6.3 C
Slatina
luni,12 mai,2025

Ultimele Articole

12 primarii din judet au obtinut imprumuturi de la Trezorerie pentru plata arieratelor

- Advertisement -

Printr-o ordonanta emisa la inceputul acestui an, Guvernul a obligat primariile sa-si reduca arieratele cu 85% pana la 31 martie, nerespectarea acestei prevederi atragand sistarea alimentarii conturilor de catre trezorerii. Totodata, administratiilor locale li s-a dat posibilitatea ca, pana pe 29 martie, sa imprumute de la Trezoreria Statului, pe o perioada de cel mult cinci ani, banii necesari stingerii datoriilor mai vechi de trei luni, dobanda fiind de 5,25%. Ulterior, termenul de depunere a documentatiei privind acordarea de credite primariilor a fost prelungit pana pe 15 mai, iar plafonul stabilit initial a fost suplimentat.
Potrivit informatiilor furnizate de Constantin tardoiu, seful Trezoreriei Olt, 12 primarii din judet au reusit sa obtina imprumuturi pentru plata arieratelor. sapte dintre acestea au depus documentele necesare pana la 29 martie si si-au lichidat deja arieratele, iar celelalte cinci au primit aprobare dupa suplimentarea plafonului, sumele aferente urmand sa fie virate pana la sfarsitul acestei luni.
Au intrat sapte in prima faza, iar dupa suplimentarea plafonului au primit aprobare si Gradinari, Izbiceni, stefan cel Mare, Draganesti Olt si Ianca. Sunt conventiile deja semnate si au inceput sa se dea banii. Gradinari a primit banii, isi plateste arieratele azi. Pana la sfarsitul lunii vor primi si celelalte patru si isi vor lichida arieratele, a spus Constantin tardoiu.
Suma totala imprumutata de cele 12 primarii este de 36.171.000 lei, cea mai mare parte fiind imprumutata de Slatina.

Slatina – 31.634.220 lei
Milcov – 253.842 lei
Daneasa 195.856 lei
Corabia – 289.743 lei
Dobrun – 329.234 lei
Perieti – 95.920 lei
Nicolae Titulescu 80.634 lei
Gradinari – 357.721 lei
Izbiceni – 875.161lei
stefan cel Mare – 381.219 lei
Draganesti Olt – 1.401.422 lei
Ianca – 276.084 lei

Investitii noi, doar cu aviz de la trezorerie

Ca o masura de prevenire a inregistrarii de noi arierate si pentru a taia elanul edililor care obisnuiesc sa contracteze proiecte fara a avea acoperire in buget, Executivul a stabilit ca primariile sa nu mai poata angaja noi investitii fara aviz de la Trezorerie.
Anul trecut a aparut ordonanta de urgenta 47/2012, care a modificat Legea 273. Aceasta ordonanta a fost aprobata prin legea 98 din12 aprilie 2013 cu niste modificari. Printre altele, se specifica faptul ca in 30 de zile ordonatorii de credite au obligatia de a notifica prestatorilor valoarea maxima in limita carora se pot executa lucrari, valoare calculata ca diferenta intre creditele bugetare si sumele aferente platilor restante. Deci daca ai credite bugetare sa zicem, la o investitie, de 100 de lei si ai plati restante de 80 de lei, esti obligat sa le platesti pe acelea mai intai si sa ii spui constructorului ca anul asta poate face lucrari de 20 de lei. Un alt articol prevede ca proiectele angajamentelor legale din care rezulta cheltuieli pentru investitii initiate de unitatile administrative se transmit unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului in vederea avizarii din punct de vedere al incadrarii sumelor in creditele de angajament si bugetare ramase disponibile. Unitatile administrativ teritoriale pot incheia angajamente legale noi numai pentru proiectele avizate de catre unitatile Trezoreriei statului. Deci primaria, ca sa poata intocmi un nou contract de investitii, trebuie sa vina la trezorerie cu o serie de documente. Noi verificam, si daca este totul in regula dam avizul, a spus seful Trezoreriei Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți