Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt, spune ca demersul expozitiei temporare Patrimoniul cultural din zonele etnografice Olt si Romanati constituie o incursiune etnografica in ceea ce inseamna redescoperirea autenticului si a frumosului pierdut din lumea satului traditional oltean.
Portul popular din nordul judetului Olt se detaseaza de cel din Oltenia printr-o cromatica mai sobra, in care predomina tonurile de albastru, gri, visiniu si multa stralucire, conferita de folosirea firului de beteala, a paietelor si margelelor policrome. Costumul popular din partea de sud se numara printre cele mai decorative din Oltenia: culori vii, tonuri de rosu in combinatii armonizate cu galben, albastru, alb si verde, conferind ansamblului vestimentar traditional exuberanta zonelor insorite de campie, este o scurta descriere a expozitiei. Directorul Muzeului Judetean Olt mai spune ca in arhitectura expozitiei un loc aparte il au piesele de tezaur din patrimoniul etnografic al institutiei culturale oltene, precum cojoace de Vadastra, ipingele si sube rosii. Publicul vizitator va avea ocazia sa admire in premiera expozitionala portul popular de sarbatoare purtat in anotimpul rece in zonele etnografice Olt si Romanati.
Vizitatorii se pot bucura de originalitatea si unicitatea portului traditional romanesc din tara Oltului de Jos pana pe 30 aprilie 2018, data pana la care va fi deschisa expozitia.
Expozitie inedita de costume populare, la Muzeul Judetean Olt
- Advertisement -
- Advertisement -