3.1 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

PNL alege calea europeana de urmat, considerand ca acesta este drumul corect de dezvoltare!

- Advertisement -

Tanara, ambitioasa si determinata, Ana Maria Ciausu, secretarul general al PNL Olt, vorbeste raspicat despre drumul pe care Romania si Slatina il au de parcurs pentru a face parte cu adevarat din Europa. PNL va iesi invingator din alegerile europarlamentare, pentru ca sondajele, dar si reactiile oamenilor, indica faptul ca e nevoie de o schimbare.

Politica este un mediu dominat de instabilitate si decizii controversate. De ce si-ar dori o tanara sa urmeze o cariera in acest domeniu si de ce in PNL?

Din pacate, in ultimii ani, politica romaneasca este dominata de instabilitate si decizii controversate din cauza modului haotic in care PSD-ALDE intelege ca trebuie sa guverneze… asta nu inseamna ca aceasta este normalitatea… Am ales sa ma implic in acest domeniu in momentul in care m-am inscris in Partidul National Liberal, la organizatia Scornicesti, in anul 2011. Am ales constient PNL avand in vedere ca, la momentul acela, nu imi cautam nici loc de munca, nici nu doream vreo functie in administratia locala. Am venit ca voluntar, dar am primit responsabilitatea functiei de secretar general al filialei si, din 2013 pana in prezent, ocup aceasta pozitie in cadrul filialei. De ce? Pentru ca, desi poate multi dintre noi nu ne dam seama, politica inseamna tot! Politica nu este doar pentru politicieni. Politica inseamna spitale, scoli, gradinite, gropi in asfalt, canalizare, etc. Ne place sau nu, politica ne impacteaza viata in fiecare zi. si pentru ca imi pasa de viata mea si a celor dragi mie, am decis sa ma implic.

in calitate de secretar general al PNL Olt, aveti o misiune importanta, dar si delicata: sa organizati o echipa numeroasa, din care fac parte liberali cu state vechi, dar si tineri dornici de afirmare. Care sunt provocarile acestei functii?

Chiar asta e provocarea! Cea pe care ati enuntat-o dumneavoastra: abilitatea de a imbina experienta liberalilor cu state vechi cu energia tinerilor dornici de afirmare. si pentru ca imi place sa lucrez cu oameni si pentru oameni, pun mult suflet in activitatea asta si, cred eu ca, cel putin pana acum, mi-a iesit. Am o relatie foarte buna cu colegii mei de partid, indiferent de nivelul politic la care activeaza, o relatie bazata pe respect si intelegere.

Cum se vede scena politica din Romania, din perspectiva unui liberal aflat la inceput de drum?

Dupa 5 ani de activitate politica zilnica nu consider ca mai sunt chiar la inceput de drum. Am impresia, uneori, ca fac dintotdeauna activitatea asta… asa de tare m-am lipit de partidul asta si de oamenii lui incat imi sunt a doua familie. Ca sa va raspund la intrebare: scena politica din Romania, cu regret o spun, nu arata asa cum isi doreste majoritatea cetatenilor acestei tari. si tot cu regret spun ca vina pentru acest lucru este una colectiva si vine din neimplicare. Eu consider ca nu ne putem vaita la infinit ca nu ne convine cum functioneaza lucrurile in tara asta si, in acelasi timp, sa spunem ca nu ne intereseaza politica. Sa nu ma intelegeti gresit, nu spun ca toti cetatenii cu drept de vot din tara asta trebuie sa fie membri de partid, ca am depasit, Slava Cerului, perioada de trista amintire… spun insa ca toti cetatenii cu drept de vot trebuie sa isi exercite acest drept atunci cand sunt alegeri, fie ca sunt locale, nationale sau europene. Nu putem cere o reforma a clasei politice atat timp cat nu iesim la vot si nu ne implicam. Da, toata clasa politica are nevoie de o reforma care sa vina in intampinarea nevoilor cetatenilor. Este timpul ca politica sa se faca de jos in sus, de la cetatean catre stat si nu invers. Fara sa fiu subiectiva, acest lucru se intampla doar in PNL care si-a asumat o politica a cetateanului si nu a unor grupuri de interese.

Ce va motiveaza sa mergeti mai departe, in acest context in care majoritatea romanilor sunt dezamagiti de clasa politica si de deciziile care se iau la nivel national?

Dezamagirea vine atunci cand ai asteptari foarte mari si, cu atat mai mult, cand nici nu taxezi, politic, prin vot, faptul ca unii nu vand decat iluzii in an electoral si romanii cred, din nou si din nou, in promisiuni desarte. Asa s-a intamplat si in 2016 si uitati-va unde s-a ajuns astazi… PSD-ALDE au venit cu un program de guvernare din care curgea doar lapte si miere si romanii au crezut si i-au votat. Se demonstreaza, in fiecare zi, ca nu au fost decat niste minciuni frumos impachetate si desenate pe tabla la televizor. Eu sper ca romanii au inteles ca au fost mintiti si au acum ocazia, la alegerile europarlamentare, sa isi curme propria dezamagire, iesind masiv la vot. M-ati intebat ce ma motiveaza: speranta ma motiveaza, speranta ca putem trai decent, civilizat, in tara asta frumoasa. Eu nu vreau sa plec din tara mea si lupt cu toata forta mea, alaturi de colegii mei, sa demonstram ca se poate. Daca, din dezamagire, toti am renunta la speranta si la lupta, refuz sa imi imaginez cum va arata viitorul nostru, al tuturor.

Urmeaza alegerile europarlamentare, un barometru pentru toate formatiunile politice care au intrat in competitie. Cum credeti ca va iesi PNL din aceasta batalie electorala?

Aceste alegeri europarlamentare, ca de altfel toate tipurile de alegeri, au importanta maxima. Ne vor arata care este drumul pe care va merge Romania de acum inainte.
PNL alege calea europeana de urmat, considerand ca acesta este drumul corect de dezvoltare. Atat conform ultimelor sondaje de opinie facute de catre sociologi, dar si din reactiile pe care noi le avem din partea oamenilor cu care discutam zilnic, PNL poate iesi doar invingator din aceasta batalie politica. Lista de canditati la alegerile europarlamentare cu care se prezinta PNL in fata alegatorilor este, de departe, cea mai buna lista dintre toti competitorii politici si faptul ca unul dintre simbolurile luptei anti-coruptie, jurnalistul Rares Bogdan, a decis sa se intoarca acasa in PNL si sa-si asume o candidatura, arata ca suntem cea mai buna alternativa de a duce Romania in primul rand in Uniunea Europeana.

Daca ar fi sa vorbim despre politica locala, PNL este singurul partid care face cu adevarat opozitie. Care ar fi principalele trei lucruri pe care aveti sa le reprosati conducerii PSD Olt, formatiune care detine puterea in acest moment?

Ma bucur ca ochiul critic al presei, si este foarte bine sa fie critic, a observat ca PNL face cu adevarat opozitie in Olt. Eu vreau sa spun lucrurilor pe nume: era si timpul ca PNL Olt sa nu mai mimeze opozitia. Este o responsabilitate asumata intr-un judet in care, de-a lungul timpului, fortele de dreapta au permis PSD-ului sa faca legea in acest judet. Perioada aceea s-a incheiat si, ca dovada, se si observa acest lucru nu doar pentru ca spuneti dumneavoastra, ci si pentru ca, din ce in ce mai multi oameni ni se alatura pentru felul in care am ales sa ne comportam politic: corect, transparent si fara intelegeri pe sub masa. Doar trei lucruri de reprosat PSD Olt… nu pot sa ma incadrez, dar sa aleg ceea ce e mai important: lipsa transparentei in cheltuirea banului public, infrastructura dezastruoasa, lipsa investitiilor majore in zona, saracirea intentionata a populatiei prin incurajarea ajutorului social in detrimentul crearii cadrului necesar mediului privat pentru a face investitii care sa genereze locuri de munca.

Presedintele partidului, Liviu Voiculescu, spunea ca isi doreste ca Primaria Slatina sa fie condusa de un liberal. Pe ce se fundamenteaza aceasta declaratie politica?

PNL Olt nu va candida in 2020 doar de dragul de a candida in nicio localitate din judetul Olt, cu atat mai putin la Slatina. Presedintele Voiculescu nu a facut doar o declaratie politica. Ne dorim sa aratam, preluand modelul de bune practici din administratiile conduse de liberali, ca si la Slatina se poate, si Slatina poate sa se dezvolte si sa arate ca un oras european. Cred ca slatinenii s-au saturat sa vada doar panselute ofilite plantate in ronduri si peroane de gara in mijlocul orasului… Sa nu credeti ca inventam noi apa calda si venim cu masuri miraculoase peste noapte… nu vom face decat sa preluam si sa implementam masurile pe care primarii liberali din Oradea, Cluj, Alba le-au implementat prin atragerea de fonduri europene nu stand cu mana intinsa la guvern. intrebarea este de ce nu se atrag fonduri europene la Slatina? Pentru ca este greu spre imposibil sa furi din ele! O administratie locala administrata corect ar trebui sa se vada in imbunatatirea standardului de viata al fiecarui cetatean nu doar in buzunarele firmelor de casa ale PSD-ului.

Sunteti o persoana cu o functie importanta in partid, si totusi la inceput de cariera politica. Care ar fi urmatorul pas pe care va ganditi sa il faceti, profesional?

Functia de secretar general este, intr-adevar, foarte importanta dar mai mult decat importanta ei este responsabilitatea care deriva din ea. si este una foarte mare. Atat prin natura functiei, cat si a mea, ca om, sunt un partener de echipa. Atat timp cat obiectivele echipei din care fac parte sunt foarte mari si ale mele, personal, sunt in consecinta. Nu va ascund ca urmatorul meu pas, politic vorbind, depinde de rezultatele pe care le vom obtine. Sunt o persoana asumata si responsabila in declaratii asa incat va spun ca nu este momentul potrivit sa va exprim exact ce imi doresc si, nu in ultimul rand, aceste decizii de cine, unde si de ce, sunt decizii de echipa, nu individuale.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți