10.2 C
Slatina
joi,28 martie,2024

Ultimele Articole

Slatina redevine capitala calusului romanesc

- Advertisement -

A devenit deja un obicei ca manifestarea cultural artistica sa se desfasoare in Saptamana Rusaliilor, anul acesta perioada in care are loc Calusul Romanesc fiind 22 – 24 iunie. in cadrul unei conferinte de presa desfasurata luni la Palatul Copiilor Adrian Baran Slatina, profesorul Ilie Braileanu, directorul institutiei de invatamant, a facut cateva precizari cu privire la modalitatea in care se va desfasura acest eveniment. in 2016, numarul participantilor este mai mare decat la ultima editie, anuntandu-si prezenta peste 2.000 de copii, membri ai unor formatii de calusari, caluseri si caiuti din judetele Alba, Arges, Bihor, Botosani, Bistrita Nasaud, Calarasi, Covasna, Dambovita, Dolj, Gorj, Maramures, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Valcea (n.red. – aproximativ 600), dar si a ansamblurilor folclorice din cele peste 50 de localitati ale judetului Olt. Invitat de onoare al acestei editii a Calusului Romanesc va fi Ansamblul de dans popular Speranta din Republica Moldova, impreuna cu membrii acestuia la Slatina fiind prezenti si Ludmila Botnar si Sergiu Scarlat, director intermar si director adjunct al Centrului Republican pentru Copii si Tineret Artico din Republica Moldova.
Discutand asa ca o consideratie generala legata de aceasta manifestare, marturisesc ca simtim un sentiment de mandrie, pentru ca acum 18 ani, prima editie am inceput-o cu 250 de participanti. Nu este mandria aspectului cantitativ. Este vorba de faptul ca acest concurs a reusit sa stimuleze, cel putin la nivelul judetului nostru, in asa masura incat afirmam ca cele peste 50 de localitati din Olt, care au formatii de dansuri, formatii de calusari, orchestre populare, s-au preocupat si nivelul artistic al acestor formatii este deosebit, ele putand oricand sa reprezinte judetul nostru la competitiile nationale. Sunt niste copii instruiti de coregrafi si instructori daruiti pentru aceasta meserie care fac, intr-adevar, arta, a precizat profesorul Ilie Braileanu. Concursul propriu-zis se va desfasura pe scena amplasata in aer liber pe esplanada din fata Casei de Cultura a Sindicatelor Slatina, insa spectacole concurs sau demonstrative vor avea loc si la Fantana Sperantei, Piata Zahana, Piata Steaua si Caminul pentru batrani din Slatina.
Din tara isi vor da concursul Ansamblul de cantece si dansuri Mugurelul-Margineanca din Dorohoi- Botosani, ansamblurile folclorice Trandafir de la Moldova din Husi – Vaslui, Hora Timisului din Timisoara – Timis, Floare de colt din Galda de Jos – Alba, Mugurelul din Sighetu Marmatiei – Maramures, Codruletul din Gaesti – Dambovita, Codruletul din Targu Jiu – Gorj, Ghiocelul din Calarasi – Calarasi, Cibinul din Sibiu – Sibiu, Cununita din Madaras – Bihor, Barcaul din judetul Salaj, ansamblul folcloric de dansuri populare Rapsodia Prahovei din Ploiesti – Prahova, ansamblurile Brauletul din Ghidici, Rozele Calafatului din Calafat – Dolj, Somes – Ilva al Asociatiei folclorice Somes-Ilva din judetul Bistrita Nasaud, formatiile de calusari din Birla, Calusarii Stolnici din Stolnici, Mugurelul din Costesti, Tigrii Carpatilor din Luna Corbului – Arges, formatiile de caiuti Caiutii albastri din Hlipiceni – Botosani, Datina din Zvoristea – Suceava, formatia de caluseri Mladite romanesti din intorsura Buzaului – Covasna si fanfara Gabriel Chaborschi din Ramnicu Valcea – Valcea. Din judet, pe scena concursului Calusul Romanesc vor evolua cete de calusari, formatii de calusari, formatii de dansuri mixte, formatii de dansuri fete, ansambluri folclorice, solist dansator, duet calus si orchestre-tarafuri-grupuri vocale din localitatile Balteni, Bobicesti, Brancoveni, Brebeni, Corabia, Corbu, Crampoia, Curtisoara, Daneasa, Dobrosloveni – Resca, Dobroteasa, Dobrun, Draganesti Olt, Farcasele, Garcov, Ghimpeteni, Giuvarasti, Gradinile, Grojdibodu, Gura Padinii, Izbiceni, Izvoarele, Margineni, Morunglav, Movileni, Nicolae Titulescu, Optasi, Oporelu, Orlea, Osica de Jos, Osica de Sus, Parscoveni, Perieti, Piatra Olt, Plesoiu, Potcoava, Radomiresti, Rotunda, Samburetti, Sarbii Magura, Scornicesti, Valea Mare, Slatina, Stoenesti, serbanesti, soparlita stefan cel Mare, Tia Mare, Teslui, Traian, Tufeni, Valcele si Visina.
Potrivit directoruluiPalatului Adrian Baran Slatina, la editia din acest an sunt si participanti noi, atat din tara – Vaslui, Sibiu, Calarasi, Bihor, Botosani si Suceava, cat si din Olt – stefan cel Mare, Orlea, Radomiresti, Oporelu, Teslui, Dobrun si Brebeni. Calusul Romanesc va debuta miercuri dimineata cu vizitele si demonstratiile artistice de la Inspectoratul scolar Judetean, Primaria Slatina si Consiliul Judetean Olt, deschiderea oficiala a concursului avand loc la ora 18:00, imediat dupa parada portului popular care se va desfasura pe traseul Mac Auto (strada Tunari) – bulevardul A. I. Cuza, Magazinul Winmarkt (Oltul) – Esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor. Ca noutate, inainte de inceperea manifestarii cultural artistice 300 de calusari se vor aseza in formatie pe esplanada Slatinei pentru a face o scurta demonstratie de calus. Calusul Romanesc se desfasoara in zilele de miercuri, joi si vineri si va insuma peste 21 de ore de spectacol. Festivitatea de premiere si gala laureatilor are loc pe 24 iunie, cu incepere de la ora 18:00, juriul, al carui presedinte este Felicia Man, inspectorul general al ISJ Olt, urmand sa decerneze diplome si premii pe sapte sectiuni – ansambluri folclorice, formatii de dansuri mixte, formatii de dansuri fete, cete de calusari, formatii de calusari, ansambluri de calusari, orchestre populare, precum si marele premiu.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți