14.5 C
Slatina
sâmbătă,24 mai,2025

Ultimele Articole

Program national adresat liceelor cu rezultate slabe la bac

- Advertisement -

Potrivit notei de fundamentare a programului, parasirea timpurie a scolii este definita in Romania ca fiind reprezentata de procentul tinerilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani care au finalizat cel putin nivelul secundar inferior, adica echivalentul clasei a VIII-a, si care nu mai urmeaza nicio alta forma de scolarizare sau formare profesionala. Au fost identificate trei categorii de motive principale pentru care elevii abandoneaza liceul sau nu reusesc sa promoveze examenul de bacalureat – de natura pedagogica (calitatea scazuta a serviciilor educationale furnizate in licee), de natura financiara (costurile directe ridicate pe care le presupune frecventarea cursurilor, cum ar fi transportul, subzistenta si cartile) si de natura personala (includ evenimente care nu tin de vointa elevului, cum ar fi migratia parintilor, lipsa de informare cu privire la beneficiile scolarizarii, discriminarea sau stigmatizarea in mediul scolar).
Pentru remedierea situatiei, MECS a propus un program national de interventie la nivelul invatamantului liceal si al invatamantului superior, beneficiarii fiind elevii din liceele cu rezultate scazute la examenele de bacalaureat si studentii din primii ani de facultate din institutiile de invatamant superior.
Obiectivele generale ale Programului National Sprijin la bacalaureat, acces la facultate sunt reducerea ratei de abandon scolar in licee, respectiv reducerea ratei de abandon a studiilor universitare; cresterea ratei de absolvire si imbunatatirea promovabilitatii la examenul de bacalaureat; cresterea ratei de inscriere in invatamantul superior.
Sprijinul consta in acordarea de granturi in vederea atingerii obiectivelor generale si se poate acorda liceelor si institutiilor de invatamant superior de stat, conform unor criterii de eligibilitate stabilite ulterior. Beneficiarii finali ai Programului National Sprijin la bacalaureat, acces la facultate sunt in special, elevii de liceu si studentii din invatamantul de stat care apartin unor grupuri dezavantajate sau sunt in risc de esec scolar, respectiv abandon a studiilor. Perioada de acordare a sprijinului este de maximum 4 ani pentru licee si de maximum 3 ani pentru institutiile de invatamant superior, se arata in documentul oficial.
Finantarea programului ar urma sa se asigure de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii stiintifice, cu incadrarea in sumele alocate anual cu aceasta destinatie si din alte surse legal constitute.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți