13.1 C
Slatina
joi,2 mai,2024

Ultimele Articole

Peste 1.300 de olteni, diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii

- Advertisement -

A început perioada de supraveghere a cazurilor de gripă, infecţii acute ale căilor respiratorii şi pneumonii din sezonul rece 2019 – 2020, iar în prima săptămână specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Olt au înregistrat peste 1.300 de cazuri de viroze şi pneumonii.

Cei mai afectaţi de îmbolnăviri au fost bebeluşii şi copiii şi tinerii cu vârsta de până la 19 ani. Potrivit specialiştilor în sănătate publică, în ultima săptămână au fost 879 de olteni diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute, 67 dintre aceştia fiind internaţi în unităţile spitaliceşti cu paturi din judeţ, iar 449 au fost disgnosticaţi cu pneumonii, dintre care 121 au fost internaţi. Din fericire, până în prezent nu s-a înregistrat în Olt niciun caz de gripă sezonieră.

Pentru acest sezon, DSP a catagrafiat în total 74.196 de persoane, considerate la risc şi care doresc să se vaccineze antigripal, din achiziţia Ministerului Sănătăţii judeţului Olt urmând să-i fie repartizate, până în luna noiembrie, 52.670 de doze de ser pentru imunizare. Repartizarea vaccinurilor împotriva gripei a început deja, o primă tranşă intrând în Depozitul Antiepidemic al instituţiei sanitare şi repartizată pentru vaccinarea personalului medico – sanitar din spitale, policlinici, dar şi a celor din unităţile de bolnavi cronici.

„Din achiziţia Ministerului Sănătăţii, până în prezent ne-au fost distribuite 1.760 doze de vaccin gripal pentru vaccinarea personalului medico – sanitar şi personalul auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii. Până pe data de 20 octombrie aşteptăm a doua tranşă de vaccin gripal – 17.560 doze, care în cursul lunii noiembrie va fi urmată de încă două tranşe – 17.550 doze plus 15.800 doze, pentru vaccinarea grupelor populaţionale considerate la risc”, spun specialiştii DSP Olt.

În sezonul 2019 – 2020, grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală sunt: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 5 ani; gravide; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţi ai instituţiilor de ocrotire – copii sau bătrâni – şi din unităţile de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulţi şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenta medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; toate persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.

Vaccinarea antigripală rămâne cea mai sigură şi eficientă măsură profilactică, mai spun reprezentanţii DSP.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți