23.1 C
Slatina
vineri,29 martie,2024

Ultimele Articole

Voi pune accent pe o pregatire profesionala mai eficienta a politistilor de ordine publica!

- Advertisement -
De la inceputul acestui an, sunteti sef cu concurs al Serviciului de Ordine Publica din cadrul IPJ Olt, dupa ce anterior ati ocupat aceasta functie prin imputernicire. Care au fost, pana acum, probele de foc ale acestei functii?
Nu pot spune ca am intampinat, pana acum, probe de foc ale functiei de sef al Serviciului de Ordine Publica (SOP), avand o experienta in mai multe domenii ale activitatii de politie (cercetare penala, control intern, ofiter si sef de sectie politie rurala), fapt care a contribuit la o acomodare destul de facila la atributiile de sef SOP.
Avand in vedere faptul ca unul dintre atributele principale ale sefului SOP este de a operationaliza, indruma si evalua activitatea politistilor din cadrul birourilor si formatiunilor de ordine publica, m-am preocupat, in principal, de evolutia fenomenului infractional din competenta politistilor de ordine publica, precum si de cunoasterea politistilor de ordine publica.

Cu ce greutati se confrunta un politist in ziua de azi?
in orice domeniu de activitate, cred ca este mereu loc de mai bine. Ar fi oportun ca structurile de ordine publica sa aiba o dotare logistica mult mai buna, adaptata evolutiei situatiei operative. De asemenea, avand in vedere faptul ca politistii isi petrec o mare parte din viata la serviciu, apreciez ca ar mai trebui imbunatatite conditiile de munca ale politistilor de ordine publica, in special a celor din mediul rural.

Printre atributiile dumneavoastra se regaseste si controlul posturilor de politie comunale. Unde ati constatat pana acum deficiente si in ce au constat? Ce masuri s-au luat?
Activitatea unui politist in mediul rural este una complexa, de la activitati de prevenire si combatere a infractiunilor, pana la supraveghere, indrumare si control pe linie rutiera, pana la asigurarea climatului de ordine si siguranta publica pe raza localitatii si la cea de solutionare a dosarelor penale aflate in lucru. Consider ca activitatea de indrumare si sprijin este mult mai importanta decat cea de control, iar deficientele constatate in urma controlului trebuie remediate in cel mai scurt timp, printr-o implicare mai activa a tuturor politistilor, atat cu functii de executie, cat si de conducere.

Care ar fi localitatile cu cele mai multe infractiuni stradale si ce masuri s-au luat pentru combaterea acestui fenomen?
Cele mai multe infractiuni stradale se comit in mediul urban, municipiul Slatina fiind localitatea cu un numar mare de astfel de infractiuni. Ca masuri de combatere a acestui fenomen, in vederea asigurarii unui climat de siguranta civica si diminuarea fenomenului infractional, se vor intensifica activitatile desfasurate de structurile de ordine publica, prin organizarea de actiuni preventiv – reactive, in sistem integrat, fiind folosite, in mediile, locurile si zonele de interes operativ, alaturi de efectivele Politiei municipiului Slatina si cele ale Inspectoratului Judetean de Jandarmi Olt. De asemenea, vor fi organizate actiuni pe linia prevenirii si combaterii actelor antisociale in baruri, societati comerciale si proximitatea acestora si vor fi angrenate toate resursele disponibile de la structurile de ordine publica, pentru o mai buna acoperire a spatiului public si desfasurarea in sistem integrat a misiunilor si activitatilor de ordine publica.

Care a fost cea mai dificila interventie la care ati luat parte?
Una dintre interventiile cele mai dificile a fost aplanarea starii conflictuale aparuta dupa producerea unui accident rutier, a carui victima a fost un copil, fapt ce a creat o stare generala de nemultumire in randul persoanelor de la fata locului. A trebuit sa explicam cetatenilor ca legea se aplica de catre sistemul judiciar si nu de catre ei si, gradual, starea conflictuala dintre sofer si rudele copilului victima s-a aplanat.

La posturile comunale sunt o serie de angajati la inceput de cariera, din sursa externa, printre acestia regasindu-se si femei. Reusesc ele sa faca fata provocarilor acestei meserii, sa isi impuna autoritatea atunci cand este cazul, avand in vedere faptul ca uneori se confrunta nu doar cu situatii dificile, ci si cu mentalitati invechite?
Uneori, sunt situatii cand colegele noastre se impun mai bine decat colegii lor, iar mentalitatile invechite nu se mai regasesc in politia olteana, intrucat media de varsta nu mai permite acest fapt. La evenimentele la care intervin, masurile legale sunt aplicate in acelasi mod, indiferent daca la fata locului se deplaseaza o politista sau un politist.

Anul 2016 a fost anul iesirilor la pensie, foarte multi politisti au parasit sistemul. Cum isi desfasoara activitatea Serviciul de Ordine Publica in aceste conditii, va confruntati cu deficit de personal?
intr-adevar, deficitul de personal este o problema cu care ne confruntam, in ultima perioada, multi politisti cu experienta incheind raporturile de serviciu cu IPJ Olt, majoritatea din randul celor de ordine publica. Deficitul de personal va fi acoperit in timp, fie prin transferul unor politisti din alte judete, fie prin incadrarea promotiilor de agenti de la scolile de profil sau a celor care au terminat Academia de Politie.

Ce va propuneti sa faceti pentru imbunatatirea activitatii Serviciului de Ordine Publica, la nivelul judetului?
Pentru imbunatatirea activitatii Serviciului de Ordine Publica, in perioada urmatoare voi coordona organizarea de actiuni punctuale, in functie de evolutia situatiei operative, voi pune accent pe o pregatire profesionala mai eficienta a tuturor politistilor de ordine publica. Totodata, ii asigur pe toti politistii de ordine publica de sprijinul meu in problemele profesionale cu care se confrunta, iar usa mea este mereu deschisa tuturor colegilor, pentru a gasi solutii.
- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți