2.2 C
Slatina
sâmbătă,28 decembrie,2024

Ultimele Articole

Scriitorul Stelian Tanase, dubla lansare de carte la Slatina

- Advertisement -

Unul dintre volumele lansate la Slatina a fost Nocturna cu vampir. Opus 1, prima carte dintr-o trilogie asa cum spune autorul. Potrivit scriitorului Stelian Tanase, cartea este un thriller care se citeste pe nerasuflate. Este povestea unei serii de crime. Victimele – personaje din inalta societate. Cine este faptasul? Un justitiar sau un sadic care ucide de placere? Finalul este cu totul neasteptat. Misterul este descifrat de un tandem format dintr-un detectiv cam dubios, intors din Legiunea straina, Ticu Naum, si un politist veteran, seful brigazii criminale, Iorgu Arsene. Actiunea se petrece – ca in orice thriller care se respecta – intr-un oras crepuscular. Bucurestiul in epoca post-industriala, decazut, haotic, murdar si violent. E o lume in care convietuiesc prostituate, politisti corupti, vagabonzi, interlopi si granguri. in aceasta forfota se ascunde un asasin. Pe cine va ucide la noapte? Poate ca pe tine! Degeaba inchizi usa, o va deschide!, este scurta descriere a acestui volum facuta de scriitor. O scurta recenzie a cartii a fost facuta si de jurnalistul slatinean Dumitru Sarghie, prezent la evenimentul cultural. Stelian Tanase a spus ca deja scrie la al doilea volum, care se intituleaza Transilvania. Opus 2, si ca are de gand sa-l scrie si pe cel de-al treilea.
Cea de-a doua carte lansata de Stelian Tanase a fost Dinastia, coautor fiind jurnalistul Digi 24 Elena Vijulie, prezenta si ea la Slatina. Volumul este un fragment de istorie nationala despre cei patru regi care au marcat ireversibil soarta Romaniei moderne: Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea si Mihai I. Potrivit scriitorului, volumul Dinastia se inspira din serialul cu acelasi nume pe l-a realizat la Televiziunea Romana acum mai bine de un deceniu. Stelian Tanase a tinut sa vorbeasca publicului despre imprejurarile in care au fost scrise ambele carti si chiar a avut un dialog cu oamenii din sala despre istorie, precum si despre actuala clasa politica a Romaniei.
La evenimentul cultural organizat de PNL Olt au participat peste 100 de persoane, sala de conferinte unde au fost lansate volumele lui Stelian Tanase devenind neincapatoare. Dintre cei prezenti ii amintim pe Liviu Voiculescu, presedinte PNL Olt, Gabriel Buliteanu, presedinte interimar al PNL Slatina, Aurel Rosu, presedinte organizatia varstnicilor a PNL Olt, Ionut Comanescu, liderul tineretului liberal, precum si Ana Maria Ciausu, secretar general al PNL Olt. Liderul liberalilor olteni a tinut sa vorbeasca pe scurt despre cartile lansate la Slatina, o prezentare mai in amanunt fiind facuta volumului Dinastia. Din propriile marturisiri, povestea volumului <> a inceput in urma cu peste un deceniu, cand domnul Stelian Tanase a scris scenariul unui serial de televiziune avand ca subiect istoria monarhiei. Actiunea se derula intre anii 1866 – 1947, in timpul celor patru regi – Carol I, Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai I. A predat scenariul Regelui Mihai, care l-a citit si si-a dat acordul. in perioada urmatoare a fost realizat un lung interviu de 17 ore cu Regele Mihai, ale carui observatii fata de scenariu au fost putine si au fost legate mai ales de momentul – 30 decembrie 1947. Beneficiind de colaborari exceptionale, istorici, scriitori, volumul reproduce in mare parte comentariul citit de marele actor Victor Rebengiuc. Acestui comentariu i s-a adaugat raportul insemnat al doamnei Elena Vijulie, careia ii multumim ca este alaturi de noi, care a contribuit si cu ilustratia. Datorita domniei sale, volumul cuprinde multe imagini inedite sau foarte rare, provenind din diverse institutii prestigioase, din arhiva familiei regale, de asemenea din Arhivele Nationale si din biblioteca academiei. in <> domnul Stelian Tanase se adreseaza unor categorii cat mai largi de cititori, rezultatul fiind mai mult decat o carte de popularizare a istoriei monarhiei in Romania. Monarhist declarat sau <>, cum se autointituleaza scriitorul, acesta contureaza dinastia unui univers in care cei patru regi sunt prezentati sub un aparent spectru cinematografic, rod al credintelor, cercetarilor si reflectiilor facute pe tema monarhiei in ultima vreme. Este raspunsul sau la dezbaterea privind optiunea dintre republica si monarhie, astfel in carte se gasesc informatii, evocari, argumente care scot in evidenta rolul monarhiei din tara noastra. Autorul este onest in prezentarea fiecaruia dintre cei patru regi ai Romaniei din perioada 1866 – 1947. <> este astfel o carte in care sunt subliniate, evaluate, explicate contributiile regilor Romaniei la edificarea statului national modern, unitar si a identitatii nationale, este pe scurt recenzia facuta de Liviu Voiculescu volumului de carte Dinastia.
La final, autorul celor doua volume lansate la Slatina a oferit autografe cumparatorilor cartilor sale, stocul pus la dispozitie publicului epuizandu-se rapid.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți