ca trebuie sa se aseze putin lucrurile vizavi de relatia USL la nivel national. Nu spun ca nu ar fi o relatie buna, USL este si va continua datorita legaturilor dintre presedintele PNL Crin Antonescu si presedintele PSD Victor Ponta.

Au existat in ultima vreme puncte de vedere diferite intre cei doi co-presedinti, si s-au relansat zvonurile ca USL se va destrama…
Au fost declaratii, discutii, dar USL nu se va destrama, sunt convins ca va rezista pana in 2015. Obiectivul USL este unul interesant si de perspectiva pentru PNL – candidatul nostru va fi presedinte al Romaniei. Asta scrie in protocol, de asta se respecta foarte mult si nu vrem sa inselam sperantele oamenilor, pe acest val a iesit USL, nu separat PNL, PSD…

Care mai este relatia dumneavoastra cu Paul Stanescu, presedintele PSD Olt si co-presedinte al USL-ului local?
Relatia mea cu Paul Stanescu are la baza o strangere de mana, in 2008, si o prietenie, si s-a vazut ca intre 2008 si 2012 nu au fost lucruri facute aiurea in judetul Olt. Atat relatia institutionala a fost foarte buna, cat si cea de prietenie. Din 2012 este cu totul altceva pe partea institutionala, le-au venit negociatori noi si se discuta cu totul altfel. in general se discuta in literele acelui protocol pe care nu avem cum sa nu-l respectam.

in 2012 ati fost intr-o postura nu prea avantajoasa – la Consiliul Judetean ati cedat PSD-ului functia detinuta anterior, ati ramas in final si fara colegiul de deputat pe care il doreati. De ce ati renuntat asa usor la functia de vicepresedinte pe partea de tehnic, unde aveati experienta si pregatirea necesara, si ati preluat partea economica?

Au fost niste intelegeri initiale, si cu girul celor de la Bucuresti, am spus clar ca eu nu voi ramane vicepresedinte, pentru ca nu mai vreau, si ca voi candida la Camera Deputatilor, la momentul respectiv eram sigur ca acest lucru se va intampla. si atunci am fost de acord sa fac un pas in spate pentru ca n-am crezut nici o clipa ca PNL va pierde al doilea loc pentru Camera Deputatilor, loc care a revenit in final ACD, dar nu PNL-ului ci PC-ului. La Consiliul Judetean sunt oameni care stiu foarte bine ce au de facut, nu conteaza prea mult coordonarea unor servicii. Oricum intre presedinte si vicepresedinti exista o colaborare, in CJ nu se iau hotarari de unul singur, va garantez asta, se iau decizii in trei si dupa aceea se explica la altii.

Relatia dvs cu senatorul Mihai Nita, actualul presedinte al PC Olt, a fost una destul de tensionata. Cum colaborati acum?

Nu colaboram, ca partide sunt identitati separate, ei au de alergat sa se reorganizeze, sa-si faca tot ceea ce trebuie. PC-ul, din pacate, nu a avut rezultate la Olt. Faptul ca domnul Nita a iesit senator a fost pur si simplu o intamplare. Oricum, am trecut peste acele aspecte tensionate, asta e viata politica. Vom colabora, dar in momentul cand vin sa stam la masa de vorba, sa discutam cu zestre.

Recent, senatorul PSD Darius Valcov a afirmat ca la nivel local USL inseamna PSD plus zero. Cum comentati aceasta afirmatie?

E treaba domnului senator Valcov ce declara, dar eu ii aduc aminte ca PNL inseamna 24,6%. Sa se faca o comparatie – ce scor au scos organizatiile PNL in localitatile unde noi am avut primari, si dupa aceea discutam. Faptul ca ii place lui sa umble cu batul printre gard e un talent, asta e. Am vazut ca tot incearca. Nu poate sa uite niciodata faptul ca i-am creat probleme la Caracal, chiar daca zice el ca au fost minore, dar a trebuit sa-si imparta timpul la alegerile locale, a fost sef de campanie la Caracal. Noi l-am incurcat acolo, a fost o lupta. Plus ca noi am batut o palma si nu este strain de intelegerile la nivel de municipiu, cand toata lumea spunea ca nu o sa se realizeze.

