Pentru a preintampina aparitia de epidemii, Ministerul Sanatatii solicita directiilor de sanatate publica sa asigure, in principal, supravegherea populatiei din punct de vedere epidemiologic si monitorizarea calitatii apei potabile in zonele afectate, asanarea si dezinfectia fantanilor.
Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenta medicala de urgenta pentru toate persoanele aflate in dificultate si se vor verifica stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanti, vaccinuri pentru acordarea asistentei medicale pentru prevenirea imbolnavirilor in cazul in care este necesar.
De asemenea, ministrul Eugen Nicolaescu solicita directiilor de sanatate publica sa colaboreze cu inspectoratele pentru situatii de urgenta, prin structurile subordonate, in vederea asigurarea evacuarii gravidelor, al dializatilor si a oricaror alte persoane care necesita masuri speciale de evacuare. si medicii de familie sunt sfatuiti sa asigure asistenta medicala in permanenta si sa monitorizeze starea de sanatate a populatiei din zonele afectate de inundatii.
Oficialii din minister recomanda populatiei sa respecte cateva masuri ce se impun in astfel de situatii: sa consume apa imbuteliata, sa nu se bea apa direct din fantani; sa se utilizeze pentru prepararea alimentelor apa fiarta si racita; sa se consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic; sa se evite expunerea prelungita la umezeala, sa se pastreze alimentele in conditii igienice; sa se respecte igiena individuala; la primele semne de boala cetateanul sa se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.
Ministerul Sanatatii cere reprezentantilor DSP-urilor sa se mobilizeze in perioada urmatoare
- Advertisement -
- Advertisement -