Gospodaria respectiva a fost plasata sub supraveghere oficiala, s-a realizat dezinfectia, ecarisarea, au fost aplicate masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor si a mijloacelor de transport.
De asemenea, in data de 8 iulie 2019, a fost efectuata uciderea preventiva a porcului cu rezultat pozitiv la proba de sange prelevata, iar cadavrul a fost ecarisat, totodata realizandu-se evaluarea animalului in vederea despagubirii proprietarului, conform legislatiei sanitare veterinare in vigoare. si acesta gospodarie a fost plasata sub supraveghere oficiala, a anuntat Venera Popa, purtatorul de cuvant al DSVSA Olt.
Au fost prelevate probe si de la porcii dintr-o alta gospodarie din Cilieni, de unde au fost achizitionati cei doi porci. Rezultatele au fost negative.
Pentru a reduce riscul de raspandire a bolii in localitate, serviciile veterinare au intervenit si au instituit imediat masurile aplicabile in cazul diagnosticarii unui focar de pesta porcina africana. La Institutia Prefectului a fost convocat marti Centrul Local de Combatere a Bolilor si a fost supus spre aprobare programul de masuri privind suspiciunea de pesta, precum si masurile care se impun in zonele de restrictie. Localitatile care se incadreaza in zona de protectie de 3 kilometri in jurul focarului sunt Cilieni si Potlogeni (UAT Tia Mare). Cele din zona de supraveghere, de 10 kilometri sunt: in judetul Olt – Plaviceni, Rudari, Rusanesti, Tia Mare, Izbiceni si trei fonduri de vanatoare din zona. Aria de supraveghere se intinde si pe raza judetului Teleorman.
Virusul pestei porcine a fost confirmat si anul trecut in conuna Cilieni. Au fost afectati porcii de la o ferma aflata la marginea comunei, iar veterinarii spun ca focarul descoperit zilele acestea nu are legatura cu cel de atunci.
Pesta porcina revine la Cilieni. Ce masuri au luat autoritatile
- Advertisement -
- Advertisement -