Cati oameni are la ora actuala PNL Olt in functii publice, conform protocolului USL? Sunteti multumit de rezultatul negocierilor, de institutiile care au revenit PNL-ului?
Da, sunt multumit pentru ca protocolul USL este paritar, jumate-jumate. Noi am sustinut niste oameni, dar cei care au luat examenul nu l-au luat datorita sustinerii politice, ci pentru ca au fost bine pregatiti in domeniile respective.

PSD Olt a anuntat obtinerea a doua posturi de secretar de stat si unul de director de agentie la nivel central, iar PNL are un post de subsecretar de stat, in care a fost numit Ionut Cotarcea. S-a vehiculat o vreme si numirea dvs. intr-un post la nivel central, fara a se concretiza insa. Ce s-a intamplat?

in afara de cel in care a fost numit Ionut Cotarcea, noi mai avem un post la nivel de secretar de stat, e vorba de Doru Buscu, din Tatulesti, director la CNI. Eu eram nominalizat, nu se punea problema, dar mi-am dorit sa ma duc intr-un domeniu in care ma pricep. Din pacate, Ministerul Dezvoltarii e altceva decat imi doream eu, iar Ministerul Lucrarilor Publice e prea nou si e un singur secretar de stat. A mai fost o varianta la Ministerul Economiei, si chiar la Transporturi, dar e altceva, nu pe domeniul meu. Nu doream sa ma ocup de vapoare, nave si trenuri. Iar la Economie, eu am terminat Constructii energetice si hidro, asa ca… Toata chestia e ca trebuie sa faci parte dintr-o echipa, daca echipa nu e pe dorinta ta, pe ceea ce vrei tu, mai bine nu te duci, asta e parerea mea.

Cei doi secretari de stat anuntati de PSD Olt nu au nici o legatura cu judetul. Se simte cetateanul Ioan Ciugulea reprezentat de ei?

si i-au asumat, e problema lor. intr-adevar, poate ca cetatean nu sunt multumit, dar a fost alegerea lor, sunt oameni care au avut foarte multe contacte cu judetul Olt. Domnul Botanoiu a participat de vreo sase ani de zile la toate campaniile, iar celalalt a fost sef de cabinet la Emil Mot, cred ca de aceea a fost aceasta legatura, pentru ca il cunosc ei. Daca te gandesti ca nu sunt din Olt poate parea o problema, dar mai e nevoie si de specialisti la Bucuresti.

Exista vreun lucru pe care l-ati putea reprosa partenerilor din USL si totodata ceva ce v-ati putea reprosa, ca partener in aceasta alianta?

Mie, ca partener de alianta nu cred ca mi se poate reprosa ceva. Eu le-as putea reprosa ca in unele localitati au fost foarte patimasi la alegeri. Le-as mai putea reprosa un lucru, ca ar trebui sa recunoasca meritele PNL in USL Olt, pentru ca PNL nu este zero, ci 24,6%.

Nu credeti totusi ca vi s-ar putea reprosa faptul ca la alegerile locale partiale de la Slatina nu ati fost prea vizibili in campanie?

Nu, nicidecum. Este un merit chiar recunoscut de colegii nostri care au participat la campanie, iar faptul ca s-a reconsiderat pozitia viceprimarului spune multe. Daca nu participam, clar ca PNL nu ar fi obtinut postul de viceprimar la Slatina.

Ce planuri de viitor aveti?

La ora actuala suntem in reorganizare, acolo unde din punct de vedere statutar se impune facem din nou alegeri. Ne pregatim pentru viitoarele activitati electorale, in primul rand va fi din nou referendum in toamna, pe Constitutie, apoi va urma batalia pentru europarlamentare, care este foarte importanta, pentru ca daca erau mai multi altfel la Bruxelles nu ni se intampla ce s-a intamplat cu doamna Macovei sau cu altii care ne canta pe acolo. Pe viitor, la nivel de judet nu neg ca imi doresc un nou mandat, imi permite si varsta, si starea fizica. in 2001, cand am preluat eu conducerea, PNL Olt se afla la 1,92%. Acum a ajuns la 24,6% si va mai creste. Aveam unu-doi primari, acum avem aproape 400 de alesi locali in judet, lucru care spune multe.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți