14.7 C
Slatina
vineri,19 aprilie,2024

Ultimele Articole

Catalin Rotea: Daca maine m-as intalni cu Iohannis i-as ura succes, dar pe mine nu m-a convins!

- Advertisement -

Trecerea dumneavoastra la PSD a fost unul din zvonurile care au agitat apele pe scena politica locala. Confirmati sau infirmati?
La momentul la care dau acest interviu da, pot sa confirm trecerea mea la PSD.
Ce v-a determinat sa luati aceasta decizie, sau cine a fost pesedistul care v-a convins sa faceti acest pas?
De la bun inceput as vrea sa precizez ca aceasta decizie nu a fost determinata de vreo nemultumire legata de organizatia PNL Olt, este exclus sa afirm vreodata asa ceva. Nu am ascuns niciodata ca relatiile mele personale cu liderii PSD Olt sunt unele foarte bune, dar motivul determinant pentru care am luat aceasta decizie este faptul ca in actuala evolutie politica, la nivel national, nu am anticipat ca ar exista pentru mine vreo speranta sa pot influenta cu ceva in bine viata locuitorilor din judetul Olt, prin parghii administrative pe care in momentul de fata nu le mai am asa cum le aveam acum o jumatate de an.
Ultimele zvonuri va dau drept noul director de cabinet al ministrului Darius Valcov. Dupa raspunsul la intrebarea precedenta presupun ca zvonurile sunt reale, deci cand incepeti munca?
Da, pot sa confirm si aceasta informatie, exact in ziua in care va aparea acest interviu voi incepe si eu munca la Ministerul Bugetului.
Ce veti face acolo pentru mult invocatul bine al locuitorilor acestui judet?
in actuala pozitie temporara de director al cabinetului nu pot sa fac altceva decat sa consiliez si sa ajut ministrul de resort sa ia deciziile necesare pentru a putea contribui macar un pic la cresterea nivelului de trai al locuitorilor din judetul Olt, sau la tinerea promisiunilor pe care acesta si le-a asumat in campania electorala.
La scurt timp dupa ce ati fost eliberat din functia de prefect, acelasi Darius Valcov va trimitea inapoi la scoala, sa mai studiati si sa va pregatiti pentru urmatoarea sansa. Ce ati mai studiat intre timp, ghidul tanarului pesedist?
Nu am mai studiat nimic de atunci pana acum, asta imi demonstreaza ca a fost doar o ironie a lui Darius Valcov la momentul respectiv si nu vorbe spuse in serios. Mai mult, inteleg foarte bine astfel de jocuri politice si cred ca astfel de tachinari am facut si eu la adresa PSD de-a lungul timpului.
Haideti sa facem o scurta trecere in revista a carierei dvs politice. Ati fost inventat de Ciugulea si rasplatit cu functii – secretar la partid, consilier judetean, sef la Garda de Mediu. Ati trecut apoi de partea lui Gigel stirbu, ati devenit prefect, candidat la europarlamentare, secretar regional. Treceti acum la PSD, primiti functie. Nu credeti ca va puneti singur o eticheta de politician dispus oricand sa se vanda pentru un avantaj?
De la bun inceput as vrea sa va spun ca ati putea sa-l intrebati pe domnul presedinte Ciugulea daca are ceva sa-mi reproseze, ati putea sa-l intrebati pe domnul presedinte stirbu daca are ceva sa-mi reproseze din punct de vedere al activitatii politice, exceptand momentul actual cand cu siguranta niste proiecte politice pe care le-am construit impreuna nu se mai concretizeaza din cauza mea.
Nu vi se pare ca ar putea fi un repros suficient?
Poate sa fie un repros intemeiat. Eu imi asum trecerea de la un partid la altul, nu vorbesc despre luptele politice din interiorul PNL, unde nu am gresit cu absolut nimic. imi asum trecerea de la un partid la altul, imi asum faptul ca in ochii locuitorilor din judetul Olt pot fi etichetat in momentul de fata cu o stampila nu tocmai placuta, dar sunt convins ca majoritatea oamenilor imi vor putea ierta acest gest, vazand cate lucruri bune voi face din noua mea postura sau din urmatoarele functii administrative pe care le voi detine, impreuna cu oamenii care formeaza echipa PSD Olt in momentul de fata. Daca oamenii nu vor agrea aceasta trecere a mea, sau vor considera ca eu voi face greseli in continuare, ma vor sanctiona cu siguranta atunci cand vor avea stampila de vot la niste viitoare alegeri. Se poate spune despre mine ca sunt prea tanar, ca poate nu mi-am achitat vreun credit la banca la un moment dat, sau ca nu am platit chiria la Casa de Cultura a Sindicatelor acum nu stiu cati ani, chiar daca am platit-o ulterior, dar nu se poate spune despre mine ca nu sunt competent sau ca nu mi-am dorit mereu sa fac ceva in administratie in folosul oamenilor. si pentru asta timpul imi va da dreptate.
V-ati remarcat pe plan local nu prin prisma unor rezultate politice spectaculoase, ci ca un foarte bun comunicator, o voce acida si pertinenta a opozitiei. in urma cu cativa ani, tot din PNL aparea o tanara speranta, la fel de bun orator si critic acid al puterii – Andrei Iordache, care se visa primar al Slatinei dar a sfarsit in barca puterii pe care o critica. La ora actuala tace de vreo cativa ani intr-un birou de director, politic a fost redus la zero. Nu va e teama ca veti avea aceeasi soarta, atras ca fluturele de o lampa si sa va treziti cu aripile arse? V-as reaminti si o vorba din batrani, cu cainele care latra – mai bine ii arunci o coaja de paine sa taca, decat sa-i dai un sut si sa-l intarati…
Nu cred ca m-am remarcat doar ca un bun comunicator ci si prin fapte, chiar daca acum unele sunt duse in derizoriu, atat la Prefectura Olt cat si in calitate de comisar sef al Garzii de Mediu. Asta a fost parerea unanima a presei locale si observ sondajele de opinie facute de diverse cotidiene, care spun ca am fost cel mai bun prefect din ultima perioada. N-as vrea sa par lipsit de modestie, dar e normal sa spun ceea ce am facut in acesti trei ani de cand sunt in politica. Nu pot comenta evolutia politica a lui Andrei Iordache pentru ca nu o cunosc. Nu am plecat dintr-un partid in altul pentru o bucata de paine, ca sa urmaresc analogia pe care o faceati, n-am plecat nici pentru o functie. Am plecat pentru ca mi se pare normal ca in politica sa si faci ceva, si sa speculezi cand ai posibilitatea sa faci ceva, nu doar sa dai declaratii politice care sa nu aiba un continut de fond in ceea ce priveste faptele pe care noi, politicienii, ar trebui sa le facem.
Revenind, nu va e teama ca va ardeti aripile?
in politica totul e un risc, dar nu-mi e teama ca-mi ard aripile. Chiar daca multi pot spune ca am avut o ascensiune rapida, pasii mei s-au bazat pe un singur lucru -pe competenta.
Cu doar cateva zile in urma, la intalnirea lui Klaus Iohannis cu liberalii din Olt, va declarati convins ca acesta va castiga prezidentialele si criticati PSD-ul. Spuneati ca PSD conduce prin incalcarea legilor si a normelor, calcand in picioare tot ce inseamna respect fata de poporul roman, fara o minima decenta si un minim bun simt. Mai acum cateva luni, erau ciuma rosie. Din simpla curiozitate, cum v-au primit colegii din PSD si cine credeti acum ca va castiga prezidentialele?
