1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Companiile românești caută personal, dar oferă aceleași salarii ca anul trecut

- Advertisement -

Cu tot deficitul de forţă de muncă, firmele nu mai sunt dispuse să dea bani în exces angajaţilor. Companiile caută oameni, dar pe salariile oferite şi anul trecut. S-a terminat firul. Majorarea salariilor fără o evoluție clară a productivității și-a cam atins limitele.

Deși lipsa resurselor umane continuă să fie o problemă dureroasă pentru angajatori, companiile nu mai sunt dispuse să își atragă candidații cu salarii mai mari. Caută personal, dar oferă aceleaşi salarii ca anul trecut.

În următoarele trei luni, firmele românești sunt nevoite să acopere cu 15% mai multe poziții noi, comparativ cu perioada similară din 2018, însă în cel mai bun caz, oferta este cu doar 5% mai generoasă. Mai exact, un studiu realizat de BestJobs arată că mai puțin de 20% dintre angajatorii români sunt dispuși să crească ofera salarială cu 5-10% în perioada următoare, asta în condițiile în care anul trecut, un procentaj similar oferea salarii cu până la 20% mai mari pentru a face rost de angajați.

Pentru mai mult de jumătate dintre companiile prezente pe piața românească principalul motiv pentru recrutările din ultimul trimestru este dezvoltarea business-ului, în timp ce aproape o treime caută persoane pentru a compensa plecările de pe parcursul anului. Deficitul de forță de muncă încă se resimte, așa că, per total, șapte din zece companii estimează că până la finalul anului vor fi nevoite să scoată la concurs cel puțin 10 locuri de muncă.

Dar ce este important e că nu mai aruncă cu banii. Asta, pentru că nici pe ele nu-i mai dau banii afară din casă. Modelul de creştere din ultimii ani şi-a arătat limitele, iar dezechilibrele apărute impun ajustarea.

Cu cât au crescut salariile? Domeniile unde se caută angajați

Salariile angajaților români au crescut în medie cu 15% în ultimul an, ajungând la 3.119 lei net în iulie, iar ca urmare a acestor majorări, consumul a crescut, la rândul său, cu 8,3%.

Deși aceste majorari salariale pompează serios în acele procente ale creșterii economice cu care se laudă guvernanții, companiile au ajuns la limită.

În lipsa productivității, companiile refuză să mai ofere. Dacă în trecut erau dispuși să angajeze și din candidații care nu erau o opțiune, acum intenționează să ofere salarii pe măsura competențelor, astfel încât businessul să evolueze.

Vânzările rămân domeniul cu cea mai mare cerere de angajare, urmate de inginerie, IT, producție, logistică și comerț.

De altfel, sunt și domeniile în care s-au tot făcut angajări în ultimul an, dar nici așa nu a putut fi acoperit deficitul.

Statistica națională, citată de ZF.ro, arată că peste 60% din totalul celor 128.000 de locuri de muncă create în ultimul an au fost realizate de către angajatorii din sectoarele de comerț, IT, sănătate și asistență socială.

Cele mai multe noi locuri de muncă, peste 28.000, au fost realizate în sectorul comerțului, acesta fiind unul dintre cele mai dinamice sectoare de activitate din ultimii ani. Era normal, pentru că am avut un consum accelerat, dar şi acolo a apărut limitarea. Fie că e dată de lipsa de personal sau de costurile mai mari cu forţa de muncă, în marile magazine avem o explozie a caselor self-service.

Dar atitudinea managerilor este cea care va fi determinantă. S-ar putea să vină o perioadă în care ritmul de creştere al salariilor să scadă puternic.

Sursa: digi24.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți