Referitor la GAEC 5: precizam ca nu este permisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor.
Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare.Agricultorilor care nu respecta conditia GAEC 5 li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a sanctiunilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa.
Referitor la GAEC 8: precizam ca nu este permisa arderea vegetatiei pajistilor permanente, obiectivul acestei conditii fiind mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului prin protejarea pajistilor permanente.
Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.
Agricultorilor care nu respecta aceasta conditie li se vor aplica reduceri la suma totala de plata, conform modului de aplicare a reducerilor si excluderilor pentru nerespectarea GAEC, indiferent de suprafata arsa, precizeaza un comunicat de presa al Agentiei.
Aceeasi sursa informeaza ca, in urma numarului mare de incendieri din anii precedenti, ca masura de prevenire si combatere a fenomenului APIA a luat decizia ca nerespectarea GAEC 5 si GAEC 8 sa fie incadrata automat la gravitate mare si sa-i fie atribuita sanctiunea maxima in acest sens, prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori in cadrul politicii agricole comune si de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultor.
Arderea miristilor pe terenul arabil, sanctionata de APIA
- Advertisement -
- Advertisement -