Nu m-am declarat convins ca Iohannis va fi noul presedinte, la momentul respectiv imi exprimam o posibila speranta ca va fi noul presedinte. Din pacate, dar vreau sa fac mentiunea ca nu acesta este motivul pentru care am plecat din PNL, Iohannis nu m-a convins si nu cred ca va fi viitorul presedinte al Romaniei. Din toate interviurile si toate declaratiile publice pe care le-am facut de-a lungul timpului impotriva PSD eu nu imi iau nici o vorba inapoi.
Adica sunt in continuare ciuma rosie dar va alaturati lor?
Nu imi iau nici o vorba inapoi, dar daca veti analiza cu atentie veti constata ca nu au fost atacuri la persoana, au fost atacuri la principii si la idei, unele poate exagerate pentru ca e vorba de declaratii politice, dar fondul lor a fost unul corect. Nu voi accepta din interiorul PSD, cu parghiile politice pe care le voi avea, ca acte de genul celor pe care le suspectez ca s-au intamplat in campania de la europarlamentare, sa se repete. Declaratia mea politica legat de ciuma rosie se baza pe o presupunere, pe care o am si acum pana vom avea totusi dovada gasirii autorilor, ca actualii mei colegi de partid mi-au rupt afisele. Daca se va concretiza aceasta presupunere a mea, cu siguranta este un gest care nu va mai trebui repetat si pe care eu nu-l voi accepta niciodata. Mai mult, daca ati citi primul meu interviu de cand am intrat in politica, dintr-un ziar care acum ma critica destul de josnic, facand atac la persoana, nu la activitatea politica, ati vedea ca spuneam ca, in momentul de fata, in viata politica din Romania nu exista doctrina de stanga sau de dreapta, si nu ar trebui sa existe decat poate doar ca reper, ci ar trebui sa existe ideea sa facem ceva pentru oameni.
Cum v-au primit colegii din PSD, ati avut o intalnire, ati fost prezentat oficial?
Nu am avut nici o intalnire cu cei din PSD deocamdata, probabil va exista una in cursul acestei saptamani. Sunt convins ca voi fi primit bine, sunt convins ca primarii PSD de la nivelul judetului Olt apreciaza modul in care le-am rezolvat solicitarile in perioada in care am fost prefect, cu echidistanta fata de orice fel de partid, asa cum trebuie sa fie un prefect. Mai mult, pot sa fac o marturisire, pentru ca v-am promis la inceputul interviului ca voi fi sincer – toti primarii liberali cu care am vorbit la telefon dupa ce au aparut speculatiile ca voi trece la PSD mi-au confirmat partial aceasta actiune. Le-am transmis tuturor ca raman prietenul lor, pentru ca sunt prietenii sudate dincolo de politica, si le-am spus ca nu am ce sa reprosez PNL Olt si nu voi face nici o actiune impotriva acestui partid, nu voi vorbi niciodata de rau toata activitatea mea din urma si nu voi arunca cu pietre intr-un partid caruia, la inceputul carierei mele politice, ii sunt dator si fata de care sper ca m-am achitat moral.
Ati plecat din PNL de pe functia de secretar regional. Veti primi si o functie politica in PSD?
Nu as putea sa va dau un raspuns in momentul de fata. Este posibil, dar nu a fost un aspect decisiv in ceea ce priveste optiunea mea. Probabil in urmatoarele saptamani va voi putea da un raspuns exact la aceasta intrebare.
Va veti implica in campania pentru prezidentiale?
Orice om politic se implica in campanie.
La nivel local sau national?
Nici la aceasta intrebare nu pot da acum un raspuns, dar promit sa revin cu date exacte. Ma voi implica fie la nivel local, fie la nivel national, in functie de atributiile care imi vor fi conferite.
Nu va va incerca un sentiment de jena, sa mergeti in teritoriu sa spuneti oamenilor Votati-l pe Ponta, desi mai alaltaieri le ziceati ca liberalii sunt cei mai buni?
Nu ma va incerca acest sentiment de profunda jena, dar va dati seama ca pentru orice om care un minim de sensibilitate si de sinceritate nu e chiar usor si pot sa spun ca prin asta am trecut in ultimele zile. Eu merg foarte mult pe argumentul ca echipa de la Olt poate sa faca ceva pentru acest judet si asta se va demonstra. Sunt convins ca tot ceea ce vom spune oamenilor din Olt va fi respectat.
Multi dintre cei care v-au apreciat ca prefect si v-au votat la europarlamentare sunt dezamagiti acum de dvs. si spun ca va dovediti la fel ca toti politicienii, treceti de colo-colo pentru un avantaj…
I-as intreba ce cred: i-ar fi ajutat mai mult daca faceam declaratii politice doi ani jumate de acum incolo fara sa pot pune umarul macar la ceva pentru acest judet, sau ii ajuta mai mult faptul ca in urmatorii doi ani jumate, cred eu, voi reusi sa fac ceva si pentru ei in mod implicit? Daca vor accepta explicatia mea cu siguranta vor spune ca am facut bine, daca nu, nu pot decat sa ler iertare anticipat.
Sunteti ferm convins ca Victor Ponta va fi noul presedinte? Nu credeti ca poate v-ati grabit sa faceti pasul spre PSD? E posibil orice, chiar si pierderea alegerilor de catre cel mai mare partid din Romania.
Repet, nu am facut acest pas pentru a intra la guvernare sau pentru a ma angaja, ci pentru a face ceva pentru oameni, asa cum m-am obisnuit. Sunt convins ca Victor Ponta va castiga alegerile. Chiar daca presupunem prin absurd ca nu se va intampla asta, PSD va ramane la guvernare, dar nu acest aspect a fost decisiv pentru mine, ci dorinta de a putea face acum ceva pentru oameni.
Cum in politica romaneasca s-a demonstrat ca lucrurile se pot schimba rapid, ce ati face daca PSD ar pierde guvernarea? Atat de dornic sa lucrati in folosul oamenilor cum spuneti ca sunteti, v-ati reorienta spre partidul aflat la putere?
Presupunand prin absurd ca PSD ar iesi de la guvernare, nu ma voi intoarce spre noua potentiala putere, ci voi prefera sa imi pun aptitudinile in slujba oamenilor la nivel local.
Cum? Veti face actiuni de voluntariat, veti da cu sapa prin gradinile nevoiasilor? Nu sunteti atat de naiv incat sa nu stiti ca pana si femeia de serviciu este angajata politic.
Avand in vedere ca avem aproape toti primarii din judetul Olt si ca avem presedinte al CJ, si ca toti alesii locali au mandat pana in 2016, sunt convins ca va exista o forma in care sa pot face ceva. Eu nu voi face o alta schimbare in ceea ce priveste optiunea mea politica.
Ati devenit peste noapte un social democrat convins?
Nu e vorba de asta, cred in niste promisiuni. Nu am devenit un social democrat convins, pentru ca reiau afirmatia pe care o faceam in 2011- nu e vorba de o doctrina de stanga sau de dreapta, important este sa mai si facem ceva.
Ce mesaj le transmiteti tinerilor care vor sa intre in politica?
Le transmit ca e OK sa recunoasca faptul ca intra in politica in primul si in primul rand pentru un interes personal si este foarte important ca acest interes personal sa nu fie acela de a se imbogati sau sa-si gaseasca serviciu. Acest interes personal trebuie sa se refere la faptul ca e foarte bine pentru un tanar sa acceada in functii, sa aiba posibilitatea sa faca lucruri si sa fie stimat pentru lucrurile pe care le-a facut pentru oamenii din localitatea in care traieste, judetul sau tara in care traieste.
Daca maine v-ati intani cu Iohannis, ce i-ati spune?
I-as ura mult succes pentru alegerile prezidentiale. Este foarte importanta orice candidatura pentru un joc democratic in Romania, dar din pacate, asa cum spunea si Crin Antonescu, pe mine nu m-a convins.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți