18.6 C
Slatina
miercuri,24 aprilie,2024

Ultimele Articole

Olteni infectaţi cu virusul West Nile, după ce au fost înţepaţi de ţânţari

- Advertisement -

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt anunţă înregistrea primelor cazuri de infecţii cu virusul West Nile. Este vorba de doi vârstnici din mediul rural, unul de 62 de ani, din comuna Radomireşti, iar celălalt de 76 de ani, din comuna Curtişoara, ambele fiind depistate în cursul lunii septembrie la unităţi medicale din Slatina şi Capitală.

Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP, a declarat că primul caz este al unui bărbat de 62 de ani, care a fost depistat în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, acesta neavând boli asociate, iar cel de-al doilea caz este al unui bărbat de 76 de ani, în evidenţă cu alte boli asociate, care a fost depistat în Spitalul Universitar Bucureşti. Dacă pacientul din Radomireşti deja a fost externat, starea sa de sănătate fiind ameliorată, bătrânul din Curtişoara este în continuare internat la unitatea spitalicească din Capitală, sub supraveghere medicală.

Perioada de supraveghere şi control al infecţiei cu virusul West Nile, în urma înţepăturii de ţânţar, pentru sezonul 2019, a debutat în 27 mai, iar până acum doar cele două cazuri au fost înregistrate în judeţul Olt.

„Orice persoană cu vârsta de 15 ani şi peste 15 ani, care prezintă febră şi una din următoarele: meningită, meningoencefalită, encefalită cu lichid cefalorahidian (LCR) clar este investigată pentru detectarea virusului West Nile”, spun specialiştii în sănătate publică. De aceea, pentru a diminua numărul de cazuri cu infecţie West Nile, DSP face mai multe recomandări pentru populaţie: să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari; să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de ţânţari); să asigure desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor; să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

Cazurile de infecţii cu virusul West Nile vor fi monitorizate de specialiştii în sănătate publică până la jumătatea lunii noiembrie.

În sezonul trecut, 24 de olteni au fost înţepaţi de ţânţari şi infectaţi cu acest virus. Din păcate, patru bărbaţi, trei dintre ei prezentând şi boli asociate, au decedat: unul de 68 de ani, din oraşul Corabia, unul de 78 de ani, din comuna Vulpeni, unul de 63 de ani, din municipiul Caracal, şi unul de 86 de ani, din comuna Pârşcoveni. 21 din totalul celor 24 de cazuri au fost izolate în Spitalul Slatina şi câte unul la Spitalul Municipal Caracal, Spitalul de Boli Infecţioase Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți