12.3 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cristian Ungureanu, seful ITM Olt: Angajatorii trebuie sa ne considere partenerii lor de dialog in cunoasterea si aplicarea legislatiei muncii

- Advertisement -
Cum a incheiat ITM Olt anul 2016?
Bilantul activitatii unei institutii cu atributii de control cuprinde cifre privind numarul de controale, numarul de deficiente constatate, numarul si valoarea amenzilor aplicate, dar eu cred ca aceste cifre conteaza mai putin, fiind utile doar pentru statistica si pentru analiza deficientelor constatate. De fapt, activitatea institutiei noastre este mult mai complexa, iar in ultimii ani am accentuat munca de preventie prin informare, monitorizare si control cu scopul constientizarii atat a angajatorilor, cat si a angajatilor despre efectele benefice ale respectarii legislatiei muncii. in domeniul muncii este mult mai usor sa previi decat sa combati, si aici ma refer atat la consecintele unui accident de munca, cat si la efectele muncii fara forme legale. Vorbind despre cifre putem spune ca anul trecut am efectuat 2.795 controale la angajatorii care desfasoara activitate pe raza judetului, iar dintre angajatorii controlati 1.219 nu au respectat prevederile legale in domeniul de competenta al ITM, fiind aplicate 1.808 sanctiuni, din care 163 amenzi in valoare totala de 1.358.000 lei si 1.645 avertismente.

Anul 2017 vine cu un proiect pentru Legea preventiei, insa preventia este o etapa esentiala in orice domeniu de activitate, iar ITM nu este straina de acest lucru.
in ultimii 4 ani, de cand sunt la conducerea acestei institutii, indicatorul privind numarul de controale a scazut de la 23 unitati de inspector pe luna, la 12, iar in ceea ce priveste sanctiunile aplicate nu am avut un astfel de indicator, ponderea semnificativa a amenzilor aplicate a rezultat din munca fara forme legale si din cercetarea accidentelor de munca. De aceea am si avut mai mult timp la dispozitie sa ne ocupam de preventie. Mai putine controale nu a insemnat o relaxare a activitatii inspectorilor de munca; din contra, au fost efectuate mai multe verificari in domeniile si activitatile lucrative in care incidenta muncii la negru si a accidentelor de munca este mai mare, cu incheierea actului de control numai in situatia constatarii unor deficiente, pentru a dispune in scris masuri cu termene ferme de remediere a acestora. Asteptam cu interes legea preventiei, speram sa vina in sprijinul agentilor economici, dar totodata acestia trebuie sa fie constienti ca respectarea legii este o necesitate, nu o impunere a ei prin sanctiuni.

Fenomenul de munca la negru mai pune probleme in judetul Olt?
Am putea spune ca aceasta practica s-a redus foarte mult in ultimii ani. Daca acum 4-5 ani inspectorii de munca identificau anual peste 300 persoane desfasurand activitate fara contracte individuale de munca, in ultimii 2 ani numarul acestora a scazut la aproximativ 150 anual. Acest lucru se datoreaza pe de o parte modificarilor legislative in privinta sanctionarii unei astfel de practici, cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, inclusiv raspunderea penala pentru angajatorii care utilizeaza fara forme legale mai mult de 5 persoane, cat si eforturilor institutiei noastre in identificarea agentilor economici care folosesc la munca astfel de persoane. Nu este usor, pentru ca amenzile sunt foarte mari, dar fermitatea inspectorilor de munca in sanctionarea muncii la negru a condus catre o practica din ce in ce mai putin folosita de angajatori in judetul nostru. Constatam in ultimul timp o tranzitie a muncii la negru catre munca la gri, in sensul ca munca este acoperita doar partial de contractul individual de munca. Aceasta practica este destul de greu de dovedit deoarece, in majoritatea cazurilor, contractul individual de munca este asumat de parti prin semnatura pentru un program de lucru cu timp partial, iar statele de plata a salariilor si foile colective de prezenta sunt intocmite in consecinta. Avem din ce in ce mai multe sesizari in acest sens, in combaterea acestui aspect este nevoie de modificarea legislatiei, intrucat consider ca deficienta este destul de grava, iar sanctiunea foarte mica. Daca pentru folosirea de persoane fara incheierea unui contract individual de munca sanctiunea este de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, peste 5 persoane fapta fiind chiar penala, pentru neevidentierea orelor lucrate de salariat sanctiunea este de la 1.500 lei la 3.000 lei, indiferent de numarul de salariati carora nu li s-au evidentiat orele lucrate.

Ce ne puteti spune despre accidentele de munca inregistrate in judet si consecintele lor asupra salariatilor? Cum se implica ITM in reducerea numarului lor?
si numarul de accidente de munca – in special cele cu urmari grave, precum si numarul de boli profesionale a scazut in ultimii ani in judetul nostru. in Programul Propriu de Actiuni al ITM Olt pe anul 2017 sunt cuprinse campanii si actiuni de informare, constientizare, verificare si control astfel incat sa acoperim toate domeniile de activitate ce se desfasoara pe raza judetului nostru. O atentie deosebita am acordat domeniilor sesibile unde am inregistrat in ultimii ani mai multe accidente de munca si boli profesionale si aici ma refer la industria metalurgica, fabricarea anozilor, fabricarea cauciucului, constructii civile si industriale. Preventia in zona securitatii si sanatatii in munca este un obiectiv pe care ni l-am propus in ultimul timp, implicarea tuturor factorilor responsabili si dialogul reprezinta solutia pe termen scurt, iar pe termen lung trebuie sa adaugam si retehnologizarea unor echipamente de munca.

Ce ar trebui sa stie angajatorii olteni in relatia cu Inspectoratul Teritorial de Munca?
As dori ca institutiile de control sa nu mai fie privite de agentii economici cu scepticism, intrucat scopul nostru nu este sa aplicam amenzi. Identificarea unor deficiente nu conduce automat catre sanctiune, dar identificarea si inlaturarea acestora este scopul celor care verifica, iar efectele sunt benefice cele doua parti implicate in procesul de munca. Analizand din acest punct de vedere ITM Olt putem constata ca in urma celor 2.795 controale efectuate in 2016, s-au aplicat doar 163 amenzi, deci undeva la 6% din total controale. stim ca masurile dispuse de inspectorii de munca conduc catre cheltuieli suplimentare din partea angajatorilor, dar respectarea legislatiei nu este conditionata de costuri. Angajatorii trebuie sa ne considere partenerii lor de dialog in cunoasterea si aplicarea legislatiei muncii si speram ca asa se va si intampla.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți