7.3 C
Slatina
sâmbătă,20 aprilie,2024

Ultimele Articole

Apa din fântânile populației din Olt, testată gratuit de Ministerul Apelor și Pădurilor

- Advertisement -

Ministerul Apelor și Pădurilor va demara, în perioada următoare, o caravană de testare gratuită a nivelului nitraților din fântâni. Oltul este unul dintre județele în care poluarea cu nitrați este în continuare la cote ridicate, cei mai afectați fiind bebelușii. Medicii pediatri trag un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă consumul de apă din fântână.

Într-un județ în care agricultura este dezvoltată, și pânza freatică are de suferit din cauza cantităților mari de nitrați și nitriți. Gunoiul de grajd, dar și reziduurile din pesticide, afectează calitatea apei din fântânile populației.

Oltul este unul dintre județele în care Ministerul Apelor și Pădurilor va desfășura o caravană de testare gratuită a apei. „În cadrul acestei campanii vom face și o caravană prin care vom furniza niște testere gratuite, pentru toți cei care vor să își testeze cantitatea de nitrați din fântânile proprii. Din păcate, în zona aceasta, fiind o zonă bine dezvoltată din punct de vedere agricol, poluarea este importantă, în sensul că majoritatea fântânilor care reprezintă o sursă de apă potabilă pentru populație au concentrații peste limita de 50 de miligrame pe litru. Această concentrație nu dă efecte imediate asupra sănătății, dă efecte în timp, în special datorate scăderii imunității, iar efectele sunt de necontrolat”, a explicat Naiana Milea, director în cadrul Ministerul Apelor și Pădurilor.

Bebelușii și copiii mici sunt primii afectați, în cazul consumului de apă cu nitrați. În cazul lor, laptele praf trebuie preparat cu apă îmbuteliată.

Medicii pediatri spun că, în ultimii ani, numărul bebelușilor afectați de „sindromul copilului vânăt” este în scădere. În mediul rural, sunt încă familii care folosesc apă din fântână în prepararea formulei de lapte praf. Direcția de Sănătate Publică Olt monitorizează în permanență calitatea apei din fântânile publice, iar acolo unde sunt descoperite neconformități, populația este înștiințată prin afișe despre pericolul consumului apei contaminate. În cazul fântânilor din gospodării, proprietarii sunt cei care trebuie să se asigure că apa este potabilă.

Simona Vârban

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți